ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αγανακτισμένοι κάτοικοι και εργαζόμενοι σε απόγνωση

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στον δήμο με αφορμή τις τελευταίες αποφάσεις και τα σχέδια της δημοτικής αρχής

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

Η πολιτική που ακολουθεί και στην καθαριότητα η διοίκηση Ζέρβα, οδηγεί τους πολίτες σε αγανάκτηση και τους εργαζομένους σε απόγνωση, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης και καλεί τον λαό της πόλης να μην πέσει στην προεκλογική παγίδα που στήνει η διοίκηση του δήμου με «δήθεν λύσεις για την καθαριότητα και αστείες υποσχέσεις για το μέλλον (Θεσσαλονίκη 2030)».

Αναδεικνύει ότι η προκήρυξη 100 θέσεων στην καθαριότητα δίμηνης σύμβασης έρχεται να καλύψει προσωρινά και προεκλογικά τα εργασιακά κενά χρόνων, την ίδια ώρα μάλιστα που η δημοτική αρχή προχωρά σε ιδιωτικοποίηση της περισυλλογής των ογκωδών αντικειμένων με πρόσχημα την έλλειψη οχημάτων.

Το θέμα της δίμηνης ιδιωτικοποίησης της περισυλλογής των ογκωδών αντικειμένων, που ήταν να συζητηθεί ως έκτακτο, μετά από τις αντιδράσεις των εργαζομένων, αναβλήθηκε για να περάσει, ενδεχομένως, ξανά από την Οικονομική Επιτροπή στα τέλη Αυγούστου.

Ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν δυναμικά σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης. Να «ρίξουν μαύρο» τόσο στη διοίκηση Ζέρβα όσο και στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που θα ψηφίσουν υπέρ της προσωρινής ιδιωτικοποίησης της περισυλλογής των ογκωδών αντικειμένων.

Επίσης καλεί τους επικεφαλής των παρατάξεων που λαμβάνουν μέρος στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, να δημοσιοποιήσουν με σαφήνεια τις προθέσεις τους για την καθαριότητα και να πάρουν άμεσα θέση, ενάντια στην προσωρινή ιδιωτικοποίηση της περισυλλογής των ογκωδών αντικειμένων που «μαγειρεύει» η διοίκηση Ζέρβα.

Και σημειώνει: «Δεν μπορεί να έχουμε δαπανήσει εκατομμύρια ευρώ σε επισκευές και συντηρήσεις οχημάτων τα τελευταία 4 χρόνια και να μην έχουμε διαθέσιμα οχήματα, με ευθύνη των εργολάβων και της διοίκησης. Να μην μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας της πόλης και να ψάχνουμε για πανάκριβες λύσεις ανάθεσης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες εργολάβους, ρίχνοντας ευθύνες για την άσχημη κατάσταση της καθαριότητας της πόλης, τόσο στους πολίτες, όσο ακόμα περισσότερο στους εργαζόμενους!

Δεν μπορεί να διαθέτουμε δικό μας Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), που υπολειτουργεί με ευθύνη της διοίκησης και να πληρώνουν οι πολίτες, μέσω των ανταποδοτικών τελών, ένα σωρό χρήματα για να αδειάζουμε καθημερινά 200 τόνους περίπου στον ΣΜΑ Ευκαρπίας, επειδή δεν μπορούμε να αδειάσουμε στον δικό μας ΣΜΑ».

Τέλος, σημειώνει ότι «είναι κρυφό μυστικό πια, ότι, αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές, αναμένεται από τη διοίκηση αύξηση των ανταποδοτικών τελών για τους δημότες, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υποστηριχθεί η πανάκριβη ατζέντα ιδιωτικοποιήσεων, που θα την επιβαρυνθεί για άλλη μια φορά ο λαός της πόλης».