ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
«Ρήγμα» στη σάπια κατάσταση η ενίσχυση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2023

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγίας Παρασκευής, με θέμα: «Τα εκμεταλλευτικά και δασοκτόνα σχέδια της "πράσινης" ανάπτυξης στον Υμηττό και σε ολόκληρη τη χώρα». Ομιλητής ήταν ο Αντώνης Ραλλάτος, υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρέμβαση πραγματοποίησε ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στη συνέχεια ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, υποψήφιος δήμαρχος Αγ. Παρασκευής, παρουσίασε το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον Βόρειο Τομέα Αφροδίτη Αυγερινού, νυν περιφερειακή σύμβουλος, και ο Θοδωρής Ριτζάκης.

Σάπια κατάσταση που χρειάζεται ανατροπή

Στην παρέμβασή του ο Γ. Πρωτούλης αναφέρθηκε στις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας, τονίζοντας:

«Ζούμε το αποτέλεσμα μιας εγκληματικής πολιτικής που εφαρμόζεται από τη σημερινή κυβέρνηση, όμως έχει και μια διαδοχικότητα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές διοικήσεις που έχουν στηρίξει αυτήν την πολιτική».

Κατήγγειλε ότι ενώ είμαστε στον 21ο αιώνα και η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί ν' αντιμετωπίσει τις συνέπειες, ο λαός είναι στο έλεος της κακοκαιρίας γιατί δεν λαμβάνονται μέτρα πρόληψης από κυβέρνηση, Περιφέρειες και δήμους ενώ σοβαρές είναι οι ευθύνες τους και για το γεγονός ότι εδώ και τόσες μέρες, χιλιάδες κόσμου είναι χωρίς νερό και ρεύμα σε πόλεις και χωριά.


Αναφερόμενος στην Περιφέρεια Αττικής, σημείωσε ότι ούτε το Λεκανοπέδιο είναι οχυρωμένο, απέναντι στις πλημμύρες, στις πυρκαγιές, όπως το ζούμε άλλωστε κάθε χρόνο. Κατήγγειλε ότι με ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας, τόσο με πλειοψηφία της ΝΔ όσο και με πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μόνιμη η υποχρηματοδότηση αυτών των έργων, με αποτέλεσμα τα κονδύλια της Περιφέρειας να μην ξεπερνούν το 3%, χρήματα μάλιστα που τελικά καταλήγουν στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «εδώ υπάρχει μια σάπια κατάσταση που χρειάζεται ανατροπή κι ένα ρήγμα μπορεί να γίνει με την ενίσχυση των ψηφοδελτίων της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην Αγία Παρασκευή και σε όλη τη χώρα».

Ριζικά διαφορετική πολιτική που θα εξασφαλίσει την ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία

Στην ομιλία του ο Αντ. Ραλλάτος σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Τα αθώα θύματα από τις πλημμύρες, από τις πυρκαγιές, από τα ατυχήματα μεγάλης έκτασης δεν βαραίνουν γενικά κι αφηρημένα τη φύση, τον κακό μας τον καιρό, ή την τεχνολογία, βαραίνουν τις επιλογές όσων κυβέρνησαν μέχρι σήμερα και διαχειρίστηκαν τις τύχες αυτού του λαού. Βαραίνουν το σύστημα που εμπορευματοποιεί τα πάντα, πρώτα και κύρια την ίδια την ανθρώπινη ζωή».

Ειδικότερα για τον Υμηττό ανέφερε:

«Από τη δεκαετία του '90 αλλά και σήμερα με την "πράσινη ανάπτυξη" της ΕΕ, οι κυβερνήσεις και μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα επιδιώκουν την εμπορευματοποίηση, την ιδιωτικοποίηση των περιαστικών δασών της Αττικής και τη λειτουργία τους ως πάρκων τύπου Πεδίου του Αρεως.

Ο Υμηττός, ένα από τα 4 δάση τα οποία περιβάλλουν το Λεκανοπέδιο της Αθήνας, που υποτίθεται ότι προστατεύεται από τη δασική νομοθεσία και από το ΠΔ 544/1978, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όπως:

- Δεν διαχειρίζεται ούτε προστατεύεται ουσιαστικά.

- Δεν υπάρχει διαχείριση των νερών και φυσικά είναι ανύπαρκτος ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός σ' αυτό το πλαίσιο.

- Η διάχυση οικονομικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που ενισχύονται από τις υφιστάμενες και προγραμματισμένες υποδομές μητροπολιτικής εμβέλειας.

