Αλληλεγγύη στο ΚΚ και την ΚΝ Βενεζουέλας που διώκονται από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση

Με ενδιαφέρον πλήθος επισκεπτών παρακολούθησε την εκδήλωση στη Διεθνούπολη

Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2023

Με ενδιαφέρον πλήθος επισκεπτών και ιδιαίτερα νέων παρακολούθησε τη συζήτηση στη Διεθνούπολη με θέμα «Αλληλεγγύη στο ΚΚ και την ΚΝ Βενεζουέλας - Ο αντικομμουνισμός δεν θα περάσει!». Μια εκδήλωση - καταγγελία στην επίθεση που δέχεται το ΚΚ Βενεζουέλας από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (PSUV) και το αστικό κράτος.

Ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε εν συντομία στα γεγονότα και εξέφρασε αλληλεγγύη στο ΚΚ Βενεζουέλας, την Κεντρική Επιτροπή που εκλέχτηκε στο 16ο Συνέδριο, τον ΓΓ Οσκαρ Φιγκέρα, σε όλα τα μέλη του και τους αγώνες τους.

Στις 11 Αυγούστου 2023 το Ανώτατο Δικαστήριο (TSJ) έκανε δεκτή την προσφυγή ομάδας προβοκατόρων που αποτελείται από ελάχιστα πρώην μέλη του ΚΚ και κατά βάση κρατικά/κυβερνητικά στελέχη, και διέταξε την καθαίρεση της ηγεσίας του ΚΚ Βενεζουέλας και τον διορισμό δοτής ηγεσίας από την ομάδα προβοκατόρων. Η διορισμένη ψευτο-ηγεσία, χρησιμοποιώντας τα σύμβολα του κόμματος, αμέσως διακήρυξε πως το ΚΚ Βενεζουέλας στηρίζει τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Μαδούρο.

Παράλληλα εντείνεται ο κίνδυνος να γίνουν συλλήψεις στελεχών, κατάσχεση των κτιρίων, των οικονομικών πόρων, υφαρπαγή της εφημερίδας του ΚΚ Βενεζουέλας, δηλαδή να περάσει πλήρως στην παρανομία. Εξάλλου, εδώ και χρόνια το PSUV επιτίθεται στο ΚΚ Βενεζουέλας.

Αγρια καταστολή ενάντια στον λαό και τους αγώνες


Αιτία για τον αντικομμουνιστικό κατήφορο της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης στη Βενεζουέλα - εξήγησε ο Α. Ευαγγελίδης - «είναι το γεγονός πως το ΚΚ Βενεζουέλας δεν συναινεί και εναντιώνεται έμπρακτα στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του PSUV, η οποία προσαρμόζεται όλο και αντιδραστικότερα για να υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα του κεφαλαίου».

Μεταξύ άλλων η κυβέρνηση της Βενεζουέλας «βρίσκεται σε ένα συνεχές αλισβερίσι με μερίδα των αστικών πολιτικών δυνάμεων με δεσμούς με τις ΗΠΑ», μαζί ψηφίζουν αντιλαϊκά μέτρα στο κοινοβούλιο, εξέλιξη που έχει οδηγήσει σε χαλάρωση ορισμένων κυρώσεων των ΗΠΑ», είπε, και χαρακτηριστικά πρόσφατα επιτράπηκε η επαναδραστηριοποίηση του αμερικανικού μονοπωλίου της «Chevron» σε μεικτό σχήμα με την κρατική PDVSA, και μάλιστα με Αμερικανό Πρόεδρο.

«Είναι δεκάδες οι καταγγελίες, μάλιστα και πολύ πρόσφατες, για συλλήψεις και κυριολεκτικά απαγωγές από τις κρατικές αρχές ασφαλείας της Βενεζουέλας, συνδικαλιστών και απλών εργαζομένων που συμμετείχαν σε αγώνες σε χώρους δουλειάς ή και απλά διαμαρτυρήθηκαν για τους όρους δουλειάς. Στους συλληφθέντες απαγγέλλονται πλαστές και εξωφρενικές κατηγορίες για εθνική προδοσία, τους κατηγορούν ως πράκτορες της CIA, υφίστανται σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια».

Σε αυτές τις συνθήκες ο Α. Ευαγγελίδης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό πως το ΚΚ Βενεζουέλας και η ΚΝ Βενεζουέλας υπέγραψαν την Κοινή Ανακοίνωση των Κομμουνιστικών Κομμάτων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ασκεί κριτική στις δυνάμεις του λεγόμενου προοδευτισμού, στο αφήγημα του «ιμπεριαλιστικού ηγεμονισμού» των ΗΠΑ και της ΕΕ από τη μια και του «πολυπολικού» κόσμου, που εκπροσωπούν Ρωσία και Κίνα από την άλλη, ενώ η όξυνση της αντιπαράθεσης διεξάγεται για τον έλεγχο αγορών και πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Οπως τόνισε στη συνέχεια, το PSUV, «ένα κυβερνητικό κόμμα εξουσίας, εντάχθηκε εξαρχής στη λεγόμενη "Παγκόσμια Αντιιμπεριαλιστική Πλατφόρμα-(ΠΑΠ)"», η οποία «πέρα από τη στήριξη της ρωσικής και κινεζικής αστικής τάξης στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, έχει βασικό σκοπό τη συκοφάντηση και τη χυδαία πολεμική ενάντια στο ΚΚΕ».

