ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΥΛΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Κομβόι αλληλεγγύης ταξιδεύουν από όλη τη χώρα για τη Θεσσαλία
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2023

ΧΑΝΙΑ
Δεκάδες τόνοι με είδη πρώτης ανάγκης φορτώνονται κάθε μέρα από κάθε γωνιά της χώρας, από εκατοντάδες συνδικάτα, που «μια γροθιά» οργανώνουν την αλληλεγγύη για τον λαό της Θεσσαλίας.

Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες από το υστέρημά τους συγκεντρώνουν όσα μπορούν, τα μεταφέρουν στα γραφεία Εργατικών Κέντρων και συνδικάτων, κι εκεί μέλη των σωματείων αναλαμβάνουν μετά το σχόλασμα την ταξινόμηση και το πακετάρισμα, για να φτάσουν στον προορισμό τους τα πολύτιμα φορτία που τόσο έχουν ανάγκη οι εγκαταλελειμμένοι από το κράτος πλημμυροπαθείς.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες φορτώθηκε ένα μεγάλο μέρος της βοήθειας που συγκεντρωνόταν από όλη την Αττική στο Συνδικάτο Οικοδόμων. Τα σωματεία της Αττικής συνεχίζουν τη συγκέντρωση ειδών ανάγκης, ενώ ετοιμάζουν και νέα αποστολή συνεργείων την Κυριακή στη Θεσσαλία, που θα βοηθήσουν στο ξελάσπωμα κατοικιών και σε ό,τι ακόμα έχουν ανάγκη οι πληγέντες.

Συγκινητικές είναι οι εικόνες και από τη Θεσσαλονίκη, εκεί που στο φουαγιέ του Εργατικού Κέντρου αποτυπώνεται ένα μόνο δείγμα της τεράστιας ταξικής αλληλεγγύης που ξεδιπλώνεται σε όλη την πόλη με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες. Από την πρώτη στιγμή που τα σωματεία κάλεσαν την εργατική τάξη της πόλης να εκφράσει με κάθε τρόπο, και έμπρακτα, την αλληλεγγύη και τη στήριξή της στον δοκιμαζόμενο λαό, άρχισε να οργανώνεται μια τεράστια επιχείρηση για να εξασφαλιστούν τα είδη πρώτης ανάγκης στους πλημμυροπαθείς.

Το σωματείο των εργαζομένων στον «Σκλαβενίτη» έφτιαξε σημεία διαλογής στον χώρο διαλείμματος στα καταστήματα συγκεντρώνοντας μέσα σε 3 μέρες μεγάλες ποσότητες σε εμφιαλωμένα νερά και τρόφιμα.

Αντίστοιχα σημεία δημιουργήθηκαν σε διάφορους χώρους δουλειάς, από τα σωματεία των εργαζομένων. Στην «Pfizer», τη BETA, την «Deloitte», την E-NET, δεκάδες σακούλες με τρόφιμα και είδη υγιεινής συγκεντρώθηκαν σε μόλις δύο μέρες.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τεράστια ήταν και η συμβολή των συλλόγων γυναικών της Θεσσαλονίκης. Από την Καλαμαριά μέχρι την Πολίχνη, κατέφθαναν συνεχώς αυτοκίνητα στο ΕΚΘ γεμάτα με κουβέρτες και νερά για τον λαό της Θεσσαλίας.

Σε μία κούτα από την Ενωση Γονέων Καλαμαριάς, τα μικρά παιδιά είχαν γράψει «φρυγανιές και παστέλια», στολίζοντας την ταμπελίτσα τους με ζωγραφισμένες καρδούλες.

Ολες τις προηγούμενες μέρες, κατέφθαναν εργαζόμενες και εργαζόμενοι από καταστήματα, γραφεία όπως από τη Σκέμμα Μηχανική, από εργοστάσια όπως τα ΕΛΠΕ. Ενα τεράστιο δίκτυο οργανώθηκε για να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα για τον δοκιμαζόμενο λαό στην Καρδίτσα, στη Λάρισα, στον Βόλο, στα χωριά της περιοχής.

Ομως η αλληλεγγύη δεν τελειώνει εκεί. Ταυτόχρονα τα σωματεία αναδεικνύουν τον δολοφονικό χαρακτήρα της πολιτικής που άφησε ανοχύρωτες ολόκληρες περιοχές, την ανάγκη για οργανωμένη διεκδίκηση για άμεσα μέτρα αποκατάστασης, για μέτρα πρόληψης και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Στα δυτικά με μισή ώρα βροχή δεν φαίνονται οι δρόμοι! Τι θα γίνει αν βρέξει περισσότερο» αναρωτιόταν εργαζόμενη που έφερε κούτες με βρεφικά γάλατα.

«Τόσα λεφτά πηγαίνουν για τους λίγους και τους αγρότες τους αποζημιώνουν μόνο στο 80% στην καλύτερη περίπτωση», έλεγαν οργισμένοι εργαζόμενοι σε μεγάλη αποθήκη σούπερ μάρκετ.

