ΙΝΔΙΑ
Συμπλοκές ινδουιστών - μουσουλμάνων με νεκρούς και τραυματίες

Οι ινδουιστές είναι οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος του Ν. Μόντι

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Copyright 2023 The Associated

Κατεστραμμένα καταστήματα στην πόλη Νουχ
Συμπλοκές με νεκρούς και τραυματίες έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στην Ινδία μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους συνολικά, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί και ένας κληρικός μέσα σε ένα τζαμί που πυρπολήθηκε, ενώ εκατοντάδες έχουν συλληφθεί.

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν αρχικά στη βόρεια πολιτεία Χαραγιάνα τη Δευτέρα, αφού μια «δεξιά» ινδουιστική οργάνωση, που αποτελείται από οπαδούς του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, πραγματοποίησε θρησκευτική λιτανεία στην πόλη Νουχ, όπου πλειοψηφεί ο μουσουλμανικός πληθυσμός.

Οι συγκρούσεις εξαπλώθηκαν σε πολλές περιοχές της πόλης Γκουργκαόν (γνωστή και ως Γκουρουγκράμ), κόμβου εκατοντάδων πολυεθνικών χρηματοπιστωτικών και τεχνολογικών ομίλων. Ομάδες ινδουιστών στόχευαν κατά κύριο λόγο ιδιοκτησίες μουσουλμάνων, πυρπολώντας κτίρια, καταστρέφοντας καταστήματα και εστιατόρια.

Τις τελευταίες μέρες στην πολιτεία Χαραγιάνα οι αρχές έχουν πλέον επιβάλει lockdown, με απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ, διακοπή της πρόσβασης στο διαδίκτυο, απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 5 ατόμων, κλείσιμο ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και κυβερνητικών γραφείων.

Σε άλλη περιοχή, νότια, στη Μαχαράστρα σε τρένο που ταξίδευε προς τη Βομβάη, σημειώθηκε θανατηφόρα επίθεση. Ενας αστυνομικός άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 4 ανθρώπους, ανάμεσά τους έναν αστυφύλακα και τρεις μουσουλμάνους επιβάτες, σύμφωνα με τοπικές αναφορές και μέλη της οικογένειας με τα οποία μίλησε το CNN.

Σε βίντεο ο αστυνομικός εμφανίζεται να στέκεται πάνω από ένα πτώμα και προτού αρχίσει να πυροβολεί στο βαγόνι, λέει: «Αν θέλετε να ψηφίσετε, αν θέλετε να ζήσετε στο Hindustan (Ινδία), τότε υπάρχουν μόνο ο (πρωθυπουργός Ναρέντρα) Mόντι και ο Yogi (Adityanath)», ο οποίος είναι σκληροπυρηνικός αρχιερέας ινδουιστικού ναού και επικεφαλής κυβερνήτης της πολιτείας Ούταρ Πραντές, γνωστός για την προκλητική ρητορική του κατά των μουσουλμάνων.

Πολλές οργανώσεις καταγγέλλουν τα τελευταία χρόνια ότι από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία ο εθνικιστής ινδουιστής Μόντι έχουν πολλαπλασιαστεί τα κρούσματα επιθέσεων κατά της μουσουλμανικής μειονότητας, που αντιπροσωπεύει το 14% του πληθυσμού.