«Ο Διονύσης Σιμόπουλος, όπως τον θυμούνται οι φίλοι του» της Ε. Νικολαΐδου
Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2023

«Πώς μπορεί να χωρέσει το σύμπαν ενός ανθρώπου, οι γαλαξίες της ζωής του, τ' άστρα της επιστήμης του σ' ένα τόσο μικρό βιβλιαράκι;» αναρωτιέται στον πρόλογο του νέου της βιβλίου, «Ο Διονύσης Σιμόπουλος, όπως τον θυμούνται οι φίλοι του», η δημοσιογράφος - συγγραφέας Εύα Νικολαΐδου, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κάκτος».

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει τη Δευτέρα 25 Σεπτέμβρη, στις 7 το απόγευμα, στο Κέντρο Πολιτισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» (Πειραιώς 254, Ταύρος).

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Χρήστος Ζερεφός, καθηγητής - γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Λίνα Νικολακοπούλου, στιχουργός, ο Χάμπικ Μαρουκιάν, ομότιμος καθηγητής στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και η συγγραφέας του βιβλίου.

Θα προλογίσει ο Γιώργος Προεστός, επιμελητής - φιλόλογος. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρα.

Ο Δ. Σιμόπουλος, ο οποίος «έφυγε» πέρσι το καλοκαίρι από τη ζωή, ήταν εκτός των άλλων και ο άνθρωπος «πίσω» απ' το Πλανητάριο, αφού μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, όπου σπούδασε και δούλεψε, ανέλαβε τη διεύθυνση του Πλανητάριου στην Αθήνα (1973 - 2014) και στη συνέχεια χαρακτηρίστηκε επίτιμος διευθυντής του.

Ο Διονύσης Σιμόπουλος ήταν ένας απλός, καθημερινός άνθρωπος, αλλά δεν είχε τίποτα το συνηθισμένο. Ηταν ένας ανιχνευτής του σύμπαντος και μας βοήθησε να το αγαπήσουμε. Να φανταζόμαστε τα σύννεφα σαν μικρές φωλιές ή σαν παγόβουνα, σχηματίζοντας νοητά μικρές πόλεις, ταξιδεύοντας στον ουρανό.

Η Εύα Νικολαΐδου, μέσα από συζητήσεις με φίλους του Δ. Σιμόπουλου, από μνήμες τους, αλλά και από τη συνέντευξη που του είχε πάρει, καθώς και πολύ φωτογραφικό υλικό, σκιαγραφεί τον άνθρωπο, τον επιστήμονα, τον συνεργάτη, τον φίλο, Διονύση Σιμόπουλο.