ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Κινητοποιήσεις συλλόγων για το μεγάλο πρόβλημα της φοιτητικής στέγης

Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες τα μέτρα κυβέρνησης και πρυτανείας

Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2023

Σε κινητοποιήσεις για το μεγάλο πρόβλημα της στέγασης των νεοεισακτέων - και όχι μόνο - φοιτητών, με τα ελάχιστα δωμάτια στην Εστία αλλά και τα πανάκριβα ενοίκια, βρίσκονται φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Πάτρας.

Με ψήφισμά τους οι Σύλλογοι Μηχανικών Η/Υ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Μαθηματικού, Βιολογικού, Φαρμακευτικής, Λογοθεραπείας, ΤΕΠΕΚΕ και Οικότροφων Εστίας προχώρησαν πρόσφατα σε δυναμική κινητοποίηση στη διοίκηση του Ιδρύματος, διεκδικώντας μεταξύ άλλων σύγχρονη, δωρεάν φοιτητική στέγη για όλους και να ανοίξουν άμεσα οι αιτήσεις για τις υπάρχουσες Εστίες. Πρόκειται για δράσεις που συνεχίζονται, με ενημέρωση ανά Τμήμα και Σύλλογο, αλλά και με κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, σε συντονισμό με συλλόγους στην Αθήνα και άλλες πόλεις.

«Αυξήσεις επί αυξήσεων στα ενοίκια, με τη γενική άνοδο των τιμών τους στην Πάτρα να υπολογίζεται στο 12% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η τιμή ανά τ.μ. ανέρχεται στα 8,5 ευρώ. Η τιμή ενοικίασης για μια γκαρσονιέρα 25 τ.μ. κυμαίνεται από 250 έως 400 ευρώ και για λίγο μεγαλύτερα διαμερίσματα φτάνει ακόμα και στα 650 ευρώ. Κι όλα αυτά ενώ πρόσφατα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι στο 40% των λαϊκών οικογενειών, το 50% των εσόδων τους προορίζονται για ενοίκια και λογαριασμούς!», επισημαίνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι.

Καυτηριάζουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.), που αντιμετωπίζουν με τη λογική της ελεύθερης αγοράς και του εμπορεύματος και τη φοιτητική εστία, εντάσσονται στη λογική διαχείρισης της φτώχειας, με το ετήσιο στεγαστικό φοιτητικό επίδομα να φτάνει τα 125 ευρώ τον μήνα και να δίνεται στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς, ενώ οι τιμές ενοικίων π.χ. για μια γκαρσονιέρα περίπου 30 τ.μ. αρχίζουν από 350 ευρώ!

Την ίδια ώρα, μόνο ως εμπαιγμός από την πρυτανεία μπορεί να εκληφθούν η προβολή του γκρεμίσματος των εγκαταλελειμμένων από το 2008 Εστιών (λόγω προβλημάτων μετά από σεισμούς) και η κατασκευή 200 νέων δωματίων, που στο σύνολό τους, μαζί με τις υπάρχουσες δομές, επαρκούν μόλις για το 5% των αναγκών! Παράλληλα, δείχνοντας την «ευαισθησία» της, επέβαλε καταβολή ετήσιας «εγγύησης» 200 ευρώ σε όσους έχουν δικαίωμα διαμονής στην Εστία, επικαλούμενη τα έξοδα για τη συντήρησή της! Στην ίδια ρότα, οι αιτήσεις για τα υπάρχοντα δωμάτια ξεκινούν από τα μέσα Οκτωβρίου, με τα μαθήματα σε σχολές να έχουν αρχίσει και φοιτητές να κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και το εξάμηνο, αφού δεν θα έχουν πού να μείνουν!

Ιδιαίτερος ζήλος στη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, από το Πανεπιστήμιο παραιτήθηκαν πρόσφατα δύο αντιπρυτάνεις, για ζητήματα λειτουργίας του χώρου πέρα από τις ανάγκες φοιτητών και εργαζομένων, με τον Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού σε ανακοίνωσή του να σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η πρυτανική αρχή έχει επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο στο να λειτουργεί το Πανεπιστήμιο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, από την άθληση έως τα μεταπτυχιακά προγράμματα, στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε εργολάβους διοικητικών και τεχνικών αρμοδιοτήτων υποκαθιστώντας το διοικητικό προσωπικό».

«Το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργεί αντιμετωπίζοντας τους φοιτητές σαν πελάτες και τους εργαζόμενους σαν σκλάβους, που δεν πρέπει να έχουν άποψη για τίποτα, ούτε καν για τη δουλειά τους», συνεχίζει ο Σύλλογος και παραθέτει σειρά παραδείγματα από τη λειτουργία του Πανεπιστημίου κατ' αυτόν τον τρόπο, τονίζοντας την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών και δράσεων.