ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Αναβαθμίζει την υποπαραλλαγή «Eris» του κορονοϊού
Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

Σε αναβάθμιση της υποπαραλλαγής «Eris» που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός σε «παραλλαγή ενδιαφέροντος» προχώρησε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ετσι, η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή κατατάσσεται σε αυτές που προβληματίζουν περισσότερο τον Οργανισμό για την εξέλιξή τους, μαζί με άλλες δυο, την «Κράκεν» και την «Αρκτούρος».

Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση αξιολόγησης κινδύνου, αναφέρεται ότι η «Eris» αποτελεί μία υποπαραλλαγή Ομικρον, η οποία ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στις 17 Φεβρουαρίου 2023. Λίγους μήνες αργότερα, στις 19 Ιουλίου 2023, ο ΠΟΥ της έδωσε τον χαρακτηρισμό «παραλλαγή υπό παρακολούθηση», για να την αναβαθμίσει τώρα σε «παραλλαγή ενδιαφέροντος». Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα που περιέχει η έκθεση, έως τις 7 Αυγούστου 2023 είχαν καταγραφεί κρούσματα σε 51 χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, η Βρετανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και άλλες.

Από 17 έως 23 Ιουλίου 2023 η παγκόσμια επίπτωση της νέας υποπαραλλαγής που δημιούργησε ο κορονοϊός έφτανε στο 17,4% των κρουσμάτων. Το ποσοστό αυτό είναι εντυπωσιακά αυξημένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο τέσσερις βδομάδες νωρίτερα (7,6%). Με τα έως τώρα δεδομένα, ο κίνδυνος που συνιστά η «Eris» για τη δημόσια υγεία είναι χαμηλός, παρά το γεγονός ότι η νέα παραλλαγή δείχνει αυξημένη επίπτωση και πλεονέκτημα στην ανάπτυξή της και μπορεί να διαφεύγει της ανοσίας.