Οι παραμυθάδες της «καπιταλιστικής ανάπτυξης για όλους»
Σάββατο 7 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 8 Οχτώβρη 2023

Eurokinissi

Το μόνο που δεν «τσιγκουνεύτηκε» η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τον λαό είναι τα παραμύθια με τα οποία συνόδευσε και το φετινό προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, με στόχο να κρύψει το ταξικό περιεχόμενό του και να παρουσιάσει το παραμύθι της «καπιταλιστικής ανάπτυξης για όλους», επιστρατεύοντας και τα τρία παρακάτω ψέματα.

Ψέμα 1ο: «Δεν αυξάνονται οι φόροι»...

Για την ακρίβεια, η κυβέρνηση λέει ότι δεν αυξάνονται οι φόροι... αλλά τα φορολογικά έσοδα, ότι δεν είναι δηλαδή Γιάννης αλλά Γιαννάκης, με το υπουργείο Οικονομικών να πανηγυρίζει ότι «στον προϋπολογισμό του 2023 έγινε κατορθωτό να υπάρχει σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 9,1% σε σχέση με το 2022 χωρίς να αυξηθούν οι φόροι, εξέλιξη που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Τι εννοούν; Οτι δεν άλλαξαν οι φορολογικοί συντελεστές, αλλά εξαιτίας της εκτίναξης των τιμών το αστικό κράτος μάζεψε ακόμη περισσότερους έμμεσους φόρους από τον λαό με τον ΦΠΑ και τους λοιπούς ειδικούς φόρους που η κυβέρνηση αρνείται να καταργήσει για να γεμίζουν τα ταμεία του αστικού κράτους και κατ' επέκταση των επιχειρηματικών ομίλων, την ώρα που ο λαός στέναζε σε σούπερ μάρκετ, πρατήρια και ανοίγοντας λογαριασμούς.

Σε αυτήν ακριβώς τη γραμμή συνεχίζει και ο νέος προϋπολογισμός, που κρατάει αναλλοίωτη την «αναλογία» των πλέον άδικων έμμεσων φόρων που φορτώνονται στο λαϊκό εισόδημα, την ίδια ώρα που φοραπαλλάσσει τους ομίλους.

Οι συνολικοί φόροι των επιχειρήσεων αντιστοιχούν μόλις στο 2,9% του ΑΕΠ - σχεδόν το μισό από τους οποίους είναι όσα αναλογούν στο μεγάλο κεφάλαιο - με τον ΦΠΑ να υπερβαίνει το 10% και τη φορολογία του εισοδήματος μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων το 5,5%, με τη διάρθρωση αυτή να παραμένει πρακτικά ίδια όλη τη 10ετία.

Ακόμα και όσα η κυβέρνηση παρουσιάζει ως δήθεν φοροαπαλλαγές είναι στη λογική «σου δίνω ένα και σου παίρνω δέκα». Ετσι, την ίδια ώρα, για παράδειγμα, που ετοιμάζεται να αρπάξει 6,2 δισ. παραπάνω φόρους, διαφημίζει ξανά και ξανά την υποτιθέμενη αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, με το «κέρδος» για τις λαϊκές οικογένειες να είναι περίπου 9 ευρώ τον μήνα (!) με «δημοσιονομικό κόστος» 135 εκατ. ευρώ. `Η, για παράδειγμα, διαφημίζει τη «μείωση» του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, αλλά μόνο για τα σπίτια που... θα τα δώσουν στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ψέμα 2ο: Προχωράμε σε μόνιμες αυξήσεις των εισοδημάτων

Πρόκειται για χοντροκομμένο ψέμα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τη μεγάλη εικόνα της άγριας αντιλαϊκής επίθεσης πίσω από τα «παχιά λόγια» για όσα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό για την υποτιθέμενη «ενίσχυση» των εισοδημάτων, με τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει από το καλοκαίρι:

Το πραγματικό «μέρισμα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης αποτυπώνεται εξάλλου (κι αυτό εν μέρει) στα στοιχεία του ΕΦΚΑ που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα:

Αυτά μάλιστα την ώρα που η καπιταλιστική ανάπτυξη «κάλπαζε» με ρυθμούς 5,9%, πόσο μάλλον φέτος που οι ρυθμοί υποχωρούν στις «αισιόδοξες» προβλέψεις στο 3%. Και πώς αλλιώς αφού η ένταση της εκμετάλλευσης είναι το «προαπαιτούμενο» των κερδών, με τους επιχειρηματικούς ομίλους να έχουν κέρδη 10 δισ., και τους μετόχους μόνο για πέρυσι να μοιράζουν μερίσματα 2,6 δισ.!

Ψέμα 3ο: Είμαστε «στην αρχή του τέλους» της ακρίβειας

Η «αρχή του τέλους», για την οποία μιλάει η κυβέρνηση, προβλέπει «εναρμονισμένο πληθωρισμό» 4%, στην πραγματικότητα δηλαδή πολύ παραπάνω. Η κυβέρνηση μάλιστα παρουσιάζει τον «μειωμένο» πληθωρισμό περίπου σαν μείωση των τιμών, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι μιλάμε για αυξήσεις 4%, πάνω στις ήδη αυξημένες τιμές που θα παραμείνουν σε απλησίαστα ύψη για το λαϊκό εισόδημα.

Εξάλλου το μόνο σίγουρο είναι πως και την επόμενη χρονιά εδώ θα βρίσκονται όλοι οι παράγοντες που θα τροφοδοτούν την ακρίβεια και συνολικά θα τσακίζουν παραπέρα το λαϊκό εισόδημα, όπως:

Ολα αυτά «εγγυώνται» ότι η ψαλίδα ανάμεσα στις ανάγκες των εργαζομένων και την ικανοποίησή τους θα συνεχίσει να μεγαλώνει διαρκώς και την επόμενη χρονιά κι ενώ ήδη μια σειρά από στοιχεία αποτυπώνουν ραγδαία επιδείνωση, με τα λαϊκά νοικοκυριά να κόβουν ακόμα και από βασικά είδη διατροφής, όπως κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, 8 στα 10 νοικοκυριά να έχουν περιορίσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, περισσότερο από το 75% τη χρήση θέρμανσης.