ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Επικίνδυνη υποστελέχωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών

Αναδείχθηκε και με τον τελευταίο σοβαρό τραυματισμό τουρίστα στο Φαράγγι της Σαμαριάς, ο οποίος ακρωτηριάστηκε από αποκόλληση βράχων

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

Στελεχωμένο με μόνο δύο άτομα παραμένει επί μεγάλο χρονικό διάστημα το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Χανίων, όπως καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους η Ενωση Γιατρών του νομού και ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου. Το σοβαρό προβλήματα της υποστελέχωσης γίνεται τραγικά επίκαιρο, καθώς στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και ο τουρίστας που τραυματίστηκε σοβαρά στο φαράγγι της Σαμαριάς, όταν έπεσαν βράχοι από τον σεισμό!

Τι θα γινόταν άραγε αν είχαν τραυματιστεί περισσότεροι άνθρωποι και έπρεπε να νοσηλευτούν; Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και η επιβάρυνση των υγειονομικών πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα να παραιτούνται!

Στην ανακοίνωση της Ενωσης Γιατρών και του Συλλόγου Εργαζομένων τονίζεται ότι «η βασική πύλη υποδοχής και εισόδου ασθενών του νοσοκομείου μας στα ΤΕΠ, που επί μεγάλο χρονικό διάστημα είναι επανδρωμένο με μόνο δύο άτομα, έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών με μεγάλους χρόνους αναμονής και την επιβάρυνση, στον μέγιστο βαθμό, της λειτουργίας των δύο βασικών πυλώνων του νοσοκομείου, του Παθολογικού και του Χειρουργικού.

Ενα νοσοκομείο όμως δεν είναι μόνο τα Επείγοντα. Είναι και οι κλινικές, τα ειδικά ιατρεία... Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα των ΤΕΠ, δεν πρόκειται να ξεκινήσει να λύνεται και το πρόβλημα των κλινικών. θα συνεχίσουμε απλά να ψάχνουμε γιατρούς, για να είναι καλυμμένα από κάποια ονόματα τα προγράμματα εφημερίων».

Ζητούν τώρα να γίνουν μαζικές προσλήψεις, αλλιώς δεν θα υπάρξει ανάσχεση. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζουν ότι «αν δεν προσληφθούν νέοι νοσηλευτές, τεχνολόγοι, βοηθοί εργαστηρίων, θα συνεχίσουν οι υπάρχοντες να φθείρονται και να οδηγούνται σε αναζήτηση πιο ανθρώπινων συνθηκών εργασίας εκτός των νοσοκομείων.

Τα μπαλώματα που (ξανα)επιχειρούνται με μετακινήσεις ιατρών από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, επαναπροσλήψεις συνταξιοδοτημένων συναδέλφων (αλήθεια, θα βάλουμε συναδέλφους 67 και χρονών να κάνουν Επείγοντα;) είναι ημίμετρα τα οποία δεν απέδωσαν μέχρι σήμερα, δεν καταλαβαίνουμε γιατί αναμένεται ότι θα το κάνουν τώρα. Αφενός αποδεικνύουν την έλλειψη σχεδιασμού τόσα χρόνια, αφετέρου πιθανότατα θα εμβαθύνουν και θα επισπεύσουν τη διάλυση του συνόλου του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Τα πρόσφατα γεγονότα παραίτησης των συναδέλφων της Χειρουργικής είναι μόνο η συνέχεια ενός ντόμινο παραιτήσεων που έχει ξεκινήσει την τελευταία διετία. Αν δεν γίνει μια άμεση και γενναία (αριθμητικά και οικονομικά) κίνηση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με μαζικές προσλήψεις και αύξηση μισθών, δεν θα υπάρξει ανάσχεση».