Καταστροφών συνέχεια στου Μακρυγιάννη
Παρασκευή 12 Απρίλη 2002

Αποψη των αρχαιοτήτων στου Μακρυγιάννη
Συνεχίζονται οι καταστροφές αρχαιοτήτων στο οικόπεδο Μακρυγιάννη για την κατασκευή του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Οπως καταγγέλλει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, η οποία κοινοποιείται σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, το ΣτΕ και τον Τύπο, ο Σπύρος Καλογερόπουλος, μέλος της Επιτροπής Πολιτών για την αποτροπή της κατασκευής του μουσείου στου Μακρυγιάννη, «σήμερα (σ.σ. χτες) γίνεται γενική επίθεση στους τοίχους με αξίνες από τους εργάτες, εξαφανίζοντας αυτά τα ευρήματα παρουσία των αρχαιολόγων, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου και λογικής».

Ενημερώνει συνοπτικά για τα αρχαιολογικά ευρήματα των ανασκαφών στο οικόπεδο και προσθέτει: «Από τους ήδη εμπλεκόμενους φορείς υπήρχε στο παρελθόν έντονη άρνηση, όπως απόρριψη της ανέγερσης, από τα ίδια όργανα που τώρα την εγκρίνουν, όπως επιστολή των πρυτάνεων αρχιτεκτόνων, απόρριψη λόγω ευρημάτων από το ΚΑΣ. Δεν υπάρχει περίπτωση να διασωθεί κάτι από τον υπέροχο αυτό χώρο, κάτω από τα θεμέλια ενός θηριώδους κτιρίου. Θα υποβαθμιστεί ανεπανόρθωτα η όλη περιοχή. Θα υποβαθμιστεί ο ίδιος ο βράχος της Ακρόπολης, μνημείο παγκοσμίου εμβέλειας. Θα υποβαθμιστεί η ιστορική μας και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων ερωτημάτων τίθεται και το αν «είναι λογικό όλος ο αρχαιολογικός πλούτος να επιχωθεί σύμφωνα με δήλωση του κου Παντερμαλή (σ.σ. ο επικεφαλής του Οργανισμού του ΝΜΑ) "τα βλέπεις αυτά; Δε θα υπάρχει τίποτα, γιατί θα γίνει το μουσείο" σε αστυνομικό όργανο, που κατόπιν προσωπικής κλήσης μου έφτασε στο χώρο, λόγω της καταστροφής την Παρασκευή 29/3/2002;».

Στην επιστολή αναφέρονται και άλλα ερωτήματα που προκύπτουν από τη μελέτη του μουσείου που έχει εγκριθεί και από τις αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η κατασκευή του. Ο επιστολογράφος καταλήγει ζητώντας «την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού για τη διακοπή αυτής της διαδικασίας ανέγερσης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης στο χώρο του οικοπέδου Μακρυγιάννη, η οποία θα είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις πολλών επιστημόνων, αλλά και απλών πολιτών, καταστροφική για την ανάδειξη του Παρθενώνα και των θησαυρών του και να μεριμνήσετε για τη σωστή ανάδειξη του χώρου, στα πλαίσια της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων όπως αρμόζει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
SOS για την πολιτιστική κληρονομιά (2005-02-24 00:00:00.0)
Πίσω από τους «πανηγυρισμούς»... (2004-11-13 00:00:00.0)
Υπογραφές για τη διάσωση του Μακρυγιάννη (2002-07-06 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία στου Μακρυγιάννη (2002-04-27 00:00:00.0)
«Τυφλή» κυβερνητική επιλογή (2000-12-03 00:00:00.0)
Επικίνδυνες κυβερνητικές εμμονές (2000-10-15 00:00:00.0)