Επιστρέφει η «Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ» του Σοστακόβιτς
Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2023

Dimitris Sakalakis

Μία από τις πιο επιτυχημένες παραγωγές της των τελευταίων ετών αναβιώνει η Εθνική Λυρική Σκηνή. Η «Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ», η εμβληματική όπερα του 20ού αιώνα, το αριστούργημα του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, επιστρέφει στην αίθουσα «Στ. Νιάρχος» της ΕΛΣ, στο ΚΠΙΣΝ, στις 21, 24, 27, 31 Οκτώβρη και στις 5, 9 Νοέμβρη.

Η υπόθεση της «Λαίδης Μάκβεθ του Μτσενσκ» αφορά την Κατερίνα Ισμαΐλοβα, σύζυγο ευκατάστατου εμπόρου - κουλάκου στην προεπαναστατική Ρωσία, η οποία νιώθει παραμελημένη και εγκλωβισμένη στον γάμο της. Ερωτεύεται έναν άλλο άνδρα και για χάρη του φτάνει έως τον φόνο του πεθερού και του συζύγου της... Σύμφωνα με τον ίδιο τον συνθέτη, «θα ονόμαζα τη Λαίδη Μάκβεθ όπερα τραγική - σατιρική. Παρά το γεγονός ότι η Κατερίνα δολοφονεί τον άντρα της και τον πεθερό της, εξακολουθώ να την συμπονώ. Προσπάθησα να ζωγραφίσω το περιβάλλον της με σκοτεινά, σατιρικά χρώματα. Η λέξη "σατιρικά" δεν έχει την έννοια του αστείου ή του σκωπτικού. Αντίθετα, στη Λαίδη Μάκβεθ ήθελα να ξεσκεπάσω την πραγματικότητα και να προκαλέσω ένα αίσθημα μίσους απέναντι στην τυραννική και εξευτελιστική ατμόσφαιρα που επικρατεί στο σπιτικό του Ρώσου εμπόρου».

Η σύνθεση της όπερας, στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '30, δεν είναι τυχαία. Είναι η περίοδος της κολεκτιβοποίησης, οπότε διεξάγεται η πάλη της εργατικής εξουσίας ενάντια στους κουλάκους, καπιταλιστές της υπαίθρου που διέθεταν στην κατοχή τους μέσα παραγωγής και μέσω δολιοφθορών, αρνήσεων συγκομιδής, δολοφονιών και ένοπλων επιθέσεων επιδίωκαν τη διατήρηση της θέσης τους ως εκμεταλλευτών και την ανατροπή της σοσιαλιστικής εξουσίας. Ο Σοστακόβιτς εμπνέεται από τη διαπάλη αυτή και γράφει τη συγκεκριμένη όπερα.

Αλλωστε, βασική αντίληψη του Σοστακόβιτς για τον ρόλο του ως συνθέτη - όσο κι αν μέχρι και τις μέρες μας η αστική κριτική αποπειράται να τον φέρει σε αντιπαράθεση με την κοινωνία που του έδωσε όλες τις δυνατότητες να μεγαλουργήσει, χρησιμοποιώντας σε αυτή την επίθεση και τη «Λαίδη Μάκβεθ» - ήταν η εξής: «Είμαστε σοσιαλιστές ρεαλιστές. Προσπαθούμε να γνωρίσουμε την πραγματικότητα στην επαναστατική της εξέλιξη, σε αυτή να διαβλέψουμε την πάλη του καινούργιου ενάντια στο παλιό κι ετοιμοθάνατο. Και, ακόμα περισσότερο, με την Τέχνη μας θέλουμε να βοηθήσουμε στο σιγούρεμα της νίκης του καινούργιου!».

Διευθύνει ο Φαμπρίτσιο Βεντούρα, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει η Φανί Αρντάν.

Στον ρόλο του τίτλου η διακεκριμένη Ρωσίδα υψίφωνος Σβετλάνα Σοζντάτελεβα, τον ρόλο του Σεργκέι θα ερμηνεύσει ο τενόρος Σεργκέι Σεμισκούρ και αυτόν του Μπόρις ο Γιάννης Γιαννίσης. Μαζί τους οι μονωδοί και η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Προπώληση: Ταμεία της ΕΛΣ (καθημερινά 9.00 - 21.00 | 2130885700) και www.ticketservices.gr.