ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΝΑΤΟ και Ρωσία προετοιμάζονται και εξοπλίζονται για μακροχρόνια σύγκρουση
Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 1 Οχτώβρη 2023

Ukrainian Presidential Press O

Από τη συνάντηση του γγ του ΝΑΤΟ με τον Β. Ζελένσκι στο Κίεβο
Για μακρόχρονη σύγκρουση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας προετοιμάζονται ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία, τα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα που συγκρούονται στην Ουκρανία.

«Ζήτημα χρόνου» ισχυρίστηκε πως είναι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, κατά τη συνάντησή του στο Κίεβο με τον Γ. Στόλτενμπεργκ.

«Είναι ζήτημα χρόνου το πότε η Ουκρανία θα είναι ντε γιούρε μέλος της Συμμαχίας. Κάνουμε τα πάντα για να φέρουμε κοντά αυτήν τη στιγμή», ανέφερε ο Ζελένσκι, υπονοώντας ότι ντε φάκτο, εκ των πραγμάτων, η Ουκρανία μετατρέπεται καθημερινά σε ΝΑΤΟική δύναμη, με «δυτικού» τύπου ΝΑΤΟικό εξοπλισμό, παραγωγή «δυτικών» όπλων σε ουκρανικό έδαφος, εκπαίδευση και προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στα ΝΑΤΟικά πρότυπα κ.ο.κ.

Ο γγ του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ έχει τώρα συμφωνίες - πλαίσιο με εταιρείες όπλων αξίας 2,4 δισ. ευρώ για πυρομαχικά, στις οποίες περιλαμβάνονται συγκεκριμένες παραγγελίες ύψους 1 δισ. ευρώ. Τέτοια συμβόλαια θα επιτρέψουν στα μέλη του ΝΑΤΟ να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους, συνεχίζοντας παράλληλα να παρέχουν πυρομαχικά στην Ουκρανία, πρόσθεσε.

Στην Ουκρανία βρέθηκαν επίσης την περασμένη βδομάδα ο νέος υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς, καθώς και ο Γάλλος ομόλογός του, Σ. Λεκορνί, οι οποίοι είχαν συναντήσεις με τον Β. Ζελένσκι και τον Ουκρανό υπουργό Αμυνας, Ρ. Ουμέροφ.

Στη συνάντησή του με τον Λεκορνί, ο Ζελένσκι συζήτησε μεταξύ άλλων την πιθανότητα της από κοινού παραγωγής όπλων, με το Κίεβο να προχωρά ήδη μια σειρά από τέτοιες συμφωνίες με «δυτικές» πολεμικές βιομηχανίες, όπως η βρετανική «BAE Systems» και η γερμανική «Rheinmetal», ενώ και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρόσφατα τη δημιουργία μονάδας κοινής παραγωγής όπλων σε ουκρανικό έδαφος.

Στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ αναπτύσσει περαιτέρω στρατιωτικές δυνατότητες και αυξάνει την παρουσία του σε περιοχές κρίσιμης γεωπολιτικής σημασίας, με «όχημα» την προστασία στρατηγικών υποδομών.

Μεταξύ άλλων, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να αναπτύξει τεχνολογίες που θα επιτρέπουν την ανίχνευση ύποπτης δραστηριότητας σε πραγματικό χρόνο κοντά σε υποβρύχιες κρίσιμες υποδομές, μετά τις περσινές εκρήξεις στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου «Nord Stream» στη Βαλτική. Για τις εκρήξεις αυτές, βέβαια, η Μόσχα κατηγόρησε και πρόσφατα ΗΠΑ και Βρετανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, 14 κράτη - μέλη, μαζί με τη Σουηδία, δοκίμασαν θαλάσσια drones, αισθητήρες και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, σε μια άσκηση 12 ημερών στα ανοιχτά των ακτών της Πορτογαλίας. Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, η άσκηση πραγματοποιείται καθώς η Ρωσία συνεχίζει να χαρτογραφεί καλώδια και αγωγούς κρατών - μελών ως πιθανούς μελλοντικούς στόχους.

Το ΝΑΤΟ προειδοποίησε τον Μάη ότι η Μόσχα θα μπορούσε να στοχεύσει υποδομές στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Η Μόσχα χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό πολεμικών πλοίων, επιστημονικών πλοίων, καθώς και εμπορικών αλιευτικών μηχανότρατων, πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και δεξαμενόπλοιων, για να εντοπίσει τα κρίσιμα υποθαλάσσια συστήματα των συμμάχων του ΝΑΤΟ, είπε ο αντιστράτηγος Χανς - Βέρνερ Βίρμαν, επικεφαλής του πυρήνα του ΝΑΤΟ για την προστασία της υποθαλάσσιας υποδομής.

Αμερικανικός εκτοξευτής πυραύλων μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη

Πολύ σημαντικό πεδίο ανταγωνισμού είναι η Βαλτική Θάλασσα, η οποία μετά και την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και την επικείμενη της Σουηδίας, μετατρέπεται σε μια «ΝΑΤΟική λίμνη».

