ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Μόσχα κατηγορεί ΗΠΑ - Βρετανία για εμπλοκή σε «προβοκάτσιες» και επιθέσεις
Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2023

Εμπλοκή ΗΠΑ και Βρετανίας στην «τρομοκρατική επίθεση» στους αγωγούς «Nord Stream» καταγγέλλει η Ρωσία
Ανεβάζει τους τόνους η Ρωσία, καταγγέλλοντας ΗΠΑ και Βρετανία για ενεργή συμμετοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία, στη «σκηνοθεσία» προκλήσεων και την ανατίναξη των δύο αγωγών φυσικού αερίου «Nord Stream».

Το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε χτες ότι οι υποθαλάσσιες εκρήξεις στους αγωγούς «Nord Stream» στη Βαλτική Θάλασσα οργανώθηκαν από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία και ότι «εμπλέκονται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση».

Σε απανωτές καταγγελίες προχώρησε χτες και το ρωσικό ΥΠΕΞ. Για την επίθεση στο αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, την περασμένη βδομάδα, η εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι την πραγματοποίησε η Ουκρανία σε στενό συντονισμό με τις αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι αυτή η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη με τη χρήση δυτικών μέσων πληροφοριών και δορυφορικού εξοπλισμού του ΝΑΤΟ και κατασκοπευτικών αεροπλάνων και εφαρμόστηκε κατόπιν αιτήματος, σε στενό συντονισμό με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα.

«Ο προφανής στόχος τέτοιων τρομοκρατικών ενεργειών είναι να αποσπάσουν την προσοχή από τις αποτυχημένες προσπάθειες της ουκρανικής αντεπίθεσης, να εκφοβίσουν τον κόσμο και να προκαλέσουν πανικό στην κοινωνία μας», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, η Μόσχα ερευνά τον ρόλο που έπαιξε η Βρετανία στη διοργάνωση της «προβοκάτσιας», όπως την χαρακτηρίζει, στην πόλη Μπούτσα πέρσι τον Μάρτη. Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο και οι «δυτικοί» σύμμαχοί του κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά το διάστημα που έλεγχαν την πόλη στα περίχωρα του Κιέβου.

Οι ρωσικές αρχές διεξάγουν μια «έρευνα για την εμπλοκή του Λονδίνου και των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ειδικότερα, στην οργάνωση του γεγονότος ψευδούς σημαίας στην πόλη Μπούτσα», ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, έχει επανειλημμένα ζητήσει από τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, «να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να λάβει μια λίστα με τα άτομα που εμφανίστηκαν σε βίντεο στην πόλη Μπούτσα».

Ενώ είχε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Απρίλη του 2022, η Βρετανία αρνήθηκε να συγκαλέσει συνεδρίαση για τα γεγονότα της Μπούτσα, σύμφωνα πάντα με το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Εξάλλου, «η Ρωσία γνωρίζει καλά τον ενεργό ρόλο που διαδραματίζουν οι βρετανικές δεξαμενές σκέψης, οι υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων καθώς και οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών στις εκστρατείες συνεχούς παραπληροφόρησης του καθεστώτος του Κιέβου», υπογράμμισε η Ζαχάροβα.

Ανεπαρκής η εκπαίδευση των Ουκρανών σε «δυτικούς» εξοπλισμούς

Με φόντο την ουκρανική αντεπίθεση που ξεκίνησε στις αρχές του Ιούνη χωρίς να έχει απτά αποτελέσματα παρά μόνο περιορισμένα εδαφικά κέρδη, η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» (WSJ) αναφέρει ότι η «Δύση» δεν αφιέρωσε αρκετό χρόνο στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών σε ξένο στρατιωτικό εξοπλισμό, γεγονός που έχει κάνει τη χρήση του λιγότερο αποτελεσματική και έχει οδηγήσει σε βλάβες.

Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού είπε στην εφημερίδα ότι η συνεχής χρήση «δυτικών» όπλων, όπως του «Panzerhaubitze», που κατασκευάστηκε από τη γερμανική «Rheinmetall», είχε οδηγήσει σε βλάβες.

Στρατιωτικοί αναλυτές είπαν στην εφημερίδα ότι «δεν ξοδεύτηκε αρκετός χρόνος για την εκπαίδευση Ουκρανών χειριστών στη βιασύνη για να τους επαναφέρουν στο πεδίο της μάχης». Ενώ οι στρατιώτες της Ουκρανίας εκπαιδεύτηκαν για πέντε βδομάδες στο γερμανικό οβιδοβόλο, οι Γερμανοί χειριστές συνήθως εκπαιδεύονται για τέσσερις μήνες, ανέφερε η WSJ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή 17 διαφορετικούς τύπους «δυτικών» και σοβιετικών οβίδων, ανάμεσά τους M777 που δωρήθηκαν από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, L119, κατασκευασμένες από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, 38 γαλλικής κατασκευής αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού «Caesar», βρετανικές AS-90 και «Panzerhaubitze» από τη Γερμανία.

Επίσης, η Ουκρανία χρησιμοποιεί αμερικανικά οβιδοβόλα M109, πολωνικά «Krab» και σλοβακικά «Zuzana 2», ανέφερε η WSJ.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, από τις αρχές Ιούνη τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν χάσει 71.500 στρατιώτες, 543 άρματα μάχης και σχεδόν 18.000 τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων τύπων, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, η Ουκρανία έχει περισσότερες από 17.000 απώλειες στρατιωτών μόνο αυτόν τον μήνα.

Πάντως, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, υποσχέθηκε χτες ότι θα υπάρξει νέα δράση των Ουκρανών κατά του «τρομοκρατικού κράτους» της Ρωσίας.

«Βλέπουμε ξεκάθαρα ποιες κατευθύνσεις πίεσης στη Ρωσία πρέπει να ενισχυθούν για να αποτρέψουμε τις τρομοκρατικές (της) δυνατότητες», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας: «Οι κυρώσεις δεν είναι αρκετές. Θα υπάρξουν επίσης περισσότερες δικές μας ενέργειες κατά του τρομοκρατικού κράτους. Οσο συνεχίζεται η ρωσική επιθετικότητα, η Ρωσία πρέπει να αισθάνεται τις απώλειές της».

Συνομιλίες Ουκρανίας - Πολωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά

Σε διαπραγματεύσεις βρίσκονται Πολωνία και Ουκρανία για την απαγόρευση της εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών και αγροτικών προϊόντων που έχει επιβάλει η Βαρσοβία, με τον Πολωνό υπουργό Γεωργίας να δηλώνει ότι «βρίσκονται στον σωστό δρόμο».

«Χαίρομαι που μιλάμε για το μέλλον, που οικοδομούμε μηχανισμούς για το μέλλον και που μειώνουμε κάποιες εντάσεις που δεν μας ήταν χρήσιμες και αυτό είναι πιθανόν μια καλή κατεύθυνση», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός, επαναλαμβάνοντας το αίτημα της Βαρσοβίας να υπαναχωρήσει η Ουκρανία από την προσφυγή της κατά της Πολωνίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Ο Ουκρανός υπουργός δήλωσε ότι θα μιλήσει στον υπουργό Οικονομίας στην Ουκρανία για να εξετάσει την απόσυρση της προσφυγής, ενώ η Πολωνία είναι στις πρώτες φάσεις των συζητήσεων με τη Λιθουανία αναφορικά με τη διαμετακόμιση ουκρανικών σιτηρών σε λιμάνια της χώρας.