ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Μεγάλο συλλαλητήριο για την αποκατάσταση και προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής και της περιουσίας του λαού
Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2023

Από τη χτεσινή μαχητική διαδήλωση στην Αλεξανδρούπολη
Μαζικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στην Αλεξανδρούπολη, μετά από κάλεσμα εργατικών σωματείων και φορέων της πόλης με σύνθημα «Δεν πάει άλλο!», όπου εκατοντάδες λαού και εργαζομένων ένωσαν τις φωνές τους διεκδικώντας άμεσα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, ουσιαστικής ενίσχυσης και αποζημίωσης όλων των πληγέντων από την καταστροφική φωτιά στον Εβρο, που έκαψε επί 17 μέρες σχεδόν 1 εκατ. στρέμματα γης και το σπάνιας αξίας δάσος της Δαδιάς.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Ακαδημίας, όπου μίλησε ο Γιάννης Χιώνης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Εβρου.

Ο ίδιος τόνισε μεταξύ άλλων ότι παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για μέτρα στήριξης ο λαός της περιοχής πρέπει να αγωνιστεί το επόμενο διάστημα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις στη χώρα μετά από καταστροφές οι πληγέντες περιμένουν για μήνες ή και χρόνια τις κρατικές αποζημιώσεις.

Στη συνέχεια σημείωσε: «Με την αποψινή μας συγκέντρωση εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στους πυρόπληκτους σε όλη την έκταση του νομού μας».

Ακόμα επισήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση, καθώς τους βαραίνουν μεγάλες ευθύνες για την αδυναμία πρόληψης της καταστροφής, με μέτρα που είχαν επισημανθεί επανειλημμένα στο Περιφερειακό και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Και πρόσθεσε: «Είναι όλοι τους τόσο εκτεθειμένοι που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να ανοίξει η πραγματική συζήτηση για τις φωτιές, για τα αίτια και τις ευθύνες, και γι' αυτό σήκωσαν όλον αυτόν τον κουρνιαχτό για τους μετανάστες εμπρηστές αθωώνοντας κάθε πολιτική επιλογή στη διαχείριση των δασών τόσα χρόνια, βγάζοντας από το κάδρο τις τεράστιες ελλείψεις και την πλήρη ανετοιμότητα».

Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης πως τα σωματεία απαιτούν να σταματήσουν οι εργασίες κοπής δέντρων στο Αλσος Φυτωρίου και να βρεθεί λύση ώστε και να κατασκευαστεί το κλειστό γυμναστήριο, καταδικάζοντας παράλληλα τις συλλήψεις και απαιτώντας να αποσυρθεί κάθε ποινική δίωξη.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν η πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Αλεξανδρούπολης, Λίτσα Μακρυγιάννη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΠΕ Εβρου, Δημήτρης Παγωνίδης, και ο πρόεδρος της Β' ΕΛΜΕ Εβρου, Χάρης Κουσινίδης, ενώ ακολούθησε μεγάλη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με συνθήματα όπως «Τώρα έργα αντιπλημμυρικά, ευθύνη του κράτους να δώσουνε λεφτά» και «Μέτρα προστασίας ζητάει ο λαός, να ζήσουμε στον τόπο μας αξιοπρεπώς».

Να πούμε ένα μεγάλο «ως εδώ» με την πολιτική του κέρδους!

Στη συγκέντρωση συμμετείχε ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ, Γραμματέας της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος έκανε την εξής δήλωση:

«Είμαστε εδώ γιατί δεν γίνεται κάθε καλοκαίρι να καιγόμαστε και κάθε φθινόπωρο - χειμώνα να πνιγόμαστε. Πρέπει να πούμε ένα μεγάλο "ως εδώ" με την πολιτική του κέρδους που αφήνει πίσω της νεκρούς, στάχτες και αποκαΐδια.

Είναι ελπιδοφόρο, το μόνο ελπιδοφόρο μέσα σε αυτήν τη σκοτεινιά, μέσα σε αυτό το μαύρο των καμένων, η σημερινή μεγάλη, συγκλονιστική συγκέντρωση εδώ στην Αλεξανδρούπολη. Σε αυτόν τον δρόμο να συνεχίσουμε. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των σωματείων, των συλλόγων και των άλλων μαζικών φορέων».