ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ
Συντονίζονται, οργανώνονται, διεκδικούν οι πληγέντες
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2023

Η αλληλεγγύη, η οργάνωση και η διεκδίκηση συνεχίζουν να προβάλλουν μέσα από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του άλλο ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα.

Στη Λάρισα έχουν γίνει συνελεύσεις και συγκροτήθηκαν συντονιστικές επιτροπές πληγέντων στις συνοικίες του Αγίου Θωμά και της Νέας Σμύρνης. Οι επιτροπές αυτές έχουν αναλάβει την καταγραφή των προβλημάτων, την οργάνωση και τον συντονισμό της αλληλεγγύης, την εξασφάλιση όρων επιβίωσης για εκατοντάδες ανθρώπους που δίνουν ακόμα τη μάχη με τις λάσπες. Ταυτόχρονα δυναμώνουν την πίεση προς την κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, χθες οι πληγέντες της Νέας Σμύρνης συναντήθηκαν με εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, προκειμένου να τους θέσουν τα προβλήματα και αιτήματα που αφορούν την αποκατάστασή τους. Συγκεκριμένα, απαίτησαν: Να γίνει άμεσα αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Να αναλάβουν οι αρμόδιοι φορείς την απομάκρυνση των νερών και της λάσπης από όλα τα σπίτια. Να πάνε αντλίες σε όλα τα σπίτια και μαγαζιά όπου χρειάζεται άντληση του νερού από τα υπόγεια. Να γίνουν καθαρισμός και απολυμάνσεις, προκειμένου να αποφευχθούν μολύνσεις και ασθένειες. Να απομακρυνθούν άμεσα όλα τα φερτά υλικά. Για όσους το σπίτι τους δεν είναι κατοικήσιμο να υπάρξει άμεση λύση, είτε με ενοικίαση σπιτιού από το κράτος είτε με στέγαση σε ξενοδοχεία. Να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών. Να γίνει αποκομιδή των σκουπιδιών. Να δοθεί φαγητό και νερό σε όσους έχουν ανάγκη.

Από την παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα στο Παλέρμο της Καρδίτσας, στη δημοτική αρχή
Οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής αρχικά αναλώθηκαν σε αόριστες απαντήσεις, χωρίς να δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέτρων, με δικαιολογίες πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε», «αυτό δεν είναι δική μας αρμοδιότητα» και άλλα παρόμοια.

Η πίεση των κατοίκων ανάγκασε τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής να δεσμευτούν ότι θα γίνει προσπάθεια να μαζευτούν όλα τα νερά και από σήμερα να ξεκινήσουν να μαζεύονται και οι λάσπες. Βέβαια δεν δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις για το τι θα γίνει με τα λύματα που υπάρχουν στην περιοχή και δημιουργούν κίνδυνο μολύνσεων, ούτε για τις αποζημιώσεις.

Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι θα παραμείνουν σε ετοιμότητα ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, με νέες συνελεύσεις και άλλες δράσεις.

Σήμερα θα γίνει συνέλευση των κατοίκων των παλιών και νέων Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, στις 5 μ.μ. στην αυλή του 14ου Δημοτικού Σχολείου της Λάρισας, επί της οδού Κοζάνης, δίπλα από το άγαλμα του Ιπποκράτη.

Στην Καρδίτσα

Διαβεβαιώσεις περί άμεσων ενεργειών του δήμου για την απομάκρυνση των νερών που λιμνάζουν στους συνοικισμούς Παλέρμο και Καροπλεσίτικα της πόλης της Καρδίτσας απέσπασε η Επιτροπή Κατοίκων, μετά από μαζική παρέμβαση στον δήμαρχο Καρδίτσας.

Χθες, κάτοικοι των συνοικισμών, που συγκρότησαν Επιτροπή την περασμένη Τρίτη, συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο Καρδίτσας προκειμένου να μεταφέρουν τα αιτήματά τους στον δήμαρχο της πόλης. Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή παραμένουν νερά που ύστερα από ανοργάνωτες και εγκληματικές παρεμβάσεις του δήμου και της Περιφέρειας εγκλωβίστηκαν στο δίκτυο ομβρίων και ακάθαρτων της περιοχής, τα οποία μάλιστα πλημμύρισαν πολλές οικίες.

Παρά τον εμπαιγμό του δημάρχου προς τους πλημμυροπαθείς και την προσπάθειά του να αποφύγει τη συνάντηση με γελοίες προφάσεις (ότι δήθεν το ραντεβού δόθηκε σε άλλο σημείο!), κάτω από την αποφασιστική στάση των συγκεντρωμένων αναγκάστηκε να τους συναντήσει ο ίδιος και να λάβει τα αιτήματά τους.

Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι από σήμερα Πέμπτη θα κινητοποιήσει μέσα προκειμένου να απομακρυνθούν τα λιμνάζοντα νερά και λύματα και να απολυμανθεί η περιοχή, καθώς επίσης ότι θα προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες για να επισκευαστεί το δίκτυο ομβρίων και να θωρακιστεί η περιοχή από νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι κάτοικοι ξεκαθάρισαν ότι παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα προκειμένου να συνεχίσουν με νέες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις.