«ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Κορυφή του παγόβουνου οι παραιτήσεις υγειονομικών

Η κατάσταση είναι πλέον διαλυτική εξαιτίας της υποστελέχωσης, με μεγάλους κινδύνους για γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς

Σάββατο 12 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

Διαμαρτυρία εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ
Κραυγή αγωνίας βγάζουν οι υγειονομικοί της Κρήτης για την εκρηκτική κατάσταση στις δημόσιες δομές Υγείας του νησιού, καθώς δεν έχει προηγούμενο η διαλυτική κατάσταση και στους τέσσερις νόμους, ειδικά τώρα που ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται, με πάνω από 5,5 εκατ. αφίξεις τουριστών.

Με κοινή τους ανακοίνωση, τα 14 υγειονομικά σωματεία του νησιού καταγγέλλουν ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας έχει φτάσει στο όριο. Τα κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων είναι χιλιάδες, οι αναμονές για ραντεβού στα τακτικά ιατρεία και οι λίστες για προγραμματισμένα χειρουργεία τεράστιες.

Σε ολόκληρη την Κρήτη, 9.000 ασθενείς βρίσκονται σε λίστες αναμονής για χειρουργείο, το οποίο μπορεί να προγραμματίζεται για μετά από 3 χρόνια.

Μόνο στο Βενιζέλειο και το ΠΑΓΝΗ υπάρχουν 1.030 κενές θέσεις μόνιμου προσωπικού. Οι συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με απανωτές βάρδιες/εφημερίες και με χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό και άδειες, οδηγούν σε ένα τεράστιο κύμα παραιτήσεων υγειονομικών, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία.

Αποκαλυπτικά παραδείγματα

Αποκαλυπτικά είναι τα γεγονότα που βλέπουν τη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα:

Από μαζική κινητοποίηση σωματείων και φορέων για την Υγεία στο Ρέθυμνο
«Χρόνοι που δεν είναι ούτε παραδεκτοί, αλλά ούτε και αποδεκτοί, με δικαιολογημένα τα παράπονα ασθενών και συνοδών τους», αναφέρει η διοίκηση. Και ποια είναι η λύση που προτείνει; Οτι «η απόφαση για εισαγωγή σε κάποιο τμήμα ή μονάδα του νοσοκομείου μας θα πρέπει να λαμβάνεται εντός τεσσάρων ωρών από την άφιξη του ασθενούς», ανεξάρτητα αν εξαιτίας του μειωμένου προσωπικού και της μεγάλης προσέλευσης υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και σ' αυτό το διάστημα να μη γίνει ολοκληρωμένη διάγνωση και εκτίμηση του προσωπικού, όπως καταγγέλλουν οι υγειονομικοί, που τρέχουν σαν παλαβοί σε όλα τα τμήματα και τις κλινικές.

Στις επίσημες αναφορές έγραφαν καθαρά για «αδυναμία ασφαλούς εφημέρευσης της Χειρουργικής κλινικής» και εξηγούσαν ότι με εφημερία δύο συναδέλφων τους καθημερινά, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν όποιον ασθενή από τα Επείγοντα χρειάζεται χειρουργική παρέμβαση, σε συνδυασμό με τα χειρουργεία και με 24ωρη φυσική παρουσία στα ΤΕΠ, δεν είναι δυνατόν να διασφαλιστεί η υγεία των ασθενών.

Τα πρωτόκολλα «προέβλεπαν να εφημερεύει ο διπλάσιος αριθμός χειρουργών, τέσσερα άτομα δηλαδή, για να υπάρξει στοιχειωδώς ασφαλής λειτουργία. Ουσιαστικά, μέρος του βάρους του μόνιμα υποστελεχωμένου ΤΕΠ μεταφέρθηκε έτσι στη Χειρουργική», ανέφεραν οι παραιτηθέντες χειρουργοί.

Συγκεκριμένα, καλούνται γιατροί από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο να μετακινηθούν για εφημερία μίας ημέρας στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Αντίστοιχα στην Ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου προσλαμβάνονται ιδιώτες γιατροί με μπλοκάκι, για να καλύψουν τις εφημερίες του μήνα.

Το γαϊτανάκι των παραιτήσεων ενδέχεται να συνεχιστεί, καθώς έντεκα παθολόγοι έχουν ήδη αποστείλει εξώδικα διαμαρτυρίας στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ μετά το «εντέλλεσθε» μετακίνησης στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Υπό αυτό το καθεστώς ασφυκτικής πίεσης ανακαλούνται άδειες γιατρών στις παθολογικές κλινικές, που επιστρέφουν κακήν - κακώς, πριν πάρουν μια ανάσα μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Η κατάσταση του Περιφερειακού Ιατρείου Γαύδου, όπως αποκαλύφθηκε τις προηγούμενες μέρες, είναι χαρακτηριστική. Ασθενής που χρειάστηκε να επισκεφθεί το ιατρείο περίμενε απέξω, επειδή το μοναδικό κλειδί του ιατρείου ήταν στο ασθενοφόρο που είχε πάει σε άλλο περιστατικό ασθενούς!

Τα φάρμακα θεωρούνται πολυτέλεια για το ιατρείο της περιοχής, οι ανάγκες του οποίου καλύπτονται από το κοινωνικό φαρμακείο της Περιφέρειας. Οπως επίσης την καθαριότητα του ιατρείου επωμίζονται οι δύο γιατροί που το στελεχώνουν.

Αλλο αποκαλυπτικό παράδειγμα είναι ο δήμος Χερσονήσου, η περιοχή με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση επισκεπτών και εργαζομένων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην Κρήτη. Στον δήμο υπάρχουν μόνο κάποια ιδιωτικά ιατρεία και μια ΤΟΜΥ, με αποτέλεσμα οι χιλιάδες κάτοικοι, εργαζόμενοι των ξενοδοχείων και επισκέπτες να αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ή να συνωστίζονται στα νοσοκομεία της περιοχής, ακόμα και για τα πιο απλά περιστατικά.

Οι κάτοικοι στις Γούβες Χερσονήσου διεκδικούν τη δημιουργία δυο Κέντρων Υγείας στην περιοχή και το αίτημά τους στηρίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», με την κατάθεση σχετικού ψηφίσματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Παντ. Κ.