ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Χιλιάδες εργαζόμενοι υπό απόλυση, νέα υποβάθμιση υπηρεσιών και εργολαβοποίηση
Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2023

Στις 30 Σεπτέμβρη λήγουν οι συμβάσεις χιλιάδων εργαζομένων «ορισμένου χρόνου» (ΣΟΧ) στα δημόσια νοσοκομεία, που απασχολούνται σε καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση. Παράλληλα, λήγουν και οι συμβάσεις επικουρικών εργαζομένων που είχαν προσληφθεί το 2021, ενώ το επόμενο διάστημα λήγουν και οι συμβάσεις των εναπομεινάντων ειδικευόμενων νοσηλευτών που είχαν προσληφθεί το 2020 - '21.

Παρέμβαση για να μην προχωρήσουν οι χιλιάδες αυτές απολύσεις, που θα «ξεδοντιάσουν» ακόμα περισσότερο το δημόσιο σύστημα Υγείας δίνοντας κι άλλο «χώρο» στην εμπορευματοποίηση τομέων του, κάνει το Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου, που κατέθεσε σχετικό αίτημα στους αρμόδιους υπουργούς και τις διοικήσεις της ΔΥΠΑ, της 2ης ΥΠΕ και του ΓΝΕ «Θριάσιο». Το Σωματείο καθώς και άλλα σωματεία του χώρου απαιτούν να παραταθούν άμεσα οι συμβάσεις και με νομοθετική ρύθμιση να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

Πιο συγκεκριμένα, αντιμέτωποι με απόλυση βρίσκονται εκατοντάδες συμβασιούχοι, που, μέσω του προγράμματος για μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 55 έως 67 ετών της ΔΥΠΑ, εργάζονται στις δημόσιες μονάδες Υγείας, μετά την άρνηση των αρμόδιων υπουργών για συνέχισή του και παράταση των συμβάσεων.

«Οι παραπάνω συνάδελφοι, μαζί με τους υπόλοιπους συμβασιούχους συναδέλφους (επικουρικούς, μέσω του προγράμματος "4.000 στην Υγεία", με συμβάσεις μέσω ΕΟΔΥ) καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες Υγείας και αναπληρώνουν ένα σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, που μεγαλώνουν διαρκώς όπως αποδεικνύεται από τη συνεχιζόμενη μείωση των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία (από 93.580 τον Γενάρη 2013 σε 71.788 τον Ιούνη 2023)», σημειώνει το Σωματείο.

Αναδεικνύει στη συνέχεια ότι πρόκειται για εργαζόμενους που έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και τυχόν απόλυσή τους - εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα προκαλέσει στους ίδιους και τις οικογένειές τους - θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων Υγείας, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο.

«Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Θριασίου Νοσοκομείου, όπου κρίσιμες ανάγκες καλύπτουν οι 210 επικουρικοί εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, οι 40 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και οι 63 εργαζόμενοι μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ (Ειδικό Πρόγραμμα "4.000 στην Υγεία", Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρόνιων Ανέργων 55 - 67 ετών).

Στα Κέντρα Υγείας Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μεγάρων κρίσιμες ανάγκες καλύπτουν οι 34 επικουρικοί και μέσω του προγράμματος της ΔΥΠΑ και τυχόν απόλυσή τους θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα», σημειώνει το Σωματείο.

Και απαιτεί:

Παράσταση διαμαρτυρίας στο «Παπανικολάου»

Στο ίδιο πλαίσιο, παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι, με απόφαση του Σωματείου, αντιδρώντας στην πρόθεση της διοίκησης να απολύσει τους 12 εργαζόμενους ΣΟΧ (Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου) στην υπηρεσία φύλαξης και να αναθέσει την υπηρεσία σε εργολαβική εταιρεία.

Από τους εκπροσώπους των εργαζομένων εκφράστηκε η αντίθεση στην επικείμενη απόλυση των συμβασιούχων, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Αναφέρθηκε ότι είναι πρόθεση των εργαζομένων του νοσοκομείου να μην αφήσουν κανέναν συνάδελφό τους να χάσει τη δουλειά του.

Τις επόμενες μέρες θα αποφασιστούν τα βήματα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Στη χτεσινή κινητοποίηση παραβρέθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας- Χορτιάτη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος, Οδυσσέας Μαάιτα, ο οποίος δήλωσε τη συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και τόνισε την ανάγκη για μόνιμη και σταθερή δουλειά και πραγματική ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων.