Ενώ ο Ρώσος υπουργός Αμυνας βρίσκεται στην Τεχεράνη
Russian Foreign Ministry Press |
Ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, βρίσκεται από προχτές στη Μόσχα για πολυήμερες επαφές μέχρι αύριο. Μεταξύ άλλων προετοιμάζεται και η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, στο Πεκίνο τον Οκτώβρη, για συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, και συμμετοχή στο φόρουμ για την πρωτοβουλία «Belt and Road».
Ο 18ος γύρος διαβουλεύσεων Ρωσίας - Κίνας για τη «στρατηγική ασφάλεια» διεξήχθη χτες με τη συμμετοχή του Ν. Πατρούσεφ, γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, και του Γουάνγκ Γι, καθώς και κυβερνητικών και κρατικών στελεχών των δύο χωρών.
Εμφαση δόθηκε στη «συνεργασία των χωρών στον στρατιωτικό τομέα και σε επίκαιρα διεθνή θέματα», ανέφερε ανακοίνωση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. «Οι πλευρές έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στον κοινό αγώνα κατά της παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών», επισημαίνεται, με αιχμές στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Εξάλλου, συζητήθηκαν «κύρια διεθνή προβλήματα, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον δημιουργεί νέα μπλοκ και διαχωριστικές γραμμές στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, καθώς και ότι η ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ασία και τον Ειρηνικό στοχεύει στην υπονόμευση του καθιερωμένου συστήματος ασφαλείας στην περιοχή».
Στην ατζέντα ήταν επίσης η κατάσταση στην Ουκρανία και την Κορεατική Χερσόνησο, δύο «καυτά» μέτωπα του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.
Τη Δευτέρα ο Γουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της πολυήμερης επίσκεψης του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, στη Ρωσία. Ο Κινέζος ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον Λαβρόφ για τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζ. Σάλιβαν.
Οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Κίνας συζήτησαν λεπτομερώς την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως είναι άσκοπες οι όποιες «προσπάθειες διευθέτησης χωρίς να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσίας, πολύ περισσότερο χωρίς τη συμμετοχή της».
Κίνα και Ρωσία λειτουργούν όλο και περισσότερο ως ένα «αντιδυτικό μπλοκ», με τον Κινέζο ΥΠΕΞ να υπογραμμίζει ότι «ως κορυφαίες παγκόσμιες δυνάμεις και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για τη διατήρηση της παγκόσμιας στρατηγικής σταθερότητας και της παγκόσμιας ανάπτυξης».
Πολύ περισσότερο σε μια φάση κατά την οποία «οξύνονται οι μονομερείς ενέργειες από δυνάμεις που επιδιώκουν να διατηρήσουν την ηγεμονία και την αντιπαράθεση στη λογική μπλοκ».
Υπερασπιζόμενος την ανάδειξη της Ρωσίας και της Κίνας σε βασικούς «παίκτες» του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού συστήματος, ο Γουάνγκ Γι «επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Κίνας να συνεργαστεί με τη Ρωσία για τη διαμόρφωση ενός πολυπολικού κόσμου».
Το Πεκίνο «θα υποστηρίξει αποφασιστικά τη θέση της Ρωσίας όχι μόνο διμερώς αλλά και στη διεθνή σκηνή», τόνισε ο Κινέζος ΥΠΕΞ. Η Κίνα είναι έτοιμη «να διαφυλάξει την ασφάλεια των δύο χωρών πιο αποτελεσματικά και να συμβάλει ακόμη περισσότερο στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης», συμπλήρωσε.
Στο Ιράν έφτασε χτες ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σ. Σόιγκου, για επίσημη επίσκεψη, κάνοντας ένα «σημαντικό βήμα» στη στρατιωτική συνεργασία της Μόσχας με την Τεχεράνη, η οποία φέρεται να εφοδιάζει τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αυτό το ταξίδι «θα συμβάλει στην ενίσχυση των ρωσοϊρανικών στρατιωτικών δεσμών και θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της συνεργασίας» των δύο χωρών, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο. Ο Σόιγκου είχε συνομιλίες με τον στρατηγό Μ. Μπαγερί και στρατιωτικούς αξιωματούχους στην έδρα του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν.
Τόσο στη Ρωσία όσο και στο Ιράν έχουν επιβληθεί «δυτικές» κυρώσεις και την περασμένη χρονιά οι δύο χώρες ενέτειναν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς, όπως στον στρατιωτικό και τον ενεργειακό. Τον Μάρτη το Ιράν ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη Su-35 από τη Ρωσία.
Η 5η συνάντηση της «Ομάδας Επαφής» για τον συντονισμό της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από κράτη και «εταίρους» του ΝΑΤΟ έγινε χτες στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ραμστάιν της Γερμανίας. Στην Ομάδα Επαφής συμμετέχουν 54 κράτη που στηρίζουν στρατιωτικά το Κίεβο.
Περισσότερα από 76 δισ. δολάρια σε άμεση στρατιωτική βοήθεια έχουν δοθεί στην Ουκρανία μέχρι στιγμής, είπε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, προσθέτοντας ότι το Κίεβο χρειάζεται περαιτέρω συστήματα αεράμυνας. Επιπλέον, τα αμερικανικά άρματα μάχης «Abrams» αναμένεται να σταλούν στην Ουκρανία «σύντομα», είπε.
Πριν από τη συνάντηση η Γερμανία ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 400 εκατ. ευρώ. Οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς «Taurus» που ζητάει το Κίεβο δεν περιλαμβάνονται στο πακέτο, μέχρι «να διευκρινιστεί» αν αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν και χωρίς την υποστήριξη Γερμανών στρατιωτών, αναφέρει το Βερολίνο.
Το πακέτο περιλαμβάνει πυρομαχικά, εκρηκτικά, βλήματα όλμων, ρουκέτες ναρκών. «Τα πυρομαχικά είναι που χρειάζεται περισσότερο η Ουκρανία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους. Επιπλέον, η Γερμανία θα στείλει τεθωρακισμένα οχήματα και συστήματα άρσης ναρκοπεδίων, ρούχα και γεννήτριες ηλεκτρισμού και θερμότητας για τον χειμώνα, ενώ έως το τέλος του έτους θα έχουν εκπαιδευθεί στην Γερμανία τουλάχιστον 10.000 Ουκρανοί στρατιώτες.
Η Γερμανία έχει από την αρχή του έτους διαθέσει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους 5,4 δισ. ευρώ, ενώ έχει εγκρίνει άδειες εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 10 δισ. για τα επόμενα έτη.
Η Δανία θα στείλει ακόμη 45 άρματα μάχης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 15 εκσυγχρονισμένων αρμάτων μάχης T-72 και 30 «Leopard 1», πυρομαχικά, εξοπλισμό εκκαθάρισης ναρκών. Η δωρεά αποτελεί μέρος της κοινής πρωτοβουλίας μεταξύ των υπουργείων Αμυνας της Δανίας, της Ολλανδίας και της Τσεχίας.
Φορτηγό πλοίο που μεταφέρει σιτηρά απέπλευσε χτες από το ουκρανικό λιμάνι Τσορνομόρσκ, για πρώτη φορά μετά την αναστολή της συμφωνίας από τη Ρωσία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας.
Πρόκειται για το σκάφος «RESILIENT AFRICA», που μεταφέρει 3.000 τόνους σίτου. Είναι το πρώτο από τα δύο σκάφη που εισήλθαν στο Τσορνομόρσκ την περασμένη βδομάδα μέσω του «προσωρινού διαδρόμου» για μη στρατιωτικά σκάφη που ανακοίνωσε μονομερώς το Κίεβο.
Τα φορτηγά πλοία «Resilient Africa» και «Aroyat» έφθασαν στην Ουκρανία το Σάββατο και αναμενόταν να αναχωρήσουν αφού θα είχαν παραλάβει φορτίο σίτου για την Αφρική και την Ασία.
Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, το «Aroyat» παραμένει αγκυροβολημένο στο Τσορνομόρσκ και είναι στη διαδικασία φόρτωσης με σιτάρι, με προορισμό την Αίγυπτο.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, επιβεβαίωσε ότι η Αγκυρα συνεργάζεται με τη Μόσχα για την προμήθεια 1 εκατομμυρίου τόνων ρωσικών σιτηρών σε αφρικανικές χώρες.
Στο μεταξύ, χτες, ύστερα από ρωσικό χτύπημα στη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, ξέσπασε πυρκαγιά σε βιομηχανικές αποθήκες, με αποτέλεσμα να προκληθεί τεράστια πυρκαγιά και τουλάχιστον ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του.
Η κυβέρνηση της Λετονίας έκλεισε χτες ένα από τα δύο συνοριακά σημεία διέλευσης με τη Λευκορωσία, επικαλούμενη την αποτροπή της «παράνομης μετανάστευσης».
Το προσωπικό του συνοριακού σταθμού Silene θα επανατοποθετηθεί για να φρουρεί τα σύνορα «στην πιο τεταμένη κατάσταση από το 2021» λόγω της εισροής μεταναστών από τη Λευκορωσία.
Οι συνοριοφρουροί έχουν γυρίσει πίσω 894 άτομα που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα τις τελευταίες έξι μέρες, ανεβάζοντας το σύνολο του Σεπτέμβρη σε 1.773 σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.
Το 2021, χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, άρχισαν να διέρχονται από τη Λευκορωσία στη Λετονία, στην Πολωνία και τη Λιθουανία, αντιμετωπίζοντας σκληρή καταστολή και στις δυο πλευρές των συνόρων.
Η Πολωνία και η Λιθουανία έχουν περιφράξει τα σύνορά τους με τη Λευκορωσία και η νέα κυβέρνηση της Λετονίας έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει τον δικό της φράχτη μέχρι το τέλος του έτους.