ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Νέα κλιμάκωση του αγώνα για να μείνουν στις δουλειές και τα σπίτια τους

Ετοιμάζουν κάθοδο στην Αθήνα και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη 4 Οκτώβρη

Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2023

Με κάθοδο στην Αθήνα και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, την Τετάρτη 4 Οκτώβρη, στις 12.30 μ.μ., απαντούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα σωματεία τους στον συνεχιζόμενο εμπαιγμό της κυβέρνησης, κλιμακώνοντας παράλληλα τον αγώνα τους για την ενιαία επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Η απόφαση για κλιμάκωση του αγώνα και την κάθοδο στην Αθήνα λήφθηκε στη συνέλευση που πραγματοποίησε το Σωματείο στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, χτες το μεσημέρι, καθώς και στη συνάντηση αντιπροσωπειών των Σωματείων από τις υπόλοιπες περιοχές που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ.

«Εξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε. Από τα σπίτια μας και τις περιοχές μας δεν πρόκειται να φύγουμε. Οι εργαζόμενοι θα είναι οι νικητές. Η κυβέρνηση να σταματήσει τον εμπαιγμό», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας σε ανακοίνωσή του καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της επόμενης Τετάρτης.

Τονίζει ότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη και υποχρεωμένη να απαντήσει στους εργαζόμενους για το τι θα κάνει ώστε «να σταματήσουν εδώ και τώρα το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ και ο μαρασμός των περιοχών γύρω από αυτή», να υπάρξει σχέδιο συντήρησης και ενιαίας επαναλειτουργίας του εργοστασίου και των μεταλλείων, να μετατραπούν οι συμβάσεις εργασίας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου ώστε να μην υπάρξει κανένας άνεργος από 1/1/2024, αλλά και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και ο μόχθος που τους οφείλεται.

Κάνει αναφορά στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ στη ΛΑΡΚΟ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για εφαρμογή κατεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο την παράδοσή της σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τονίζει επίσης ότι η κυβέρνηση εξαπέλυσε τόνους λάσπης σε βάρος των εργαζομένων, ενώ παρουσίαζε την ΛΑΡΚΟ ως «ένα βαρέλι δίχως πάτο», προκειμένου να διευκολύνει τους σχεδιασμούς της.

Συνεχίζοντας, το Σωματείο σημειώνει ότι όποια επιχειρήματα χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ καταρρίφθηκαν από την ίδια την πραγματικότητα.

Για παράδειγμα, στο επιχείρημα ότι «η ΛΑΡΚΟ είναι μία ζημιογόνα επιχείρηση, ένα βαρέλι δίχως πάτο», η ίδια η συζήτηση που έχουν ανοίξει διάφορα οικονομικά κέντρα σε όλο τον κόσμο για «την αξιοποίηση σπάνιων γαιών και μεταλλευμάτων», με το νικέλιο και το κοβάλτιο να αποτελούν το «χρυσάφι και τα ασημικά αυτής της υπόθεσης», απαντά από μόνη της. Σε αυτήν την απάντηση η ΛΑΡΚΟ, ως η μοναδική βιομηχανία στην Ευρωπαϊκή Ενωση που παράγει νικέλιο και η χώρα μας ως ο κάτοχος του 90% των συνολικών κοιτασμάτων νικελίου σε αυτή, αυτές οι ομολογούμενες από τους ίδιους δυνατότητες, τους «έχουν συλλάβει με τη γίδα στην πλάτη», σημειώνει χαρακτηριστικά το Σωματείο. Επισημαίνει ότι η σταθεροποίηση της υψηλής τιμής του νικελίου, μαζί με τα ποσά που έχουν δοθεί μέχρι τώρα στη ΛΑΡΚΟ και αυτά που δικαιούται να εισπράξει από επιστροφές ρύπων και πωλήσεις άλλων προϊόντων, θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, χωρίς εκκαθάριση και εκποίηση, διασφαλίζοντας το μέλλον των εργαζομένων και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

«Εξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν βγαίνουμε»

Απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση στην Αθήνα, το Σωματείο τονίζει ότι απέναντι στον εμπαιγμό της κυβέρνησης στέκονται ο αγώνας των εργαζομένων και η έκφραση αλληλεγγύης που έχει δεχθεί από εργαζόμενους ολόκληρης της χώρας.

«Αυτός ο αγώνας και η έκφραση αλληλεγγύης είναι η κινητήρια δύναμη που 4 χρόνια μάς έχει κρατήσει μέσα στα συρματοπλέγματα της ΛΑΡΚΟ. Είναι η κινητήρια δύναμη που θα φτάσει τον αγώνα μας στη νίκη. Είναι η κινητήρια δύναμη που δεν θα επιτρέψει οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ να μπουν στο ταμείο ανεργίας και στα προγράμματα που έχουν ψηφίσει, που θα σταματήσει τον μαρασμό των περιοχών μας, θα επαναφέρει τις ήδη 300 θέσεις εργασίας λιγότερες που μετράμε μέχρι στιγμής, που θα τους υποχρεώσει να μας καταβάλουν τα κλεμμένα, θα επαναφέρει τον πνεύμονα της οικονομίας για τα λαϊκά στρώματα στις περιοχές μας, θα επαναφέρει τα νέα ζευγάρια που απομακρύνθηκαν, θα κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία μας, θα δώσει ξανά ζωή στον τόπο μας», σημειώνει το Σωματείο και προσθέτει:

«Χρωστάμε πολλά σε αυτούς που χάσαμε στη ΛΑΡΚΟ, σε αυτούς που αρρώστησαν στη ΛΑΡΚΟ, σε αυτούς που έκτισαν τη ΛΑΡΚΟ και την λειτούργησαν. Χρωστάμε όμως και στους εαυτούς μας και στη νέα γενιά να μείνουμε όρθιοι, με αξιοπρέπεια να βγούμε νικητές. Και θα τα καταφέρουμε. Ντουβάρι με τα ντουβάρια της ΛΑΡΚΟ θα γίνουμε, έξω από αυτήν δεν βγαίνουμε (...)

Γυρνάμε και κλιμακώνουμε μέχρι τη νίκη. Είμαστε πολλοί και έχουμε το δίκιο. Αυτοί έχουν τους μηχανισμούς, εμείς έχουμε δίπλα μας την εργατική τάξη και είμαστε σίγουροι ότι για ακόμη μια φορά θα εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη της. Ενας για όλους και όλοι για έναν».