Ενας αμερικανικός εκτοξευτής πυραύλων μέσου βεληνεκούς, που απαγορευόταν προηγουμένως βάσει της Συνθήκης INF μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, αναπτύχθηκε στην Ευρώπη για πρώτη φορά.

Συγκεκριμένα, ένας εκτοξευτής για πυραύλους «Raytheon Standard SM-6» μεταφέρθηκε στη Δανία κατά τη διάρκεια των κοινών ασκήσεων ΗΠΑ - Δανίας που ολοκληρώθηκαν την περασμένη Δευτέρα στο νησί Μπόρνχολμ στη Βαλτική Θάλασσα.

Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF για την απαγόρευση των πυραύλων μέσου βεληνεκούς το 2018, η Μόσχα είχε ισχυριστεί ότι δεν θα αναπτύξει τέτοιους πυραύλους, εκτός αν οι ΗΠΑ το κάνουν πρώτες και είχε επιβληθεί ένα τέτοιο «μορατόριουμ».

Οπως σημειώνεται στον ρωσικό Τύπο, «θα χρειαστεί» να ενισχυθεί η θέση της Ρωσίας ενδεχομένως και με τη χερσαία έκδοση του πυραύλου Κρουζ «Kalibr» και ενός υπερηχητικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς. «Αυτές είναι οι συνέπειες του θανάτου της Συνθήκης INF», γράφει χαρακτηριστικά η ρωσική εφημερίδα «Kommersant».

«Οι Αμερικανοί διαθέτουν ένα τεράστιο οπλοστάσιο ναυτικών πυραύλων που μπορούν να περιγραφούν ως "μεσαίου και μικρού βεληνεκούς" και μπορούν εύκολα και γρήγορα να προσαρμοστούν ώστε να εκτοξεύονται από επίγεια συστήματα, όπως κάνουν τώρα οι ΗΠΑ», συνεχίζει το ρεπορτάζ.

Η Μόσχα κατηγορεί ΗΠΑ - Βρετανία για συμμετοχή σε επιθέσεις και προβοκάτσιες

Από την πλευρά της, η Ρωσία ανεβάζει τους τόνους καταγγέλλοντας ΗΠΑ και Βρετανία για ενεργή συμμετοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία, στη «σκηνοθεσία» προκλήσεων και την ανατίναξη των δύο αγωγών φυσικού αερίου «Nord Stream», ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, επισήμανε πως οι Δυτικοί «πολεμούν απευθείας» τη Ρωσία.

Το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε ότι οι υποθαλάσσιες εκρήξεις στους αγωγούς «Nord Stream» στη Βαλτική Θάλασσα οργανώθηκαν από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία και ότι «εμπλέκονται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση».

Σε απανωτές καταγγελίες προχώρησε και το ρωσικό ΥΠΕΞ. Για την επίθεση στο αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, την Παρασκευή 22/9, η εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι την πραγματοποίησε η Ουκρανία σε στενό συντονισμό με τις αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, με «χρήση δυτικών μέσων πληροφοριών και δορυφορικού εξοπλισμού του ΝΑΤΟ και κατασκοπευτικών αεροπλάνων».

Επιπλέον, η Μόσχα ερευνά τον ρόλο που έπαιξε η Βρετανία στην οργάνωση της «προβοκάτσιας», όπως την χαρακτηρίζει, στην πόλη Μπούτσα πέρσι τον Μάρτη. Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο και οι Δυτικοί «σύμμαχοί» του κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά το διάστημα που έλεγχαν την πόλη στα περίχωρα του Κιέβου.

Οι ρωσικές αρχές διεξάγουν «έρευνα για την εμπλοκή του Λονδίνου και των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ειδικότερα, στην οργάνωση του γεγονότος ψευδούς σημαίας στην πόλη Μπούτσα», ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ έχει επανειλημμένα ζητήσει από τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, «να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να λάβει μια λίστα με τα άτομα που εμφανίστηκαν σε βίντεο στην πόλη Μπούτσα».

Ρωσία: Αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 70%

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας θα αυξηθούν το 2024 κατά 70%, φτάνοντας τα 107 δισ. ευρώ, ή το 6% του ΑΕΠ. Το 2023 οι στρατιωτικές δαπάνες ήταν 63 δισ. ευρώ (3,9% του ρωσικού ΑΕΠ), ενώ το 2021 αντιστοιχούσαν στο 2,7% του ΑΕΠ.

Η Μόσχα διαθέτει ακόμη «διαβαθμισμένες δαπάνες» για απροσδιόριστες χρήσεις, οι οποίες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε 110 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 30% του προϋπολογισμού. Μέρος αυτών των δαπανών προορίζεται για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, χαρακτηριστικό για τις πολεμικές προετοιμασίες όλων των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων είναι το γεγονός ότι ο «αμυντικός» προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2024 αναμένεται να ανέλθει στα 842 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 3,2% σε ετήσια βάση.