ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΡΩΣΙΑΣ - ΑΦΡΙΚΗΣ
Οι ανταγωνισμοί και οι συγκλίσεις συμφερόντων στο επίκεντρο
Σάββατο 29 Ιούλη 2023 - Κυριακή 30 Ιούλη 2023

TASS Host Photo Agency

Από τη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας - Αφρικής
Με κεντρικό σύνθημα «Ειρήνη, Ασφάλεια και Ανάπτυξη» και τη συμμετοχή περίπου 50 ηγετών και ανώτερων αξιωματούχων αφρικανικών χωρών πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Ιούλη στην Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία η 2η ρωσο-αφρικανική Σύνοδος Κορυφής, τέσσερα χρόνια μετά από την 1η συνάντηση των δύο πλευρών στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Η φετινή σύνοδος έγινε στο φόντο της σκληρής γεωπολιτικής αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας που επιταχύνθηκε μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και των σφοδρών μονοπωλιακών ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα πλουτοπαραγωγικών πηγών, αγορών και οδών μεταφοράς προϊόντων που όσο περνά ο καιρός γίνονται ακόμη πιο σφοδροί. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, επιχείρησε έντονα να προσδώσει προσωπική χροιά στις περισσότερες διαβουλεύσεις της συνόδου δίνοντας υποσχέσεις και παρουσιάζοντας προτάσεις σε θέματα που αντιμετωπίζουν δεκάδες αφρικανικές χώρες, όπως η ανάγκη για προνομιακή πρόσβαση σε σιτηρά (ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη κατάρρευση της ρωσο-ουκρανικής συμφωνίας), η μείωση των χρεών αφρικανικών χωρών, ο ενεργειακός ανεφοδιασμός, η παροχή στρατιωτικής στήριξης απέναντι σε μάστιγες όπως οι οργανώσεις τζιχαντιστών, η ενίσχυση της ρωσο-αφρικανικής συνεργασίας σε οικονομία, εμπόριο με τη διάνοιξη του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά - Νότου, που θα συντομεύσει τις διαδρομές για το ρωσο-αφρικανικό εμπόριο, η διπλωματική και πολιτική στήριξη της Ρωσίας στην εκπροσώπηση αφρικανικών χωρών σε διεθνείς οργανισμούς με πρώτο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Ομάδα των 20 οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών (G20), κ.ά.

Στη σύνοδο ο Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία και οι χώρες της Αφρικής ενθαρρύνουν την οικοδόμηση μιας «πιο δίκαιης διεθνούς αρχιτεκτονικής» λέγοντας πως οι θέσεις τους στα περισσότερα διεθνή ζητήματα συγκλίνουν. Αμφισβήτησε, έτσι, τη ρητορική των ΗΠΑ, της ΕΕ και των εταίρων τους περί ενός «απομονωμένου διεθνώς Ρώσου ηγέτη», θέλοντας να δείξει ότι Ρωσία και Αφρική βρίσκονται στην ίδια πλευρά.

Σε εκτενή ομιλία που έκανε το πρωί της Παρασκευής ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι η ανάπτυξη της ηπείρου εμποδίζεται από την τρομοκρατία, τη διάδοση της εξτρεμιστικής ιδεολογίας, το διεθνικό έγκλημα και την πειρατεία, σε μια έμμεση αναφορά στον σκοτεινό ρόλο της Δύσης στη δημιουργία των αιτιών που προκάλεσαν τρομοκρατικά μορφώματα όπως το «Ισλαμικό Κράτος», η «Αλ Κάιντα» κ.ά. Πρόσφερε ρωσική βοήθεια σε αυτές τις απειλές επιθυμώντας διμερή στενότερη συνεργασία μεταξύ των αρχών επιβολής νόμου και ειδικών υπηρεσιών.

Τόνισε πως η Ρωσία έχει υπογράψει συμφωνίες με πάνω από 40 αφρικανικές χώρες προκειμένου να τους παράσχει μια ευρεία γκάμα πυρομαχικών και άλλων εξοπλισμών, προσθέτοντας ότι κάποια από αυτά δίνονται δωρεάν «στη βάση ενίσχυσης της ασφάλειας και της κυριαρχίας αυτών των χωρών».

Τάχθηκε υπέρ της εκπροσώπησης των αφρικανικών χωρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών και της εκπροσώπησης της Αφρικανικής Ενωσης στην Ομάδα των 20 αναπτυγμένων χωρών (G20), λέγοντας ότι η Ρωσία «συμμερίζεται την επιθυμία των αφρικανικών χωρών για μεγαλύτερο ρόλο στις δραστηριότητες του ΟΗΕ».

Ανήγγειλε την έναρξη πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης και της Αφρικανικής Υπηρετικής Περιοχής Ελεύθερου Εμπορίου (γνωστή και ως ACFTa), ενώ άσκησε έμμεση κριτική στη Γαλλία, στη Βρετανία κι άλλες δυτικές χώρες για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών της Αφρικής λέγοντας ότι είναι «απαράδεκτο» ορισμένες πρώην αποικιοκρατικές χώρες να διατηρούν «μονοπώλια σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τεχνολογία και παραγωγή τροφίμων» στην Αφρική.

Αναφέρθηκε στον εντεινόμενο πολιτικό και οικονομικό ρόλο της Αφρικής στη διεθνή σκακιέρα προβλέποντας πως η ήπειρος γίνεται «νέο κέντρο ισχύος».

Ανακοίνωσε επίσης πως θα δοθούν δωρεάν 25 έως 50 χιλιάδες τόνοι σιτηρών σε έξι αφρικανικές χώρες (Μπουρκίνα Φάσο, Ζιμπάμπουε, Μάλι, Σομαλία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ερυθραία), προσθέτοντας ότι η Μόσχα αναμένει συγκομιδή ρεκόρ σε σιτηρά και είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών προς την Αφρική τιμώντας «τον κρίσιμο ρόλο» της στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Επιπλέον, ανήγγειλε ότι η Ρωσία θα διαθέσει πάνω από 90 εκατομμύρια δολάρια για τη μείωση του χρέους των αφρικανικών χωρών στο πλαίσιο συνολικής διαγραφής χρεών ύψους 23 δισ. δολαρίων.

Σε σχέση με τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ο Πρόεδρος Πούτιν ανέφερε ότι Ρωσία και αφρικανικές χώρες «στέκονται μαζί απέναντι στις κυρώσεις και τους τιμωρητικούς περιορισμούς χωρών, επειδή αυτές στην πραγματικότητα αποτελούν τιμωρία και προκαλούν ζημιά στις χώρες που επιδιώκουν μια ανεξάρτητη πορεία, αυξάνουν τα οικονομικά προβλήματα σε διεθνή κλίμακα και περιορίζουν την ανάπτυξη». Υποστήριξε, τέλος, ότι τα προβλήματα στις διεθνείς αγορές τροφίμων και Ενέργειας είχαν ξεκινήσει πριν από τη σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία λέγοντας πως δεν προκλήθηκαν λόγω του πολέμου αλλά «προϋπήρχαν κατά τη μάχη ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού σε πολλές, ακόμη και ανεπτυγμένες, χώρες».

Σε κάθε περίπτωση ο τελικός «λογαριασμός» των αποτελεσμάτων της συνόδου, στο περιθώριο της οποίας έκανε την εμφάνισή του (με την άδεια Πούτιν) και ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ως πρώην αφεντικό της «Wagner Group», μένει να φανεί στην πράξη.


Δ. ΟΡΦ.