- Ασύμβατες χρήσεις σε προστατευόμενες και περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

- Καταπατήσεις και ιδιοκτησιακές διεκδικήσεις δασικού χαρακτήρα εκτάσεων, κυρίως κρατικών από την Αγία Παρασκευή σε όλο το μέτωπο μέχρι Γλυφάδα, Βάρη παραλιακά και ανατολικά την Παιανία και το Κορωπί, από μεγαλοϊδιοκτήτες και οικοδομικούς συνεταιρισμούς, με στόχο την αλλαγή χρήσης του δάσους και την οικοπεδοποίηση του Υμηττού.

- Η ανύπαρκτη διαχείριση και προστασία του, η έλλειψη σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και χρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας.

- Η οικολογική του υποβάθμιση από τις πυρκαγιές, τη βοσκή στα καμένα.

- Η διακοπή των αναδασώσεων λόγω ανύπαρκτης χρηματοδότησης και λόγω εμποδίων για αναδάσωση σε περιοχές που διεκδικούνται, διακατέχονται από ιδιώτες κ.λπ.

Το ΠΔ της σημερινής κυβέρνησης που έχει "κολλήσει" προσωρινά λόγω επιμέρους διατάξεών του που απορρίφθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας χαρακτηρίζει τον Υμηττό Περιφερειακό Πάρκο κυρίως αναψυχής, θέας και πεζοπορίας».

Ειδικά ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) αποτελεί τον "λαγό" της πολιτικής εμπορευματοποίησης του Υμηττού, έχει στόχο τη μετατροπή του σε τουριστική "διέξοδο" της μεγαλούπολης του Ελληνικού της "Lamda Development".

Ο στόχος αυτός θα υλοποιηθεί με εκχώρηση της διαχείρισης και προστασίας του από το κράτος στους επιχειρηματικούς ομίλους με τον φερετζέ της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης και των "Συνδέσμων".

Οι πραγματικές ανάγκες των κατοίκων του Λεκανοπέδιου ήταν και είναι να λειτουργήσουν πάλι ο Υμηττός και τα γύρω βουνά ως δασικά οικοσυστήματα για την εξασφάλιση της μέγιστης λειτουργίας τους, της προσφοράς τους στην ποιότητα ζωής, στο περιβάλλον του Λεκανοπεδίου. Τότε προστατεύονται με τον πιο ενεργητικό τρόπο».

Στο προσκήνιο οι λαϊκές ανάγκες

Ο Ηλ. Τσιμπουκάκης στην ομιλία του κάλεσε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες «να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη σε παλιούς και νέους δήθεν σωτήρες που είναι ορκισμένοι στον αντιλαϊκό μονόδρομο, στον πολύχρωμο "θίασο" των δημοτικών παρατάξεων των τεσσάρων που προέρχονται από τη ΝΔ με επικεφαλής αντίστοιχα τον σημερινό δήμαρχο και αυτών απ' τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Ολοι δηλώνουν "ανεξάρτητοι" και "αυτοδιοικητικοί" χωρίς κομματικό "χρίσμα". Ωστόσο είναι πλήρως εξαρτημένοι απ' την πολιτική που αντιμετωπίζει ως κόστος τις ανάγκες μας και σχεδιάζει έργα και υπηρεσίες με γνώμονα τα κέρδη των ομίλων».

«Χωρίς τους αγώνες μας, τα πράγματα θα ήταν σημαντικά χειρότερα σήμερα. Σε αυτούς τους αγώνες στην Αγία Παρασκευή υπήρξαν στήριγμα και πρωτοστάτησαν οι εκλεγμένοι, οι υποψήφιοι που συγκροτούν τον συνδυασμό της "Λαϊκής Συσπείρωσης", φέρνοντας σταθερά στο προσκήνιο τις ανάγκες μας. Ηταν η μαχητική αντιπολίτευση απέναντι σε κυβέρνηση, Περιφέρεια και δημοτική αρχή», τόνισε και έφερε μια σειρά από παραδείγματα, όπως η στήριξη των εργαζομένων του δήμου για μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για στελέχωση όλων των υπηρεσιών του δήμου με μόνιμο προσωπικό, στο πλευρό των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς για την ανανέωση των συμβάσεών τους, των εργαζομένων στην Καθαριότητα για σύγχρονες ασφαλείς συνθήκες και χώρους εργασίας, του γονεϊκού κινήματος για το περιεχόμενο της Εκπαίδευσης, τις αναγκαίες νέες σχολικές μονάδες, τη χρηματοδότηση της υλικοτεχνικής υποδομής και των Σχολικών Επιτροπών κ.ά.