ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Παίρνει σφραγίδα από ΝΑΤΟ - ΕΕ ο «οδικός χάρτης» των διευθετήσεων

Συνάντηση Γεραπετρίτη - Στόλτενμπεργκ σήμερα, ενώ τα ζητήματα των ευρωτουρκικών σχέσεων θα βρεθούν και στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Πέμπτη 20 Ιούλη 2023

Eurokinissi

Συνεχίζει η κυβέρνηση το «μασάζ» για «υποχωρήσεις» στα Ελληνοτουρκικά, όπως δρομολογούνται σε ευρωατλαντικό πλαίσιο αγγίζοντας τον πυρήνα των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, μιλώντας χτες στον τ/σ «Action 24» ανέφερε ότι εφόσον οι δύο κυβερνήσεις φτάσουν στη Χάγη «θα έχουμε μία απόφαση η οποία θα συνεπάγεται εκατέρωθεν υποχωρήσεις από τις αρχικές θέσεις της διαπραγμάτευσης». Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Μητσοτάκη ότι μια ενδεχόμενη «απομείωση κυριαρχίας» «είναι μία σχετική έννοια» καθώς «οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις, οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης».

Στο μεταξύ, ο Μαρινάκης υποστήριξε χτες ότι «η επίλυση της διαφοράς μας με την Τουρκία (...) είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» και «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε οποιαδήποτε λύση θα αμφισβητεί, έστω και κατ' ελάχιστο, τα ζητήματα κυριαρχίας».

Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι τα ζητήματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας εμπεριέχουν κι άλλα εξίσου σημαντικά, τα οποία βάζει η Αγκυρα όλα αυτά τα χρόνια, με τις πλάτες των ευρωατλαντικών «συμμάχων», στο τραπέζι, όπως:

-- Το εύρος των χωρικών υδάτων, σήμερα στα 6 ν.μ., δυνητικά έως 12, ενώ όλα αυτά τα χρόνια, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις για κλιμακωτή επέκτασή τους σε 8, 10, κάπου έως 12, κάπου παραμένοντα στα 6, προκειμένου να ικανοποιηθούν απαιτήσεις της τουρκικής αστικής τάξης. Το εύρος τους συμπαρασύρει και αυτό του εναέριου χώρου, σήμερα στα 10 ν.μ., με την Τουρκία να το αμφισβητεί θέλοντας περιορισμό του στα 6.

-- Το αν τα νησιά έχουν δικαιώματα πέραν των χωρικών τους υδάτων στις θαλάσσιες ζώνες ή απλώς επικάθονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, όπως υποστηρίζει η Αγκυρα. Κάτι που δεν αφορά μόνο το Καστελόριζο, όπως διαχέουν, «φωτογραφίζοντας» το «ξεγράψιμο» της επήρειάς του για τον καθορισμό ΑΟΖ, αλλά όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία η Αγκυρα παρουσιάζει στους χάρτες της περικυκλωμένα από τη «Γαλάζια Πατρίδα».

-- Την κυριαρχία επί δεκάδων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων που αμφισβητεί η Τουρκία από τα Ιμια και μετά, με πατήματα στις Συμφωνίες Ελσίνκι και Μαδρίτης. Επίσης, το δικαίωμα των νησιών του Ανατ. Αιγαίου στην άμυνα, κόντρα στις τουρκικές απαιτήσεις για την αποστρατικοποίησή τους.

-- Τέλος, στο τραπέζι του ιμπεριαλιστικού παζαριού μπαίνουν και επιχειρησιακά δικαιώματα, όπως αυτό του συντονισμού επιχειρήσεων Ερευνας και Διάσωσης, το οποίο η γείτων θέλει να ασκεί στο μισό Αιγαίο.

