ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Με το λαό, για το λαό

Δημόσιο απολογισμό του έργου τους έκαναν - όπως κάθε χρόνο - ο δήμαρχος Χρήστος Τέγος και η δημοτική αρχή

Τρίτη 16 Απρίλη 2002

Για τρίτη συνεχή χρονιά η δημοτική αρχή Καρδίτσας παρουσίασε τον απολογισμό του έργου της. Ενα έργο πλούσιο και σημαντικό, που είναι «καρπός» αποφασιστικής δράσης και συλλογικής προσπάθειας, αντάξιο των προσδοκιών και της θέλησης των δημοτών για μια διεκδικητική δημοτική αρχή που αγωνίζεται με το λαό, για το λαό.

Το Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας, όπου ο δήμαρχος Χρήστος Τέγος και η δημοτική αρχή έκαναν το δημόσιο απολογισμό, ήταν κατάμεστο από Καρδιτσιώτες και Καρδιτσιώτισσες. Ανάμεσά τους ο νομάρχης Καρδίτσας Β. Αναγνωστόπουλος, πολλοί δήμαρχοι, ο Δ. Αρχοντής, πρώην δήμαρχος Καρδίτσας, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και μαζικών φορέων.

Αναφερόμενος ο Χρ. Τέγος στην κατάσταση που βιώνει σήμερα η Καρδίτσα, τη χαρακτήρισε πολύ άσχημη κι επισήμανε: «Τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως το φράγμα του Σμοκόβου, αλλά και η εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου δεν ολοκληρώνονται, ώστε να δώσουν λύσεις στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες, η εμπορική και βιοτεχνική δραστηριότητα αντιμετωπίζει προβλήματα υποδομών, η εμπλοκή στα μεγάλα έργα οδικής σύνδεσης έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική, αλλά και κοινωνική απομόνωση της Καρδίτσας, το πρόβλημα της απασχόλησης έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς το ποσοστό της ανεργίας ξεπερνά το 25% και η μέριμνα για τον κοινωνικά και οικονομικά αδύναμο δεν επαρκεί».

Και ερχόμενος στο ρόλο που μπορεί να παίζει ο δήμος, τόνισε: «Θέλουμε ένα δήμο σύγχρονο, αποτελεσματικό και οργανωμένο, με προοπτική και ευθύνη. Πιστεύουμε στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως φορέα της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής προόδου, ενεργού συμπαραστάτη στους κοινωνικούς αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων».

Σημαντικό έργο

Σε ό,τι αφορά στο έργο που υλοποιήθηκε στο δήμο, μεταξύ των άλλων, ανέφερε την κατασκευή του νέου αμαξοστασίου, τον ποδηλατόδρομο Καρδίτσας - Παλαιοκκλησίου, έργα οδοποιίας, ανάπλασης και αξιοποίησης χώρων, παρεμβάσεις που έλυσαν σημαντικά προβλήματα και δημιούργησαν άλλη εικόνα σε πολλές περιοχές. Ο δήμος ήταν ο φορέας υλοποίησης του πρώτου διαδημοτικού έργου του ΕΠΤΑ και, σε συνεργασία με τους Δήμους Ιτάμου, Νεβρόπολης - Αγράφων και Πλαστήρα, τέθηκε σε λειτουργία ένα ολοκληρωμένο σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Πλαστήρα.

Επίσης, ολοκληρώθηκαν σημαντικά έργα υποδομής, όπως τα δημοτικά σφαγεία και η Πινακοθήκη, το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής, το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ανέγερση βιοκλιματικού κτιρίου που θα στεγάσει το ΚΑΠΗ.

Λειτουργούν ακόμα τρία Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, νέο ΚΑΠΗ στο Αρτεσιανό, νέες παιδικές βιβλιοθήκες κ.α.

Τα έργα που οριστικά έχουν ενταχθεί για το επόμενο διάστημα και ξεκινούν να υλοποιούνται, αγγίζουν σε κόστος τα 10 δισεκατομμύρια δραχμές, χωρίς σ' αυτά να υπολογίζονται οι χρηματοδοτήσεις από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Θεσσαλίας, που καθυστέρησε και τώρα ξεκινά να υλοποιείται. Επίσης, η Καρδίτσα είναι, πλέον, μία από τις εννέα πόλεις της Ελλάδας και μια από τις δύο της Θεσσαλίας, μαζί με τη Λάρισα, που ενέταξαν οριστικά έργα στην πρώτη φάση του Ταμείου Συνοχής.

Οσον αφορά στο κυκλοφοριακό πρόβλημα, δημιουργήθηκαν έντεκα δημοτικοί σταθμοί στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, που εξυπηρετούν σήμερα σημαντικό αριθμό αυτοκινήτων σε καθημερινή βάση.

Σημαντικά είναι τα έργα υποστήριξης των Τσιγγάνων, της ανάπτυξης του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», της ένταξης του Κέντρου Γυναικών στο πρόγραμμα egval και της λειτουργίας δομής βρεφικού τμήματος, ενώ, στα πλαίσια της Πρότασης Κοινωνικής Παρέμβασης, δημιουργείται εργαστήρι γονέων. Στόχος, επιπλέον, είναι η δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου, αναμένεται η λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου, ολοκληρώθηκε η μελέτη κατασκευής θερινού κινηματογράφου, ενώ σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί το νέο Θεατρικό Εργαστήρι της ΔΕΤΑΚ.