ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Απροστάτευτος ο λαός, γιατί η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική θωράκιση θεωρείται κόστος
Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2023

Eurokinissi

Σπίτια σε συνοικίες του Βόλου και πάλι μέσα στις λάσπες
«Τους παρακαλούσαμε 20 μέρες να έρθουν, δεν ήρθε κανείς». Η φράση αυτή, που ακούγεται από τους γεμάτους απόγνωση και οργή κατοίκους του Βόλου, αποτυπώνει την ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας που εδώ και πολλά χρόνια έπρεπε να έχουν γίνει με ευθύνη κυβερνήσεων και Τοπικής Διοίκησης, προκειμένου να προστατευτούν ολόκληρες περιοχές, ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, αλλά και την ολιγωρία που έδειξε ο κρατικός μηχανισμός, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στις 5 Σεπτέμβρη, για τον καθαρισμό ρεμάτων και φρεατίων, την ενίσχυση των αναχωμάτων κ.λπ.

Η ολιγωρία αυτή ήταν αναμενόμενη, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση, ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος και ο περιφερειάρχης που στηρίζεται από τη ΝΔ είχαν κινηθεί στην πεπατημένη των «ακραίων φαινομένων που συμβαίνουν κάθε 1.000 χρόνια». Ετσι, ο ανεκδιήγητος δήμαρχος της πόλης τα βάζει με τη «φύση που εκδικείται» και ...«δεν μας λυπάται», και συνεχίζει να δικαιολογείται ότι οι υπηρεσίες «δεν πρόλαβαν να αποκαταστήσουν τις ζημιές της προηγούμενης καταστροφής». Προχθές το πρωί, βέβαια, εμφανιζόταν να λέει: «Μην ακούτε και διαβάζετε τους αξιοθρήνητους πολιτικούς απατεώνες. Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, με τα συνεργεία του δήμου αλλά και ιδιωτών, είμαστε σε όλα τα μήκη και πλάτη της πόλης και όπου παρατηρούνται προβλήματα παρεμβαίνουμε αμέσως». Το βράδυ, όταν η μισή πόλη είχε πνιγεί, άλλαξε τροπάρι και καλούσε τους κατοίκους να κλειστούν στα σπίτια τους.

INTIME NEWS

Η Αγριά Βόλου έχει αλλάξει με τους τόνους από πέτρες, λάσπη και φερτά υλικά
Τελικά ο Βόλος «πνίγηκε» για δεύτερη φορά μέσα σε 20 μέρες, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έχει τη σφραγίδα κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών.

Πνιγμένοι στις λάσπες, χωρίς ρεύμα και πόσιμο νερό, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του Βόλου

Η επόμενη μέρα στον νομό Μαγνησίας βρίσκει τους κατοίκους γεμάτους απόγνωση και οργή. Τους βρίσκει να προσπαθούν να κλείσουν τις πληγές τους από την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή, καθώς η απίστευτη έκταση των καταστροφών αποκαλύπτεται ώρα με την ώρα.

Στην πόλη του Βόλου αυτό που αντικρίζει κανείς, ιδιαίτερα σε γειτονιές όπως το Παλαιό Λιμεναρχείο, τα Παλαιά, η Νεάπολη, η Νέα Καλλιθέα, οι Αγιοι Ανάργυροι, η Αγία Παρασκευή, η Νέα Ιωνία και η Αγριά, αλλά και στο κέντρο, είναι λάσπη παντού, ολική καταστροφή καταστημάτων, άνθρωποι σε απόγνωση, να προσπαθούν να καθαρίσουν και να σώσουν ό,τι μπορούν, να επισκευάσουν ό,τι επισκευάζεται, προκειμένου να κάνουν λειτουργικά τα σπίτια και τα καταστήματά τους. Ταυτόχρονα, πολλές συνοικίες είναι ακόμα μέσα στο νερό, ειδικά αυτές που γειτνιάζουν με τον Κραυσίδωνα και τον Ξηριά.

Οι καταγγελίες των κατοίκων σε κάθε γειτονιά είναι αποκαλυπτικές: «Τα μηχανήματα για να καθαρίσουν το ποτάμι ήρθαν προτού ξεκινήσει η βροχή. Οι υπόνομοι; Γεμάτοι. Δεν καθάρισαν τίποτα». «Τα ποτάμια ήταν ακαθάριστα και μόλις τις τελευταίες μέρες κάποια μηχανήματα έκαναν την εμφάνισή τους στους χειμάρρους».

Η περιοχή της Καλλιθέας
Παράλληλα, και χθες πάνω από το 70% των νοικοκυριών του Βόλου δεν είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό.

Στην Αγριά η κακοκαιρία πλημμύρισε όλο το χωριό, με αποτέλεσμα σπίτια και επιχειρήσεις να πλημμυρίσουν, ενώ πολλοί κάτοικοι γλίτωσαν από τύχη ακόμα και τη ζωή τους. Ο παραλιακός δρόμος στην Αγριά έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο χείμαρρο, με τόνους λάσπης και φερτών υλικών. Δεν υπάρχουν δρόμοι, η βροχόπτωση κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της, ενώ οι τόνοι λάσπης έχουν σκεπάσει εκατοντάδες αυτοκίνητα. Πολλοί κάτοικοι ήταν και χθες αποκλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους. Αποκομμένη οδικά παραμένει όλη η περιοχή προς Αγριά, Ανω και Κάτω Λεχώνια και όλο το Νότιο Πήλιο, λόγω ολικής καταστροφής του δρόμου από το ρέμα Ματσάγγου στην Αγριά.

