ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Από τα κροκοδείλια δάκρυα στην «κανονικότητα» των ανταγωνισμών

Ακριβώς 40 μέρες μετά τη δολοφονία του Μ. Κατσούρη στη Νέα Φιλαδέλφεια από φασίστες Κροάτες χούλιγκαν και τις κυβερνητικές εξαγγελίες που ακολούθησαν, η στυγνή πραγματικότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου ...επέστρεψε στη θέση της

Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2023

Eurokinissi Sports

Σαράντα μέρες πέρασαν από τα τραγικά γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια, στις 7 Αυγούστου, με την επίθεση των Κροατών φασιστών - ναζί χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που οδήγησε στη δολοφονία του 31χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσούρη. Αρκετά είναι τα σημεία της υπόθεσης που παραμένουν αναπάντητα μέχρι σήμερα, όχι μόνο για τον δολοφόνο - που δεν έχει βρεθεί ακόμα - αλλά και για τη γενικότερη στάση και τις ευθύνες των ελληνικών αστυνομικών αρχών, που όπως αποδείχθηκε αρκέστηκαν στη ...διακριτική παρακολούθηση των περίπου 200 Κροατών φασιστών, οι οποίοι διέσχισαν ανενόχλητοι τα σύνορα και τη μισή Ελλάδα μέχρι να φτάσουν, σε συνεργασία με Ελληνες ομοϊδεάτες τους, στην επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι συλλήψεις μετά τα γεγονότα (πάνω από 100 Κροάτες και Ελληνες χούλιγκαν) αλλά και οι καρατομήσεις, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υψηλόβαθμων αξιωματικών σε καίρια πόστα της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για πλημμελή άσκηση καθηκόντων, προφανώς και δεν μπορούν να θεωρηθούν ξεκάθαρη απάντηση για τη στάση των ελληνικών αρχών.

Από τα κροκοδείλια δάκρυα και τα νέα μέτρα...

Από την άλλη, τα όσα τραγικά συνέβησαν εκείνο το βράδυ του Αυγούστου στη Νέα Φιλαδέλφεια ανέδειξαν για μια ακόμα φορά το ζήτημα της βίας οπαδικών στρατών στον χώρο του ποδοσφαίρου (αλλά και γενικότερα του αθλητισμού), φανερώνοντας ξεκάθαρα και τις διαχρονικές ευθύνες για τη μη ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου (και) στη χώρα μας από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, διότι δεν αγγίζουν τις ρίζες του φαινομένου, που συνδέονται άμεσα με την επιχειρηματική δράση αλλά και την εξυπηρέτηση απώτερων στόχων στο πρόσφορο έδαφος του αθλητισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων, αναλώθηκε για άλλη μια φορά σε κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα προκειμένου να βρει τη διέξοδο από τη δύσκολη θέση στην οποία περιήλθε μετά τα γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια.


Eurokinissi Sports

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε έναν ακόμα γύρο αυστηροποίησης των ποινών για τη βία στα γήπεδα, καλώντας τους ίδιους τους επιχειρηματίες του χώρου προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Οπου «λύση» - για πολλοστή φορά σε επίπεδο κυβέρνησης και επιχειρηματιών του χώρου - βλ. την προσπάθεια, μέσα από διάφορες κινήσεις, συμφωνίες, ακόμα και αναγνώριση ευθυνών, να προστατευτεί το ποδοσφαιρικό «προϊόν» από τα κακώς κείμενά του και τις παθογένειες που επανήλθαν στο προσκήνιο, εγκυμονώντας τον κίνδυνο της περαιτέρω απαξίωσης και της απώλειας κερδών, και όχι την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. Πολύ περισσότερο που όπως αποδείχθηκε χρειάστηκαν μόλις λίγες βδομάδες προκειμένου η στυγνή πραγματικότητα των αδυσώπητων ανταγωνισμών στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και της βίας μεταξύ των οπαδών, να επιστρέψει ...επιβλητικά, με το κλίμα να δυναμιτίζεται εκ νέου.

...στην επιστροφή των ανταγωνισμών και της βίας

Αν στην κυβερνητική σύσκεψη με τους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου τον περασμένο μήνα χρειάστηκε μόλις λίγη ώρα προκειμένου οι ανταγωνισμοί να βγουν στην επιφάνεια, λίγες βδομάδες μετά φαίνεται να επέστρεψαν στην κυρίαρχη θέση τους στα όσα συμβαίνουν στον χώρο. Δημιουργώντας και πάλι ένα επικίνδυνο κοκτέιλ και μάλιστα ενόψει της επανέναρξης του πρωταθλήματος μετά τη διακοπή για τους αγώνες των Εθνικών ομάδων, ενώ μέχρι την επόμενη διακοπή (στα μέσα Οκτώβρη) αναμένεται να αρχίσει να διαμορφώνεται το σκηνικό σε ό,τι αφορά τους πρωταγωνιστές της μάχης του τίτλου της σεζόν που άρχισε. Το «τσεκούρι του πολέμου», μετά το προσωρινό υποτιθέμενο θάψιμο, πλέον δείχνει να έχει ξεθαφτεί για τα καλά, με βάση και τα όσα διακυβεύονται το επόμενο διάστημα. Με το πρόγραμμα της αγωνιστικής δράσης να περιλαμβάνει μαζεμένα ντέρμπι, τα ζητήματα της διαιτησίας δείχνουν και πάλι να αποτελούν το άλλοθι για την όξυνση των ανταγωνισμών.

Το ζήτημα της παρουσίας ή όχι ξένων διαιτητών στα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος οδήγησε σε νέες κόντρες ανάμεσα στη διοίκηση της Super League (που στηρίζεται από την ΠΑΕ Ολυμπιακός) και σε εκείνη της ΕΠΟ (αρμόδια για τα διαιτητικά θέματα), αλλά και με τους βασικούς ανταγωνιστές στη Λίγκα (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ). Η ΠΑΕ Ολυμπιακός απείλησε μάλιστα να μην κατέβει στα ντέρμπι του πρωταθλήματος, ξεκινώντας από το προσεχές με αντίπαλο την ΑΕΚ για την 4η αγωνιστική, εάν αυτά δεν τα διευθύνουν ξένοι διαιτητές και μάλιστα από τις κατηγορίες «Elite» ή «Α» της UEFA. Από την πλευρά της η ΕΠΟ επικαλέστηκε τη στάση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, η οποία απέσυρε τη στήριξή της στο εν λόγω αίτημα, εξαιτίας του κλίματος αμφισβήτησης προς τους ξένους διαιτητές το οποίο υπήρξε στα ντέρμπι του β' γύρου - και κυρίως των πλέι οφ - του περσινού πρωταθλήματος. Την ίδια στιγμή, στον απόηχο των όσων συμβαίνουν σε επίπεδο επιχειρηματικών ανταγωνισμών, στην αλυσίδα των περιστατικών της οπαδικής βίας προστίθενται συνεχώς νέοι κρίκοι, με αυξανόμενα περιστατικά τον τελευταίο μήνα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα έκτροπα σε Νέα Ιωνία Αττικής, Βόλο, Αγρίνιο και Κέρκυρα, στα οποία περιλαμβάνονται ακόμα και επιθέσεις με εμπλοκή ανηλίκων (Νέα Ιωνία Αττικής) και προπηλακισμός ατόμου με αναπηρία (Βόλος)...


Μπ. Τσ.