ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Να μη λείψει κανείς

Το ΠΑΜΕ καλεί σε προσυγκέντρωση στην Ομόνοια στις 10.30 π.μ.

Τετάρτη 10 Απρίλη 2002

«Ολοι στην 24ωρη απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις»! Με το κάλεσμα αυτό οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσίων υπαλλήλων επισημαίνουν την ανάγκη για μαζική και μαχητική συμμετοχή των εργαζομένων στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση στο δημόσιο τομέα, ώστε τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης να απορριφθούν συνολικά και αναντίρρητα στους δρόμους του αγώνα.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους απεργούς της Αθήνας σε προσυγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην Ομόνοια. Στην προσυγκέντρωση καλούν επίσης το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Συνδικαλιστών Εκπαιδευτικών και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Εργαζομένων στους ΟΤΑ, η οποία προτρέπει τα σωματεία του κλάδου σε κλιμάκωση του αγώνα με αποφάσεις για απεργία και στις 18 Απρίλη.

Σε απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας καλεί τους δημόσιους υπάλληλους της πόλης και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας.

Η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα, θα γίνει στις 11 το πρωί στον πεζόδρομο της Κοραή. Χτες, σε συνέντευξη Τύπου για την απεργία, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος αναφέρθηκε στην ύπαρξη έντονου αγωνιστικού κλίματος ανάμεσα στους εργαζόμενους, όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα περιοδείες στους χώρους δουλιάς.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ ανέφερε ότι το θέμα της κλιμάκωσης του αγώνα είναι πάντα ανοιχτό, αλλά εξαρτώμενο από τις εξελίξεις. Ωστόσο, πολλές Ομοσπονδίες, οι οποίες έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στην απεργία, με αποφάσεις των διοικήσεών τους αναφέρονται στην ανάγκη κλιμάκωσης. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ δε θέτει ζήτημα συνολικής απόρριψης των αντιασφαλιστικών προτάσεων της κυβέρνησης και επικεντρώνει σε τέσσερα βασικά ζητήματα: Ποσοστό αναπλήρωσης στο 80% του μισθού. Συνταξιοδότηση στα 35 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας. Νέο μισθολόγιο με κατώτερο βασικό μισθό τουλάχιστον 280.000 δρχ. Κατοχύρωση και διεύρυνση της Επικουρικής Ασφάλισης.

Κατηγορηματικά αντίθετη με τις λογικές που βρίσκουν «θετικά» και «αρνητικά» στις κυβερνητικές προτάσεις, η ΤΑΔΗΣΥ τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «πρόκειται για μέτρα που θίγουν όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο, το ίδιο τις γυναίκες και τους άνδρες».

Αυτούς τους άνδρες και τις γυναίκες τους καλεί να υιοθετήσουν το αγωνιστικό πλαίσιο για συνολική απόρριψη των μέτρων, διεκδίκηση νέων σύγχρονων δικαιωμάτων, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, αποχώρηση από τον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης και κλιμάκωση του αγώνα.

«Τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης - συνεχίζει η ανακοίνωση - που είναι ξαναζεσταμένα τα ίδια τα περσινά, είναι η δεύτερη δόση μετά τους αντιασφαλιστικούς νόμους του 1990-1992 που τώρα επεκτείνονται και επαυξάνονται. Απλά η κυβέρνηση τώρα φρόντισε να τους αλλάξει περιτύλιγμα για να μας εξαπατήσει. Σ' αυτήν την προσπάθεια αξιοποιεί το "διαίρει και βασίλευε" της κατηγοριοποίησης, με φαινομενικές και χωρίς αντίκρισμα πρόσκαιρες εξαιρέσεις, για να μας διασπάσει και να μπορέσει να περάσει ό,τι δεν πέτυχε πέρσι».

Το σίγουρο είναι ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν τα ασφαλιστικά δικαιώματά τους. Ενδεικτικό είναι ότι περισσότερες από 26 Ομοσπονδίες και δεκάδες Σύλλογοι του δημόσιου τομέα, παρά το γεγονός ότι καλύπτονται από την ΑΔΕΔΥ για την απεργία, έσπευσαν να προκηρύξουν με τη σειρά τους απεργία για την ίδια μέρα.