ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Τελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Θανάση Αλεξάκη

Σε κλίμα συγκίνησης τον αποχαιρέτησαν η οικογένειά του, σύντροφοι, φίλοι και αρκετός κόσμος

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Το τελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Θανάση Αλεξάκη, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή την Τρίτη σε ηλικία 82 ετών, είπαν χθες μέσα σε κλίμα συγκίνησης στο Δημοτικό Κατάστημα του δήμου Αγρινίου, στη γειτονιά του Αγίου Κωνσταντίνου, σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι, καθώς και αρκετός απλός λαϊκός κόσμος που τον γνώρισε σε όλη την πορεία της ζωής του.

Το «παρών» έδωσαν επίσης τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Τζαβάρας, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας, και Σωτήρης Παρίσης, υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και από την ΚΝΕ η Ιφιγένεια Αθανασούλα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ, και ο Στάθης Κεντρής, μέλος του ΚΣ και Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας.

Στη ζωή του συντρόφου και στη δράση του μέσα από τις γραμμές του Κόμματος αναφέρθηκε ο Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας, Πάνος Σταθελάκης, τονίζοντας ότι το παράδειγμά του φωτίζει και τις σημερινές, νεότερες γενιές κομμουνιστών.

Στάθηκε στα χρόνια της φυλάκισης και των εξοριών του σε διάφορα νησιά, στην περίοδο της επταετούς δικτατορίας 1967 - 74, στην αλύγιστη στάση του, παρά τις διώξεις που δέχτηκε, αλλά και στην πολύτιμη συνεισφορά του για να στηθούν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ από την απελευθέρωσή του και μετά.


«Υπήρξε και ο ίδιος μια διαρκής επιβεβαίωση της δύναμης των ιδεών του ΚΚΕ, που κάνει τον εργαζόμενο άνθρωπο πρωταγωνιστή της Ιστορίας. Αυτής της δύναμης που γέννησε, γεννά και θα γεννά σε μαζική κλίμακα, παρά τα πισωγυρίσματα της Ιστορίας, τα εκατομμύρια των αγωνιστών, χωρίς τίποτα να μπορεί να ανακόψει αυτήν την πορεία, για να ανθρωπεύσει ο άνθρωπος», επεσήμανε, για να προσθέσει:

«Ο σύντροφος Θανάσης ήταν στήριγμα για το Κόμμα σε κάθε καμπή του, σε κάθε δύσκολη στιγμή του. Στάθηκε αταλάντευτος την περίοδο της κρίσης στο Κόμμα και το 1968 και το 1989 - 1991, υπερασπιζόμενος σθεναρά τον επαναστατικό χαρακτήρα του Κόμματος και τις αρχές του, απέναντι στην υπονομευτική και διαλυτική επίθεση του οπορτουνισμού με σκοπό τη διάλυση του ΚΚΕ. Είμαστε πραγματικά περήφανοι που συμπορευτήκαμε μαζί σου, σύντροφε, που για τόσα χρόνια κερδίσαμε από την πείρα σου, την επιμονή σου, τη μαχητικότητά σου».

Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης ο Ανδρέας Ζάγκας, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ, η Δήμητρα Αλεξά, μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Αγρινίου - Αμφιλοχίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο Θόδωρος Τζιατζής εκ μέρους του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αγωνιστών (ΣΦΕΑ) και η κόρη του συντρόφου Θανάση, Σταυρούλα.

Στεφάνια στη μνήμη του κατέθεσαν η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας και η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, το Συμβούλιο Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ και το Παράρτημα Αγρινίου - Αμφιλοχίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Ανακοίνωση αποχαιρετισμού του συντρόφου εξέδωσε ο ΣΦΕΑ.