Στον περιφερειακό δρόμο της πόλης, ο οποίος οδηγεί στα χωριά του Πηλίου (Μακρυνίτσα, Πορταριά), ο ποταμός Αναυρος υπερχείλισε, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο. Τμήματα δρόμων εξαφανίστηκαν, αφού τα ορμητικά νερά παρέσυραν το οδόστρωμα, διακόπτοντας την επικοινωνία μεταξύ τοπικών κοινοτήτων

Μέσα στην πόλη, ο δρόμος της Ιωλκού, στο ύψος του Γηροκομείου Βόλου, εξαφανίστηκε, με την πρόχειρη κατασκευή - μπάζωμα που είχε γίνει από την προηγούμενη καταστροφική θεομηνία να παρασύρεται από το ορμητικό νερό του Κραυσίδωνα. Για μια ακόμα φορά δεν υπάρχει πρόσβαση προς τον Αγιο Ονούφριο και τον Ανω Βόλο, με τους περίοικους να λένε ότι το μπάζωμα έφευγε σιγά σιγά, καθώς το αποτελούσαν μόνο πέτρες και χώμα και δεν μπορούσε να κρατηθεί από το νερό που το χτυπούσε από τον Κραυσίδωνα το βράδυ της Τετάρτης.

Από την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στις πνιγμένες στη λάσπη περιοχές του Βόλου. Εδώ ο Β. Μεταξάς, βουλευτής του ΚΚΕ, στο Παλιό Λιμεναρχείο
Μάχη για να επαναλειτουργήσει με όρους ασφαλείας δίνει το Νοσοκομείο Βόλου, που πλημμύρισε προχθές. Βυτιοφόρα από άλλες περιοχές της χώρας το τροφοδοτούν με νερό και ιδιώτες με αποφρακτικά επιστρατεύτηκαν για να αποφράξουν τις τουαλέτες, που δεν λειτουργούν. Εντός του νοσοκομείου, προσωπικό και ασθενείς αριθμούν περί τα 1.000 άτομα, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες να διατηρηθούν σε λειτουργία τα βασικά τμήματά του που έχουν μείνει χωρίς νερό.

Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί τα υπόγεια και ισόγεια αρκετών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στον δήμο Ρήγα Φεραίου υπάρχουν πλημμυρισμένα σπίτια σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο, αλλά και στο Κανάλι, με το οδικό δίκτυο να έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.

Το ΚΚΕ δίπλα στους κατοίκους που δίνουν μάχη με τις λάσπες

Και χθες κλιμάκια των Οργανώσεων Μαγνησίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Αποστόλη Ριζόπουλο, υποψήφιο δήμαρχο Βόλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και τον Βασίλη Μεταξά, βουλευτή του ΚΚΕ, βρέθηκαν στο πλευρό των κατοίκων και των καταστηματαρχών του Βόλου.

Τα κλιμάκια του ΚΚΕ ρίχτηκαν στη μάχη μαζί με τους κατοίκους, βοηθώντας έμπρακτα στην αντιμετώπιση των ζημιών που έχουν υποστεί και στην απομάκρυνση των λασπών, κάνοντας πράξη το σύνθημα «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό».

Ταυτόχρονα κάλεσαν τους πληγέντες να οργανώσουν τον αγώνα τους ώστε να παρθούν άμεσα από το κράτος μέτρα στήριξης και αποζημίωσής τους στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν, μέτρα αποκατάστασης των καταστροφών, αλλά και έργα για την προστασία του λαού.

Μεγάλες ζημιές και στην υπόλοιπη Θεσσαλία

Δεν πρόλαβαν να στεγνώσουν τα νερά από τις προηγούμενες πλημμύρες και πλημμύρισαν ξανά χωριά της Λάρισας.

Τα σημαντικότερα προβλήματα στον νομό Λάρισας, με πλημμυρισμένους δρόμους, καλλιέργειες αλλά και σπίτια σε κάποιες περιπτώσεις, εντοπίζονταν μέχρι χθες το απόγευμα στα χωριά Ανωχώρι, Κατωχώρι, Βασιλή, Υπέρεια, Μικρό Ευύδριο, Μεγάλο Ευύδριο, Πυργάκια, Πολυνέρι και Σταυρός του δήμου Φαρσάλων, καθώς επίσης σε Σωτήριο, Αρμένιο, Χάλκη και Γλαύκη του δήμου Κιλελέρ.

Ειδικά στον δήμο Κιλελέρ, μετά το σπάσιμο τμήματος του φράγματος στον ποταμό Γκουσμπασανιώτη, οι κάτοικοι βρέθηκαν σε απόγνωση, καθώς είναι νωπές στη μνήμη τους οι εικόνες των προηγούμενων καταστροφών.

Στον Πλατύκαμπο οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να σκάψουν σημείο του δρόμου προκειμένου να δημιουργήσουν «ανάχωμα» και να αποκόψουν την έλευση του νερού, ενώ σε άλλα χωριά ανέβηκαν σε ψηλά σημεία για να γλιτώσουν.

Σε ετοιμότητα και επιφυλακή για τις υπερχειλίσεις του Σοφαδίτη, προς την περιοχή της πόλης του Παλαμά, και του Ενιππέα στις περιοχές των Ορφανών, της Λεύκης και του Φύλλου, αλλά και του Πάμισου και της Βουβουλίνας προς τα Καλογριανά, βρίσκονται οι κάτοικοι της Καρδίτσας και ιδιαίτερα του Παλαμά.