ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μια πρωτοβουλία που «αγκαλιάστηκε» από τους δημιουργούς και το κοινό
Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2023

Κινηματογραφική απόλαυση, χειροκροτήματα, συζητήσεις και προβληματισμοί γέμισαν για δυο μέρες, την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, τον κινηματογράφο «Τριανόν», στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους που διοργάνωσε η ΚΝΕ και «αγκάλιασαν» δεκάδες δημιουργοί διαθέτοντας τις ταινίες τους.

Τις εκδηλώσεις «άνοιξε» την Παρασκευή ο Παύλος Χάρμπαλης, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ, που σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η προβολή νέου και σύγχρονου έργου, η επικοινωνία των δημιουργών και καλλιτεχνών με νέους ανθρώπους, εργαζόμενους, τον λαό αποτελεί μόνιμο στόχο της ΚΝΕ, γιατί γνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες σήμερα αλλά και τι δυνατότητες μπορεί να προσφέρει η γνωριμία και η επαφή αυτών με το πιο ζωντανό, δραστήριο και ριζοσπαστικό τμήμα της νεολαίας, να αποκτήσει έρεισμα το έργο τους εκεί».

Το Σάββατο χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημειώνοντας για αυτό ότι αποτελεί μια πιο οργανωμένη προσπάθεια από την ΚΝΕ να διευρύνει την πολιτιστική διάσταση του Φεστιβάλ με τον κινηματογράφο. Η διάθεση των δημιουργών να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να έρθουν σε επαφή με το κοινό δημιουργεί τις δυνατότητες να δημιουργηθεί ένα ακόμα φεστιβάλ - θεσμός και να μη μείνουμε μόνο στο διήμερο που πραγματοποιείται εδώ, σημείωσε.


Συνέχισε λέγοντας ότι αυτές οι ταινίες αποτελούν μια τράπεζα ταινιών, ένα σπουδαίο υλικό, που μπορεί να εμπλουτίσει, με την άδεια φυσικά των δημιουργών, την πολιτιστική δραστηριότητα της ΚΝΕ και να βοηθήσει ώστε το κίνημα της νεολαίας και οι φορείς να αποκτήσουν μία πιο στενή σχέση με τον πολιτισμό. Τόνισε ότι υπάρχει χώρος και στα δεκάδες Εργατικά Κέντρα που βρίσκονται στη δύναμη του ΠΑΜΕ αλλά και στους δήμους που φιλοδοξεί να κατακτήσει την πλειοψηφία η «Λαϊκή Συσπείρωση», ώστε να βρεθούν γέφυρες επικοινωνίας με ένα ευρύτερο κοινό. «Τόσο η οπτική με την οποία αντιμετωπίζουμε τα σύγχρονα προβλήματα και διλήμματα, όσο και οι πολιτικές μας θέσεις μπορούν να ενωθούν με την έμπνευση των δημιουργών. Το προηγούμενο διάστημα η μαζική αντίδραση της νεολαίας για το κλείσιμο των κινηματογράφων - τοπόσημα στην Πανεπιστημίου και τη Σταδίου, που έχουν μετατραπεί από κυψέλες πολιτισμού σε διάδρομους μεγάλων τουριστικών μονάδων, όσο και οι πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς που μπορούν να φωτίσουν αντιθέσεις και διαστάσεις αυτής της πόλης», σημείωσε.

Στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους παραβρέθηκε και τις δυο μέρες η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Προβλήθηκαν περίπου 30 ταινίες, με διαφορετική θεματολογία και ματιά, που σίγουρα όμως έδιναν τροφή για συζήτηση και σκέψη, ενώ το «παρών» έδωσαν και οι δημιουργοί τους, που μιλούσαν σύντομα για τα έργα τους, ενώ όλοι εκφράστηκαν με θερμά λόγια για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης και το βήμα προβολής που τους έδωσε η ΚΝΕ.