Φόρτωμα στο Συνδικάτο Οικοδόμων
Η συγκέντρωση βοήθειας συνεχίζεται και τις επόμενες μέρες:

Στην Αττική: Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (9 π.μ. - 8 μ.μ., Ομ. Σκυλίτση 19). Το Συνδικάτο Οικοδόμων (10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ., Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος). Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (10 π.μ. - 4 μ.μ., Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως). Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (9 π.μ. - 5 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ., Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής (9 π.μ. - 2 μ.μ., Κοδράτου 21, Μεταξουργείο). Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων (6.30 μ.μ. - 9.30 μ.μ., Πατησίων 4, 1ος όροφος). Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων (4 μ.μ. - 7 μ.μ., 3ης Σεπτεμβρίου 48Β, 4ος όροφος). Το Συνδικάτο ΟΤΑ (5 μ.μ. - 8 μ.μ., Χρυσάφη 10, Ηλιούπολη). Το Συνδικάτο Μετάλλου στον Πειραιά (Δημοσθένους Ομηρίδου Σκυλίτση 19) έως την Παρασκευή (9 π.μ. - 8 μ.μ.) και στην Ελευσίνα (Χαριλάου 28, 2ος όροφος) Πέμπτη και Παρασκευή (4 μ.μ. - 7 μ.μ.). Σωματεία και φορείς της Ελευσίνας, στο Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ (Αισχύλου 10) Τετάρτη (9 π.μ. - 12 μ.) και Πέμπτη (7 μ.μ. - 9 μ.μ.). Η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (10 π.μ. - 2 μ.μ., Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος).

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής στα γραφεία της (Πατούσα 3, πλατεία Κάνιγγος, 6ος όροφος) καθημερινά (8 π.μ. - 3 μ.μ. και απογευματινές ώρες κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο 2103809327). Επίσης, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας στα γραφεία της (Βερανζέρου 1, 4ος όροφος) Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή (10 π.μ. - 5 μ.μ.).

Στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις:

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης σήμερα Πέμπτη τις 3 μ.μ. - 7 μ.μ. στα γραφεία της (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος).

Το ΕΚ Ημαθίας (Χριστοδούλου Λαναρά 56) καθημερινά (9 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.).

Σωματεία Πιερίας, Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή 10 π.μ. - 12.30 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου Συνταξιούχων (Α' πάρ. Βότση 1, Κατερίνη). Καθημερινά 10 π.μ. - 8 μ.μ., στο στέκι αλληλεγγύης στην πίσω πλευρά του δημαρχείου Κατερίνης και επίσης καθημερινά 10 π.μ. - 2 μ.μ., στον χώρο της Κοινότητας Καλλιθέας.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Ενότητα» συγκεντρώνει εμφιαλωμένα νερά και τρόφιμα σε κονσέρβα (Περιοχή Γυψοχωρίου: 6987161310. Περιοχή Σκύδρας: 6931511020. Περιοχή Γιαννιτσών, Εδεσσας, Αλμωπίας: 6937939080)

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας και τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας, στα τηλέφωνα: Εδεσσα 6948632046, Σκύδρα 6944433072, Αριδαία 6944177169, Γιαννιτσά: 6936116086.

Στον Εβρο, στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου (Λ. Δημοκρατίας 372) σήμερα Πέμπτη, 10 π.μ. - 12 μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.

Στη Δράμα, στον χώρο του Γενικού Νοσοκομείου (7 π.μ. - 3 μ.μ.).

Στην Κρήτη: Χανιά, μέχρι 15/9 18.00-21.00 στο Εργατικό Κέντρο (Μάρκου Μπότσαρη 68). Επίσης από τον Αγροτικό Σύλλογο πρώην δήμου Αρμένων στα γραφεία Τιτάν (καλύβες Αποκορώνου) 18.00 - 20.00 έως 15/9. Ηράκλειο, στα γραφεία της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου (2ος όροφος Εργατικού Κέντρου) καθημερινά 7 μ.μ. - 9 μ.μ. και στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων 10 π.μ. - 12 μ.

Ηγουμενίτσα, στο Εργατικό Κέντρο (Ζωσιμάδων 4) καθημερινά (10 π.μ. - 2 μ.μ.).

Λευκάδα, στο Εργατικό Κέντρο (Μεσσήνης 7, παλιά ΔΕΗ) καθημερινά (10 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ.).

Το Εργατικό Κέντρο Λαμίας στα γραφεία του (Λεωσθένους 9, 1ος όροφος) καθημερινά (9 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ.). Στη Λιβαδειά, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (εργάσιμες μέρες και ώρες 8 π.μ. - 2 μ.μ.). Χαλκίδα, καθημερινά (και Σαββατοκύριακο) 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ. στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου (Μ. Φριζή 10). Αμφισσα, μέχρι την Παρασκευή, 8 π.μ. - 1 μ.μ., στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου (Κοττορού 23).

Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου στα γραφεία του (8 π.μ. - 2 μ.μ. και 6.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.).