ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Να δοθεί παράταση στην προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των χρεών
Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

Να δοθεί παράταση στην προθεσμία για την ένταξη των επαγγελματιών στη ρύθμιση των δόσεων, για χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων την περίοδο της πανδημίας, ζητά από το υπουργείο Οικονομικών η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Καθώς η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120, 72 και 36 δόσεων εξέπνευσε στο τέλος Ιούλη, η Ομοσπονδία με υπόμνημά της ζητά να δοθεί δίμηνη παράταση.

«Είναι γνωστό ότι οι μήνες Ιούλης και Αύγουστος είναι διαχρονικά δύσκολοι μήνες για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ. Είναι μήνες με πολλές οικονομικές υποχρεώσεις και πληρωμές, πληρωμή δώρων διακοπών, αυξημένες εργοδοτικές εισφορές, πληρωμή ΦΠΑ, δόσεις ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, δόσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή και φυσικά έναρξη δόσεων για τον φόρο εισοδήματος. Αυτά μαζί με τις πάγιες υποχρεώσεις των μικρών επιχειρήσεων, τη μεγάλη αναδουλειά σε πολλούς κλάδους και την ανάγκη για ολιγοήμερες διακοπές δεν επιτρέπουν σε χιλιάδες συναδέλφους να ενταχθούν σε μια ακόμη ρύθμιση, τουλάχιστον αυτό το χρονικό διάστημα», επισημαίνει η Ομοσπονδία στο υπόμνημά της.

Προσθέτει ακόμα ότι προβλήματα προκύπτουν και από τον «αυξημένο όγκο εργασίας των συναδέλφων λογιστών, λόγω των φορολογικών δηλώσεων και της κατάθεσης του ΦΠΑ», που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα. Αυτός ο φόρτος εργασίας «τους δυσκολεύει να προχωρήσουν και σε μία ακόμα υποχρέωση όπως είναι η ένταξη στις εν λόγω ρυθμίσεις». Μάλιστα, στις 31 Ιούλη, τελευταία μέρα των αιτήσεων, το σύστημα «έπεσε», με αποτέλεσμα η όποια αίτηση να μπορεί να κατατεθεί μόνο διά ζώσης στις κατά τόπους ΔΟΥ.

«Παρόλο που θεωρούμε ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι αρκετά για να ανακουφίσουν τους συναδέλφους που λόγω της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης έχουν φορτωθεί με χρέη, κρίνουμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η παράταση της προθεσμίας μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου τουλάχιστον, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτές τις ρυθμίσεις όλοι όσοι συνάδελφοι το επιθυμούν», καταλήγει η Ομοσπονδία.