«Ματιές» στο Φοιτητικό Στέκι
Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2023

Χώρος προβληματισμού για τις σύγχρονες σπουδές και τον ρόλο της επιστήμης αποτελεί και φέτος το Φοιτητικό Στέκι του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στο Πάρκο Τρίτση.

Εκτός από τις συζητήσεις μεταξύ των φοιτητών για τις αγωνίες και τα προβλήματα στις σπουδές και το μέλλον τους, ο χώρος είναι διαμορφωμένος έτσι ώστε να δίνεται τροφή για αναζήτηση της ρίζας των προβλημάτων, αλλά και την κατεύθυνση του αγώνα για την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Χαρακτηριστικό είναι το ταμπλό με τη μορφή του κομμουνιστή δασκάλου Δημήτρη Γληνού, με το σύνθημα «Μια άλλη ματιά στο επιστημονικό μας αντικείμενο».

«Αν δούμε την επιστήμη μας με άλλο μάτι, θα βρούμε απόδειξη ότι είναι ρεαλιστικό να βρεθεί λύση στα σύγχρονα προβλήματα, και όπλο για να φτιάξουμε μια άλλη μορφή οργάνωσης της κοινωνίας», αναφέρει το ταμπλό και συμπληρώνεται με φράση από το γράμμα του Δ. Γληνού προς φοιτητές της Φιλοσοφικής: «'Η θα πάτε με το μέρος της συντήρησης και της αντίδρασης ή με το μέρος της επανάστασης, δεν υπάρχει τρίτη επιλογή».

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η γωνιά βιβλιοθήκης, με νεότερες και παλιότερες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», έργα των κλασικών του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, σύγχρονες επεξεργασίες του ΚΚΕ, εκδόσεις για την Ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, προοδευτική ποίηση.


Δεν λείπει το stand του «Οδηγητή» και του «Ριζοσπάστη», των καθημερινών συντρόφων στον αγώνα, με το διαχρονικό σύνθημα «αγόρασέ τον - διάβασέ τον - διάδωσέ τον».

Ξεχωριστό χώρο έχει το κιόσκι της υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών. «Στις νέες προκλήσεις της ζωής, με τόλμη και αγώνα βγες νικητής», γράφει το πανό, δείχνοντας τον δρόμο στους νέους και τις νέες που τώρα ξεκινούν τη φοιτητική τους πορεία και καλώντας τους να γνωρίσουν την ΚΝΕ, καθώς και τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα του φοιτητικού κινήματος.