Ενδεικτικά είναι και όσα κατέγραψε η «Καθημερινή» σε άρθρο της παρουσιάζοντας περίπου ως δεδομένο ότι «η Τουρκία δεν θα δεχθεί καμία υποχώρηση από τον 28ο μεσημβρινό. Εκείνη, δηλαδή, τη νοητή γραμμή που χωρίζει τη Ρόδο στη μέση και αποτελούσε το δυτικότερο όριο των τουρκικών διεκδικήσεων. Το όριο, δηλαδή, που δεν υπολογίζει πλήρη επήρεια στο Καστελόριζο. Για την Τουρκία αυτό το άνοιγμα αποτελεί ζωτικό χώρο στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μια «προεργασία» επ' αυτού έχει ήδη γίνει. Θυμίζουμε ότι η πολυδιαφημισμένη Συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την αιγυπτιακή για καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών στην Ανατ. Μεσόγειο αναγνωρίζει μειωμένη επήρεια ακόμα και στο μεγαλύτερο ελληνικό νησί, την Κρήτη, δημιουργώντας και το σχετικό «προηγούμενο», ενώ δεν περιλαμβάνει τη ζώνη από τη μισή Ρόδο έως και το Καστελόριζο, όπου απλώνει τις διεκδικήσεις της η Τουρκία, αφήνοντας τη διευθέτηση στην επίμαχη περιοχή για αργότερα, κι ενώ ήδη αναθερμαίνονται οι σχέσεις Τουρκίας - Αιγύπτου.

Σε ένα τέτοιο δυσοίωνο περιβάλλον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωνε χτες ότι στην κυβέρνηση «επιδιώκουμε τον διάλογο. Θέλουμε να συνεχιστεί αυτό το κλίμα διαλόγου και συνεννόησης» και στον διάλογο με την γείτονα «προσερχόμαστε με μία θετική διάθεση».

Σήμερα η συνάντηση με Στόλτενμπεργκ

Ανάλογες διαβεβαιώσεις αναμένεται να δώσει σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος συναντιέται στις Βρυξέλλες με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, μία μόλις βδομάδα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, κι ενώ ήδη η ελληνοτουρκική «συνεργασία» προωθείται επί του πεδίου για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ.

Θυμίζουμε ότι ήδη από την 1/10/2020 έχει στηθεί στην έδρα του Οργανισμού στις Βρυξέλλες ένας «διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποκλιμάκωσης», με στόχο, επισήμως, τη «μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», με «τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης στη θάλασσα ή στον αέρα». Στην πλατφόρμα αυτή έρχονται έκτοτε σε επαφή τα αρμόδια στρατιωτικά στελέχη των δύο πλευρών που υπηρετούν στις Βρυξέλλες, με την Αγκυρα να προωθεί εκεί συστηματικά τις επιδιώξεις της υπό ΝΑΤΟική «ομπρέλα», μακριά πάντα από τα φώτα της δημοσιότητας. Αλλωστε και η σημερινή συνάντηση θα γίνει χωρίς την παρουσία ΜΜΕ, όπως ενημέρωσε σχετικά το ΝΑΤΟ.

Αργότερα, ο Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, όπου οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για «ζητήματα οικονομικής ασφάλειας από τη σκοπιά της εξωτερικής πολιτικής και θα ανταλλάξουν απόψεις για τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας». Ωστόσο, στο γεύμα εργασίας θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την Τουρκία και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ακολούθως οι υπουργοί Εξωτερικών θα πραγματοποιήσουν, μέσω τηλεδιάσκεψης, «ανταλλαγή απόψεων» με τον Αμερικανό ομόλογό τους, Αντ. Μπλίνκεν.

Σημειωτέον, ήδη από προχτές, ο Γεραπετρίτης είχε συζητήσεις για τα Ελληνοτουρκικά με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου. Ειδικότερα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Μακ Αλιστερ, στον οποίο - σύμφωνα με διπλωματικές πηγές - «παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη σημασία της ενίσχυσης των σχέσεων ΕΕ - Αιγύπτου, αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την επαύριο της Συνόδου Κορυφής του Βίλνιους». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε συνάντηση που είχε με τον επίτροπο Διεύρυνσης, Ολιβερ Βαρχέλι, ο Γεραπετρίτης συζήτησε, μεταξύ άλλων, τις «προοπτικές των ευρωτουρκικών σχέσεων μετά τις τουρκικές εκλογές» και το Κυπριακό.

Τέλος, στην προσπάθεια της κυβέρνησης για αναζήτηση «συναινέσεων» ώστε να περάσουν τα παραπάνω με τις λιγότερες δυνατές αναταράξεις, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκινά «ενημερώσεις» σε εκπροσώπους των κομμάτων για «ζητήματα εξωτερικής πολιτικής» την Παρασκευή 28 Ιούλη.