ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Εκατέρωθεν πυρηνικές απειλές και επίδειξη στρατιωτικής δύναμης

Η Βόρεια Κορέα απαντά στην ανάπτυξη αμερικανικών στρατηγικών όπλων στη Νότια Κορέα

Σάββατο 22 Ιούλη 2023 - Κυριακή 23 Ιούλη 2023

Από ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας - Ιαπωνίας
Με καθημερινές εκατέρωθεν απειλές και στρατιωτικές κινήσεις «επίδειξης δύναμης» ανεβαίνει μέρα με τη μέρα η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο, ένα από τα πιο καυτά μέτωπα στη γεωπολιτική αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Την περασμένη βδομάδα ελλιμενίστηκε στη νοτιοκορεατική πόλη Μπουσάν αμερικανικό υποβρύχιο ικανό να φέρει πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους, σηματοδοτώντας την έναρξη των συνομιλιών ΗΠΑ - Νότιας Κορέας για πυρηνική «συνεργασία» με την ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών και άλλων στρατηγικών όπλων, ως «αποτροπή» απέναντι στη Βόρεια Κορέα.

Η Πιονγιάνγκ απάντησε εκτοξεύοντας τα ξημερώματα της Τετάρτης δύο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας (ή Ανατολική Θάλασσα όπως είναι γνωστή στην Κορεατική Χερσόνησο), ενώ την προηγούμενη βδομάδα είχε εκτοξεύσει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο «Hwasong-18».

Στο μεταξύ, οι ηγέτες της Νότιας Κορέας, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας θα συναντηθούν τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε το προεδρικό γραφείο της Σεούλ, καθώς εντείνουν τη στρατιωτική συνεργασία «για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες πυρηνικές απειλές της Βόρειας Κορέας».

Συνεδρίασε η Πυρηνική Συμβουλευτική Ομάδα ΗΠΑ - Νότιας Κορέας

Με στόχο τον «καλύτερο συντονισμό μιας συμμαχικής πυρηνικής απάντησης σε περίπτωση πολέμου με τη Βόρεια Κορέα», έγινε την Τρίτη η πρώτη συνεδρίαση της Πυρηνικής Συμβουλευτικής Ομάδας (NCG) μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διευκολύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών με τη δημιουργία ενός ασφαλούς δικτύου επικοινωνίας, αλλά και τον συντονισμό σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης της Βόρειας Κορέας, η οποία θα αντιμετωπίσει μια «συντριπτική συμμαχική απάντηση».

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα θα αναπτύξουν επίσης «επιχειρήσεις, ασκήσεις, προσομοιώσεις, εκπαιδεύσεις και επενδυτικές δραστηριότητες» για να ενισχύσουν τις ικανότητες πυρηνικής αποτροπής και αντίδρασης στην Κορεατική Χερσόνησο, αναφέρει η κοινή δήλωση.

Εξάλλου, οι ΗΠΑ έχουν «δεσμευτεί» να αναπτύξουν περισσότερα στρατηγικά όπλα, όπως αεροπλανοφόρα, υποβρύχια και βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς στη Νότια Κορέα.

Η Πιονγιάνγκ αντέδρασε την Πέμπτη επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη αμερικανικών όπλων, όπως αεροπλανοφόρα, βομβαρδιστικά ή πυρηνικά υποβρύχια στη Νότια Κορέα, ενδέχεται να πληροί τις προϋποθέσεις για χρήση πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα, μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, επικαλούμενο δήλωση του υπουργού Αμυνας, Καγνκ Σουν Ναμ.

Ο ίδιος κατηγόρησε παράλληλα Ουάσιγκτον και Σεούλ για κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, επικρίνοντας την πρώτη συνάντηση της Πυρηνικής Συμβουλευτικής Ομάδας.

«Η διαρκώς αυξανόμενη ορατότητα της ανάπτυξης του στρατηγικού πυρηνικού υποβρυχίου και άλλων στρατηγικών μέσων ενδέχεται να εμπίπτει στις συνθήκες χρήσης πυρηνικών όπλων που καθορίζονται στη νομοθεσία» της Βόρειας Κορέας, ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργού Αμυνας.

«Η φάση μιας στρατιωτικής σύγκρουσης στην Κορεατική Χερσόνησο έχει αναδυθεί ως μια επικίνδυνη πραγματικότητα», υπογραμμίζεται παράλληλα το KCNA.

Ανταπαντώντας, το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας σημείωσε: «Σε περίπτωση οποιασδήποτε πυρηνικής επίθεσης της Βόρειας Κορέας κατά της συμμαχίας Νότιας Κορέας - ΗΠΑ, θα αντιμετωπίσει μια άμεση, συντριπτική και αποφασιστική απάντηση από τη συμμαχία και προειδοποιούμε ξανά έντονα ότι θα οδηγήσει στο τέλος του βορειοκορεατικού καθεστώτος».

Σε αυτό το φόντο, την Τρίτη, ένας Αμερικανός στρατιώτης, που διωκόταν από τη διοίκησή του, διεισδύοντας σε ένα γκρουπ τουριστών σε ξενάγηση στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα σύνορα κατάφερε να διασχίσει τα σύνορα και μπήκε στη Βόρεια Κορέα. Οι ΗΠΑ θέλουν την επιστροφή του, ενώ η Βόρεια Κορέα δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη για το θέμα.