ΑΕΚ - ΞΑΝΘΗ 1 - 0
Αγχωτική πρόκριση
Πέμπτη 11 Απρίλη 2002

Sportidea

Ο Ιβιτς λύτρωσε την ΑΕΚ
Περίπου 120 λεπτά αλλά και μάλλον ένα (ίσως καθοριστικό) λάθος του διαιτητή Παπίλια χρειάστηκαν για να εξασφαλίσει η ΑΕΚ, μ' ένα εκπληκτικό γκολ, την πρόκρισή της στον τελικό. Στη Ν. Φιλαδέλφεια έγινε ένας αγώνας που αντενδύκνειται για καρδιακούς, με το... εισιτήριο σχεδόν κάθε λίγο και λιγάκι ν' αλλάζει νομό. Πότε... πήγαινε Ξάνθη, πότε επέστρεφε στην Αττική.

Στο μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου ημιχρόνου οι γηπεδούχοι, απόντος του Τσάρτα, δεν μπορούσαν να διασπάσουν την καλοστημένη διπλή αμυντική γραμμή των φιλοξενουμένων. Χωρίς «καθαρό μυαλό» και θετικές επιλογές, με σημαντικό πρόβλημα στην κυκλοφορία της μπάλας και έλλειψη πάθους, στηρίζονταν στις «γιόμες». Από την πλευρά τους οι ακρίτες είχαν σαφή προσανατολισμό το μηδέν στο παθητικό τους και να «χτυπήσουν» στις αντεπιθέσεις. Παρ' όλα αυτά η φάση που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών προήλθε από κόρνερ.

Ηταν το 17' και την ώρα που ο Λαμπριάκος σηκωνόταν για κεφαλιά, που έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, ο διαιτητής σφύριξε επιθετικό φάουλ. Στην επανάληψη οι γηπεδούχοι είχαν ένα διάστημα ασφυκτικής πίεσης, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ηταν σαφώς ανώτεροι και θα μπορούσαν να «καθαρίσουν» την πρόκριση, όμως και να τη χάσουν αφού κινδύνευσαν να δεχτούν γκολ. Και πάλι πάντως οι Ξανθιώτες (μάλλον δίκαια) διαμαρτύρονται για μη καταλογισμό πέναλτι στον Ζαπρόπουλο.

Στην παράταση ήταν δεδομένο, και με τη μορφή του αγώνα, πως θα... έγερναν την πλάστιγγα η τύχη και η επιμονή. Αμφότερα ήταν με το μέρος της ΑΕΚ. Ετσι, μετά από εκατέρωθεν χαμένες ευκαιρίες, στο 107 διαμορφώθηκε το τελικό αποτέλεσμα. Ο Τσάρτας έκανε εξαίσια σέντρα και ο ξεχασμένος Ιβιτς, με υποδειγματικό γυριστό λύτρωσε τους «κιτρινόμαυρους». Ως τη λήξη, και παρά τη φυσιολογική κούραση των παιχτών, ΑΕΚ και Ξάνθη είχαν την ευκαιρία για ένα ακόμα γκολ. Εν κατακλείδι οι γηπεδούχοι κέρδισαν την πρόκριση και οι φιλοξενούμενοι τις εντυπώσεις.

Ο Φερνάντο Σάντος αναφέρθηκε μόνο στο αγωνιστικό μέρος επισημαίνοντας: «Ηταν ένας αντιπροσωπευτικός αγώνας Κυπέλλου, δεν έγινε ποιοτικό ματς. Η ΑΕΚ ήταν πιο πολλή ώρα στην επίθεση, έκανε ευκαιρίες, αλλά η Ξάνθη έπαιξε καλά. Κάναμε όμως και εμείς ευκαιρίες και δικαιωθήκαμε στην παράταση». Ο Γιώργος Ξενίδης ανέφερε: «Πήραμε δύσκολα την πρόκριση αφού χρειαστήκαμε και παράταση. Σημασία όμως έχει ότι συνεχίζουμε σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο».

Στην αντίπερα όχθη «ξεχείλιζε» η οργή. Ο Νίκος Καραγεωργίου δήλωσε: «Εμείς έπρεπε να είμαστε στον τελικό και όχι η ΑΕΚ. Αν είχε γίνει το 0-1, για πείτε μου εσείς ποιος θα περνούσε; Ακόμα και με 1-1, ποια ομάδα θα περνούσε; Αυτά τραβάνε όμως οι μικρές ομάδες μια ζωή στην Ελλάδα, από τη Θράκη ως την Κρήτη. Μόνο αυτές δικαιούνται να μιλούν για αδικία, όλες οι άλλες να πάνε να πνιγούν»! Περισσότερο εκρηκτικός ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Γ. Γκιρτζίκης: «Αίσχος, ντροπή, αηδία. Μόνο αυτά τα συναισθήματα ένιωσε όλη η Ελλάδα. Μπορεί να ακυρώσει διαιτητής σε όλον τον κόσμο γκολ σαν αυτό του Λαμπριάκου; Πού είδε ο διαιτητής το φάουλ; Δεν ήταν πέναλτι η φάση του Ζαπρόπουλου; Κρίμα για το δύσμοιρο ποδόσφαιρο με όσα είδε όλη η Ελλάδα». Αποψη, σχετικά με το πέναλτι, για βραβείο πάντως, εξέφρασε ο Ζωγραφάκης: «Δεν πειράζει. Ανθρωπος είναι ο διαιτητής και κάνει λάθη όπως και μεις»...

ΑΕΚ: Ατματσίδης, Γεωργέας, Ξενίδης (42' Τσάρτας), Γκαμάρα, Ροντρίγκο, Ζήκος, Φόλια (67' Πετκόφ), Μαλαδένης (22 Λάκης), Ιβιτς, Νικολαΐδης. ΞΑΝΘΗ: Μπούτσεκ, Γελαδάρης, Ζαπρόπουλος, Κορδονούρης, Παπαδημητρίου (67' Κεχαγιάς), Λάιτνερ, Ζωγραφάκης, Γκάγκερ, Μπα (79' Μπαϊκαρά), Σφακιανάκης (81' Πρίττας), Λαμπριάκος.