ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Καμπανάκι κινδύνου για την οριακή λειτουργία των μονάδων Υγείας

Με ανακοίνωσή τους ζητούν κοινή σύσκεψη όλων των αρμόδιων για άμεσα μέτρα

Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

Από παλιότερη διαμαρτυρία εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ
Με αφορμή την επικείμενη σύσκεψη της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας για την κατάσταση που έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του νησιού, τα σωματεία εργαζόμενων των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας ΠΑΓΝΗ, Αγίου Νικολάου, Βενιζέλειου, Χανίων, Ρεθύμνου, Σητείας, Ιεράπετρας, Νεάπολης και ΠΦΥ Κρήτης, καθώς και οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών Ρεθύμνου, Χανίων, Λασιθίου και μέλη του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ με κοινή ανακοίνωση απαιτούν άμεσα να πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των φορέων της Υγείας στην Κρήτη, προκειμένου να συζητηθούν τα σοβαρότατα προβλήματα.

«Θεωρούμε την παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων των δημόσιων μονάδων Υγείας απαραίτητη προϋπόθεση, καθώς αυτοί έρχονται αντιμέτωποι με τις ελλείψεις και γίνονται αποδέκτες των δικαιολογημένων διαμαρτυριών του λαού, ενώ οποιαδήποτε απόφαση επηρεάζει άμεσα τις συνθήκες δουλειάς τους», σημειώνουν και καταγγέλλουν την οριακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, τα χιλιάδες κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, τις τεράστιες αναμονές για ραντεβού στα τακτικά ιατρεία και στις λίστες για προγραμματισμένα χειρουργεία.

«Οι μετακινήσεις ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στα νοσοκομεία ή από τμήμα σε τμήμα δεν λύνουν κανένα απολύτως πρόβλημα, απεναντίας δημιουργούν νέα προβλήματα, γι' αυτό και δεν μπορεί μια τέτοια κατάσταση να παγιωθεί. Οι συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες/εφημερίες και με χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό και άδειες, οδηγούν σε ένα τεράστιο κύμα παραιτήσεων υγειονομικών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, μετά τις παραιτήσεις δύο ειδικευόμενων γιατρών, τις τελευταίες μέρες εξωθήθηκαν σε παραίτηση τρεις γενικοί χειρουργοί στο Νοσοκομείο Χανίων, ύστερα από αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες τους προς τη διοίκηση του νοσοκομείου για «αδυναμία ασφαλούς εφημέρευσης της χειρουργικής κλινικής».

Οπως καταγγέλλουν, οι τρεις χειρουργοί με εφημερία δύο συναδέλφων τους καθημερινά καλούνται να αντιμετωπίζουν όποιον ασθενή από τα επείγοντα απαιτεί χειρουργική παρέμβαση, σε συνδυασμό με τα χειρουργεία ήδη εισαχθέντων ασθενών στη δική τους, αλλά και σε άλλες κλινικές και με 24ωρη φυσική παρουσία στα ΤΕΠ. Κι όλα αυτά τη στιγμή που προβλέπεται να εφημερεύει ο διπλάσιος αριθμός χειρουργών!

Μεγαλώνουν οι μπίζνες με τα ασθενοφόρα...

Την απαράδεκτη απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Καλαμάτας, η οποία, ευθυγραμμισμένη με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Υγείας και της 6ης ΥΠΕ, ανέθεσε από 1η Αυγούστου τη δευτερογενή διακομιδή των ασθενών (π.χ. εξιτήριο), που πραγματοποιούνταν έως τώρα από το ΕΚΑΒ, σε ιδιωτική εταιρεία, με την πληρωμή του κόστους από τον τακτικό προϋπολογισμό του νοσοκομείου, καταγγέλλει η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ.

Οπως σημειώνει, η διοίκηση του νοσοκομείου μισθώνει ασθενοφόρα από ιδιωτική εταιρεία με το αντίτιμο των 37.200 ευρώ για 5 μήνες ή μέχρι εξαντλήσεως του ποσού των 36,29 ευρώ ανά διακομιδή εντός δήμου Καλαμάτας (+1,3 ευρώ/χλμ. εκτός Καλαμάτας).

Η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «αυτή η τακτική παρουσιάζεται ως υποκατάστατο του ρημαγμένου ΕΚΑΒ, μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις σε στόλο και πληρώματα, με το κόστος των διακομιδών μάλιστα να βαραίνει ήδη από καιρό τις οικογένειες των ασθενών σε αρκετές περιπτώσεις. Πρόκειται για μια τακτική που έρχεται να αθροιστεί στην απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει το προσωπικό της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων και των δήμων σε οδηγούς ασθενοφόρων, αντί να ενισχύσει άμεσα και ουσιαστικά το ΕΚΑΒ με μέσα και προσωπικό».

«Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να οργανώσουν την πάλη τους απέναντι σε αντιδραστικές εξελίξεις σαν και αυτή. Να ορθώσουν τείχος στις πολιτικές εμπορευματοποίησης που χρόνια τώρα διαλύουν το δημόσιο σύστημα Υγείας και έχουν μετατρέψει το λαϊκό δικαίωμα στην περίθαλψη σε ακριβό εμπόρευμα για τον λαό και πεδίο κερδοφορίας για τους ιδιώτες επενδυτές», υπογραμμίζει και απαιτεί:

...και άλλες υπηρεσίες

Φυσικά η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση επεκτείνεται και σε άλλες υπηρεσίες των νοσοκομείων. Οπως η ανάθεση των υπηρεσιών φύλαξης σε ιδιωτική εταιρεία από τη διοίκηση του Νοσοκομείου της Νίκαιας, και μάλιστα με απευθείας ανάθεση μέσα στο καλοκαίρι.

«Δεν είδαμε τον ίδιο ζήλο από τη διοίκηση στην κάλυψη των τεράστιων κενών που υπάρχουν και απειλούν τη λειτουργία ολόκληρων τμημάτων, όπως το Ακτινολογικό, το Κυτταρολογικό, οι απαράδεκτες ελλείψεις στους τραυματιοφορείς κ.τ.λ.» καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» του νοσοκομείου, απαιτώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Νοσοκομείου της Νίκαιας.

Η παράδοση υπηρεσιών στους ιδιώτες συνοδεύεται από εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων σε καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση λόγω της ανάθεσης των αντίστοιχων υπηρεσιών δεκάδων νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρείες. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα της απόλυσης 60 εργαζομένων στη σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα προνοιακών ιδρυμάτων της Κρήτης.