«Το παράδειγμα της μάχης που δίνει το ΚΚ Βενεζουέλας ενάντια στην κυβερνώσα "προοδευτική" σοσιαλδημοκρατία είναι ευρύτερης σημασίας και απήχησης για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Αποδεικνύει πως δεν είναι νομοτέλεια ο παροπλισμός, ο οπορτουνιστικός εκφυλισμός, η ενσωμάτωση στη διαχείριση του καπιταλισμού και τον κοινοβουλευτισμό για τα ΚΚ, ακόμα και στις συνθήκες σαν και αυτές που διαμορφώθηκαν στη Βενεζουέλα. Οσο υπάρχουν ζωντανές εργατικές δυνάμεις με πίστη στις αρχές της ταξικής πάλης, μπορούν να ανοίγονται δρόμοι για την υπόθεση της εργατικής τάξης», επισήμανε.

Το ΚΚΕ, είπε ο Α. Ευαγγελίδης, όλα αυτά τα χρόνια διατηρεί θερμές συντροφικές σχέσεις με το ΚΚ Βενεζουέλας, αναπτύσσοντας κοινή δράση και συνεργασία, ιδιαίτερα μέσα από τη «Διεθνή Κομμουνιστική Επιθεώρηση», συζητώντας με ειλικρίνεια και τις διαφορετικές απόψεις. To KKE αδιάκοπα καταγγέλλει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα των ΗΠΑ ενάντια στη Βενεζουέλα, τις προσπάθειες πραξικοπηματικής ανατροπής της κυβέρνησής της, καθώς και τις οικονομικές κυρώσεις, τόνισε.

Αποκαλύφθηκε το αληθινό πρόσωπο της σοσιαλδημοκρατίας

Εκ μέρους της ΚΝ Βενεζουέλας, η Λίντα Ρούιθ, εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς το ΚΚΕ, που είναι «παράδειγμα» «σταθερής αλληλεγγύης σε αυτές τις σύνθετες στιγμές του αγώνα μας».

«Η δίωξη του ΚΚ Βενεζουέλας δεν είναι ένα μεμονωμένο πολιτικό γεγονός, αλλά αποτέλεσμα της τρέχουσας επίθεσης της αστικής τάξης κατά των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης της Βενεζουέλας, στο πλαίσιο της βαθιάς οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα και των σοβαρών επιπτώσεων των εγκληματικών ιμπεριαλιστικών κυρώσεων.

Η κυβέρνηση Μαδούρο διαχειρίζεται την κρίση και τις επιπτώσεις των ιμπεριαλιστικών κυρώσεων με βάση τα συμφέροντα του εθνικού και του ξένου κεφαλαίου», «ενώ την ίδια στιγμή ρίχνουν το βάρος στους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα» με ιδιωτικοποιήσεις, πάγωμα του νόμιμου κατώτατου μισθού και των συντάξεων που αντιστοιχούν σε 4 δολάρια τον μήνα, αντικατάσταση των μισθών των εργαζομένων με ακανόνιστα προγράμματα μπόνους, διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καταστροφή των κοινωνικών παροχών και των αποταμιεύσεων των εργαζομένων, Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών και ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων.

«Μπροστά σε αυτή τη νέα πραγματικότητα που επηρεάζει τον αγώνα των κομμουνιστών της Βενεζουέλας, η 6η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματός μας αποφάσισε να συγκαλέσει την 16η Εθνική Συνδιάσκεψη του Κόμματος» με στόχο να προετοιμάσει το Κόμμα και την ΚΝ για να αντισταθούν στην αντικομμουνιστική επίθεση και να εμβαθύνουν την παρέμβασή τους στον εργατικό και λαϊκό αγώνα.

Αποκαλύφθηκε «το αληθινό σοσιαλδημοκρατικό και αστικό πρόσωπο του προοδευτισμού. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι αυτές οι δυνάμεις όχι μόνο δεν είναι ανίκανες να προωθήσουν βαθιές κοινωνικές αλλαγές, αλλά και ότι, λόγω του ταξικού τους χαρακτήρα, είναι πάντα έτοιμες να εφαρμόσουν τις αντιλαϊκές προσαρμογές που απαιτεί το κεφάλαιο», κατέληξε η Λ. Ρούιθ.