ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Στους χώρους δουλιάς οργανώνεται η απεργία

Πληθαίνουν οι αποφάσεις για την πανεργατική απεργία στις 18 του Απρίλη

Πέμπτη 11 Απρίλη 2002

Στους χώρους δουλιάς και στα πρωτοβάθμια συνδικάτα κατά κύριο λόγο, καθώς επίσης σε Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες εντείνονται καθημερινά οι διεργασίες για την καλύτερη προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας της 18ης Απρίλη. Η απεργία γίνεται πλέον υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων με τις ταξικές δυνάμεις να δίνουν τον τόνο, ενισχυμένες και από την επιτυχία που είχε η προηγούμενη απεργία της 3ης Απρίλη. Η εντολή είναι ξεκάθαρη: Κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, πάση θυσία αγώνας για να μπει σοβαρό εμπόδιο στα αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθεί το κεφάλαιο και η κυβέρνησή του, για διεκδίκηση ενός κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων. Κόντρα στους κυβερνητικούς ελιγμούς και την τακτική που ακολουθεί η ηγεσία του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού πληθαίνουν καθημερινά οι δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις που απαντούν με συμμετοχή στο κάλεσμα των τριών παρατάξεων ΔΑΣ, ΔΑΚΕ, ΑΠ στην πρόσφατη ολομέλεια της ΓΣΕΕ για κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 18 Απρίλη.

Ηδη με αποφάσεις των διοικήσεών τους δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα και Σωματεία έχουν δηλώσει απεργιακό «παρών», ενώ συνεχίζονται οι συνεδριάσεις για ανάλογες απεργιακές αποφάσεις.

Οι Ομοσπονδίες που έχουν πάρει απόφαση απεργίας είναι: Οικοδόμων, Σιδηροδρομικών, Φαρμάκου, Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού - Δέρματος, Λογιστών, Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδιωτικών Ιδρυμάτων. Προχτές το βράδυ, απόφαση για απεργία πήρε και η διοίκηση της Ομοσπονδίας Ποτών και Τροφίμων. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, ενώ την Παρασκευή συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή και την Τρίτη η ολομέλεια της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μετάλλου.

Τα Εργατικά Κέντρα που έχουν πάρει αποφάσεις οι διοικήσεις τους είναι τα ΕΚ Λάρισας, Τρικάλων, Βόλου, Κεφαλονιάς και Λευκάδας, Ιωαννίνων, Φωκίδας, Νάουσας, Κιλκίς, Ζακύνθου, Αγρινίου, Καστοριάς, Ναυπλίου, Λέσβου, Ρόδου, Καλαμάτας, Τρίπολης. Στην Κέρκυρα αποφασίστηκε 4ωρη στάση εργασίας 8 με 12 το μεσημέρι. Επίσης, σήμερα συνεδριάζουν και οι διοικήσεις των ΕΚ Θεσσαλονίκης, Πτολεμαΐδας, Κοζάνης, Ξάνθης, Καρδίτσας, Ναυπάκτου, ενώ την Παρασκευή συνεδριάζουν οι διοικήσεις των ΕΚ Αθήνας και Πάτρας.

Μέχρι αργά χτες το βράδυ βρίσκονταν σε εξέλιξη συνεδριάσεις των ΕΚ Άργους, Λουτρακίου, Σάμου.

Σε επίπεδο πρωτοβάθμιων οργανώσεων αποφάσεις έχουν πάρει: Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Εργαζομένων ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - DIA, Σύλλογος Εργαζομένων στους Δήμους Ανω Λιοσίων, Καματερού, Φυλής, Θρακομακεδόνων, Πετρούπολης, Σωματείο εργαζομένων στο «Ωνάσειο», Συνδικάτο Οικοδόμων Καστοριάς, Οικοδόμοι και Λατόμοι Βορείου Θάσου, Σύλλογος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θάσου, Σωματείο Ναυτεργατών Θάσου.

Σήμερα συνεδριάζει και η διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, καθώς και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ενώ για τη Δευτέρα έχει προγραμματίσει συνεδρίαση η διοίκηση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού.

Την ίδια στιγμή, ήδη έχουν ξεκινήσει η προετοιμασία της απεργίας με συσκέψεις και περιοδείες συνδικαλιστών και συντονιστικών επιτροπών σε εργοστάσια, γιαπιά και χώρους εργασίας για την οργάνωση και επιτυχία της απεργίας.

Στα Γιάννενα θα γίνει σήμερα στις 7 το απόγευμα σύσκεψη των διοικήσεων των σωματείων μελών του Εργατικού Κέντρου. Επίσης, σύσκεψη σωματείων θα κάνει σήμερα στις 6 το απόγευμα το Συντονιστικό Σωματείων και συνδικαλιστών. Στο Αγρίνιο το ΕΚ έχει ξεκινήσει περιοδείες σε χώρους δουλιάς. Στη Λευκάδα τη Δευτέρα θα κάνουν σύσκεψη οι διοικήσεις των σωματείων - μελών του ΕΚ.