Ενα πρωτότυπο quiz στην «Κόκκινη Γωνιά»
Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2023

Ενα διαδραστικό quiz έχουν ετοιμάσει τα μέλη της ΚΝΕ στην «Κόκκινη Γωνιά» για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών, προκειμένου να συζητήσουν με τις επισκέπτριες και τους επισκέπτες του Φεστιβάλ με πρωτότυπο και ευρηματικό τρόπο.

Με αφορμή το θέμα της Εκθεσης στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, που αναφερόταν στα δικαιώματα των γυναικών και τους τρόπους που παραβιάζονται σήμερα, οι ερωτήσεις του quiz, μαζί με τα στοιχεία και τις πληροφορίες που περιλαμβάνει, έχουν στόχο να δώσουν την αφορμή για μια πρώτη γνωριμία μαθητριών και φοιτητριών με τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την ισοτιμία της γυναίκας.

«Σήμερα πολλοί μας λένε ότι σύμφωνα με τον νόμο οι γυναίκες είμαστε ίσες με τους άνδρες, ότι υπάρχει "ισότητα των φύλων". Είναι όμως έτσι στην πραγματική ζωή;»: Η πρώτη ερώτηση δίνει το έναυσμα ώστε κάθε νέα και νέος να αναρωτηθεί αν η ισότητα στον νόμο σημαίνει και ισότητα στη ζωή, αν αρκεί να εξαλειφθούν οι αναχρονιστικές νομοθετικές ρυθμίσεις για να ζήσουν οι γυναίκες με ισότιμα και σύγχρονα δικαιώματα.

Ο προβληματισμός δεν αργεί να ξεδιπλωθεί και οι σκέψεις για τις διακρίσεις που βιώνουν οι γυναίκες σήμερα δίνουν η μία τη σκυτάλη στην άλλη.

Παράλληλα, στην οθόνη εμφανίζονται μια σειρά από παραδείγματα διακρίσεων που «χωράει» η «ισότητα των φύλων» στην καπιταλιστική κοινωνία.

Στη συνέχεια, το quiz θέτει στο επίκεντρο τις διαφορετικές απόψεις που προβάλλονται σχετικά με τις αιτίες των παραπάνω προβλημάτων. Μπορεί να δώσει λύση η ανάδειξη περισσότερων γυναικών σε θέσεις εξουσίας; `Η μήπως η πείρα από τις γυναίκες υπουργούς, δημάρχους, αξιωματούχους της ΕΕ αποδεικνύει ότι, ανεξάρτητα από το φύλο τους, οι γυναίκες αυτές αναλαμβάνουν να υπηρετήσουν τα κέρδη των λίγων και όχι τις ανάγκες των πολλών; Βρίσκεται η ρίζα του προβλήματος στις αντιλήψεις ή οι αντιδραστικές απόψεις για τη θέση των γυναικών καλλιεργούνται στο έδαφος της εκμετάλλευσης;

Μέσα από το quiz δίνονται παραδείγματα από τις εντυπωσιακές κατακτήσεις και τα δικαιώματα που γνώρισαν οι γυναίκες στο πρώτο σοσιαλιστικό κράτος, στη Σοβιετική Ενωση, τη συμβολή που είχαν οι ίδιες στην οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Κατακλείδα της πλούσιας συζήτησης το κάλεσμα στις νέες κοπέλες να γνωρίσουν τις θέσεις και τη δράση της ΚΝΕ. Να συμμετέχουν κι αυτές στη δράση. Να δυναμώσουν «τη σπίθα του αγώνα στον δρόμο για τον σοσιαλισμό, για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας, κόντρα στα σκοτάδια των διακρίσεων, της βίας, της εκμετάλλευσης».