Ξεκίνησε η λειτουργία του Ιατρείου Αλληλεγγύης στον Παλαμά
Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2023

Το Ιατρείο Αλληλεγγύης
Ξεκίνησε χτες η λειτουργία του Ιατρείου Αλληλεγγύης στον Παλαμά Καρδίτσας από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας (ΕΙΝΚΥΝΚ).

«Στην ολιγωρία του κράτους απαντάμε με οργάνωση και δυνάμωμα της αλληλεγγύης. Κανένας δεν θα μείνει μόνος του», σημειώνει η Ενωση Ιατρών και επισημαίνει:

«Δουλεύουμε παράλληλα με την εντατική προσπάθεια των συναδέλφων του Κέντρου Υγείας Παλαμά που δίνουν μάχη σε αντίξοες συνθήκες στεγαζόμενοι σε ακατάλληλο χώρο πάνω από δέκα μέρες, αφού ο καθαρισμός και η αποκατάσταση του ΚΥ καθυστερούν αδικαιολόγητα».

Παράλληλα οι γιατροί εντείνουν τον αγώνα για να επαναλειτουργήσει άμεσα το ΚΥ σε ασφαλές κτίριο με όλες τις αναγκαίες σύγχρονες προδιαγραφές, και απαιτούν, μέχρι τότε, «να στεγαστεί επειγόντως σε κατάλληλο χώρο με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Ας κάνουν ό,τι και οι νοσοκομειακοί γιατροί που καταφέραμε να στήσουμε το Ιατρείο Αλληλεγγύης μέσα σε τρεις μέρες».

Παράλληλα, απευθύνουν κάλεσμα σε γιατρούς και λοιπό υγειονομικό προσωπικό από την Καρδίτσα και τις άλλες περιοχές της Ελλάδας να δηλώνουν τη συμμετοχή τους στο Ιατρείο Αλληλεγγύης, επικοινωνώντας στα τηλέφωνα: Εκτορας Γάζος 6948.481.883 και Γιάννης Μίχας 6945.562.712.

Κάλεσμα στους γιατρούς να στηρίξουν τη συγκλονιστική αυτή προσπάθεια απευθύνει και το ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Συνεχίζονται τα σοβαρά προβλήματα

Στο μεταξύ, οι υγειονομικοί αναδεικνύουν τα πολύ σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας στις πόλεις και τα χωριά της περιοχής.

Οπως σημειώνουν, καταρχάς δεν υπάρχει ενημέρωση για τα θέματα δημόσιας υγείας, π.χ., πρέπει να κάνουν εμβόλια οι κάτοικοι, ή τι γίνεται με τα σπίτια και την περιοχή; Σημειώνουν ακόμα τη σοβαρή έλλειψη όχι γενικά σε φαρμακευτικό υλικό, αλλά σε συγκεκριμένο που απαιτούνται, όπως αντιτετανικοί οροί. Αλλωστε, πάρα πολλοί όλη μέρα είναι σε λάσπες και παλεύουν με τα χέρια τους, έχουν μικροτραυματισμούς, αμυχές κ.λπ.

Την ίδια στιγμή παραμένουν τα προβλήματα στελέχωσης του Νοσοκομείου Καρδίτσας, εκτός από την κατάσταση όπου έχει περιέλθει το ΚΥ Παλαμά.

Ιδιαίτερα σοβαρά είναι τα θέματα ψυχικής υγείας του πληθυσμού και μακροχρόνια και βραχυπρόθεσμα. Αμεσα πρέπει να εξασφαλιστούν και ομάδες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, συγκροτημένες κυρίως από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, για την παροχή συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε ατομικό, ομαδικό και κοινοτικό επίπεδο.

Η Υγεία και η περίθαλψη του λαού είναι άμεση προτεραιότητα

Χτες το απόγευμα δόθηκε από το Ιατρείο Αλληλεγγύης στον Παλαμά συνέντευξη των Ενώσεων Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της Θεσσαλίας για την κατάσταση της δημόσιας υγείας και των δημόσιων δομών Υγείας στη Θεσσαλία μετά τις φονικές και καταστροφικές πλημμύρες του τελευταίου διαστήματος.

Ο Εκτορας Γάζος σημείωσε ότι όλες αυτές τις μέρες οι γιατροί και άλλοι υγειονομικοί με αυταπάρνηση καταθέτουν όλες τους τις δυνάμεις για να προστατεύσουν την υγεία του λαού.

Επειτα αναφέρθηκε στον κίνδυνο διάδοσης μολυσματικών ασθενειών που υπάρχει για τον λαό της Θεσσαλίας, καθώς παρά τις πρωτοβουλίες και τις διεκδικήσεις που προβάλλουν από την πρώτη μέρα η ΟΕΝΓΕ και οι τοπικές Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών, κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση αδρανούν.

Στη συνέχεια επανέλαβε μια σειρά από άμεσα μέτρα που πρέπει να παρθούν από την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

-- Να διοριστούν με έκτακτες διαδικασίες (έλεγχο τυπικών προσόντων) όλοι οι γιατροί και λοιποί υγειονομικοί που έθεσαν υποψηφιότητα στις πρόσφατα προκηρυγμένες θέσεις για τις δομές Υγείας της Θεσσαλίας. Εκτακτες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και ενίσχυση των κινητών μονάδων Υγείας και των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

-- Να εξασφαλιστούν ομάδες ταχείας παρέμβασης, συγκροτημένες κυρίως από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, για την παροχή άμεσης συμβουλευτικής υποστήριξης και βραχείας διάρκειας ψυχολογικής υποστήριξης σε ατομικό, ομαδικό και κοινοτικό επίπεδο.

-- Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές που έχουν υποστεί οι δομές Υγείας, να αποκατασταθεί το σύστημα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

-- Εκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες και τη λειτουργία των δομών Υγείας. Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

-- Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε πόσιμο νερό, φαγητό, ρεύμα και ανάγκες υγιεινής για όλους μέχρι να αποκατασταθεί το σύστημα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης. Εξασφάλιση μέσων ατομικής υγιεινής μέχρι την αποκατάσταση του αποχετευτικού συστήματος.

-- Να αποστραγγιστούν άμεσα οι περιοχές οι οποίες εγκυμονούν υγειονομικό κίνδυνο.

-- Αξιοποίηση των υποδομών νοσοκομείων, στρατού, ξενοδοχείων για τις ανάγκες επισιτισμού (μαγειρεία) και υγιεινής (πλυντήρια).

-- Με ευθύνη του κράτους να παρακολουθούνται οι περιβαλλοντικές παράμετροι, η επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία.

-- Να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές δομές με αντιτετανικούς ορούς και εμβόλια, προς κάλυψη της ασφάλειας των πολιτών που συρρέουν καθημερινά, αδυνατώντας να τα προμηθευτούν από τα φαρμακεία λόγω ελλείψεων.

-- Να γίνει προληπτικός αεροψεκασμός του Θεσσαλικού κάμπου για την πρόληψη ασθενειών σχετιζόμενων με τα κουνούπια (Ιός Δυτικού Νείλου, ελονοσία κ.λπ.).