ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φθηνές δικαιολογίες για να κρύψει τις ευθύνες της

Την Πέμπτη η συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές

Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

INTIME NEWS

Στάχτη και η Δαδιά
Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό γίνεται σήμερα στο Μαξίμου με θέμα επισήμως την αποκατάσταση των δασών του Εβρου και της Πάρνηθας, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Εξάλλου, την Πέμπτη προγραμματίζεται συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων όπου - κατά το Μαξίμου - ο Κυρ. Μητσοτάκης «θα αναφερθεί εκτενώς σε όλα τα στοιχεία γύρω από την αντιπυρική περίοδο, τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας, αλλά και προτάσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο νέο κλιματολογικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει ο πλανήτης». «Αναμένουμε να γίνει ένας γόνιμος διάλογος με στόχο την κατάθεση προτάσεων προς όφελος των πολιτών και της χώρας μας και την προστασία τους απέναντι σε τέτοια ακραία φαινόμενα», προσθέτουν τα ίδια στελέχη, επιχειρώντας να επιβάλουν στον λαό ως «κανονικότητα» τις συνεχόμενες καταστροφές ελέω πολιτικής του κεφαλαίου.

Το στίγμα έδωσε ήδη από χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για το δυσκολότερο καλοκαίρι από άποψη κλιματολογικών συνθηκών, κάτι που δυσχεραίνει πολύ το έργο των αρχών και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που ξεσπούν είτε λόγω των συνθηκών είτε κάποιες εξαιτίας εγκληματικών ενεργειών εμπρησμού». Επέμεινε, εξάλλου, ειδικά για τον Εβρο, όπου η πυρκαγιά συνέχιζε χτες για 10η μέρα, ότι «είναι ο ορισμός αυτού που λέμε mega fire», όπως και ότι αυτό το οποίο συνέβη εκεί «δεν έχει προηγούμενο», επιστρατεύοντας μια σειρά από ισχυρισμούς για να κρύψουν την επιλεκτική γύμνια του κρατικού μηχανισμού σε υποδομές και μέσα, την έλλειψη ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού, να παρουσιαστούν οι πυρκαγιές ως «πρωτόγνωρα» φαινόμενα, σαν κάτι πάνω από τις ανθρώπινες δυνάμεις, ενώ οι κυβερνήσεις και ο κρατικός μηχανισμός δεν έχουν για προτεραιότητα την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος, αλλά τη στήριξη των επενδύσεων και της επιχειρηματικής δράσης, στα αποκαΐδια των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών.

RIZOSPASTIS

Το μαύρο κυριαρχεί στην Πάρνηθα
Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Ρόδο για να διαπιστώσει, υποτίθεται, την πορεία καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών από τις πυρκαγιές και θα συναντηθεί με παραγωγικούς φορείς και φορείς της Τοπικής Διοίκησης και εκπροσώπους του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.