ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Το κράτος - δολοφόνος κλιμακώνει το αιματοκύλισμα χιλιάδων Παλαιστινίων

Πάνω από 700 Παλαιστίνιοι νεκροί σε ένα 24ωρο στη Λωρίδα της Γάζας - Περίπου 1,3 εκατ. οι εκτοπισμένοι

Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2023

Copyright 2023 The Associated

Για 18η μέρα συνεχίστηκε το σφοδρό σφυροκόπημα του ισραηλινού κατοχικού στρατού εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, σπέρνοντας θάνατο και κόλαση συντριμμιών.

Μέχρι χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση των αρχών της Γάζας, οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις 7 Οκτώβρη ήταν τουλάχιστον 5.791, μεταξύ τους πάνω από 2.300 παιδιά, και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 17.300. Οι εκτοπισμένοι ξεπερνούν τους 1,3 εκατ.

Μόνο μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 704 Παλαιστίνιοι.

Στο μπαράζ βομβαρδισμών κατοικημένων περιοχών, στόχοι γίνονται πολυκατοικίες, επιχειρήσεις, Κέντρα Υγείας, κτίρια δίπλα σε νοσοκομεία.

Μία από τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα, τις μεταμεσονύχτιες ώρες Δευτέρας προς Τρίτη, ισοπέδωσε τετραώροφη πολυκατοικία, ξεκληρίζοντας ολόκληρες οικογένειες και σκοτώνοντας τουλάχιστον 32 ανθρώπους.

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν και από τον βομβαρδισμό βενζινάδικου στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, το οποίο πρόσφερε φόρτιση κινητών μέσω φωτοβολταϊκού και νερό στους κατοίκους της περιοχής.

Τα ισραηλινά αεροπλάνα χτύπησαν άλλο ένα κτίριο σε προσφυγικό καταυλισμό αργά χτες το βράδυ, σκοτώνοντας πολλούς αμάχους.


Copyright 2023 The Associated

Μαζί με τις βόμβες, τα ισραηλινά αεροπλάνα συνεχίζουν να πετούν προπαγανδιστικά φέιγ βολάν στους αμάχους. Μετά τα απειλητικά σημειώματα ενάντια σε όποιους δεν εκκενώνουν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ότι μπορεί να θεωρηθούν «συνεργάτες των τρομοκρατών», χθες νέα φέιγ βολάν καλούσαν αμάχους να στείλουν στον κατοχικό στρατό τις θέσεις ομήρων, με υπόσχεση για «οικονομική ανταμοιβή».

Η UNRWA μένει χωρίς καύσιμα και σταματά τη βοήθεια

Στο μεταξύ, η ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια που άρχισε να μπαίνει στον θύλακα από το Σάββατο δεν επαναλήφθηκε χθες, καθώς τα 20 φορτηγά που επρόκειτο να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας δεν κατάφεραν να περάσουν στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ακόμα και η λιγοστή βοήθεια που έφτασε τις προηγούμενες μέρες δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, καθώς τρόφιμα όπως φακές και ρύζι δεν μπορούν να μαγειρευτούν χωρίς νερό και ρεύμα...

Η εκπρόσωπος της UNRWA (υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες) Ταμίρα Αλριφάι είπε ότι από το Σάββατο μέχρι χθες το πρωί έφτασαν στη Γάζα μόλις 54 φορτηγά, ενώ σε τρεις μέρες υπό κανονικές συνθήκες, χωρίς πόλεμο, ο ανεφοδιασμός του θύλακα θα γινόταν με 500 φορτηγά...

Χθες το βράδυ, εκπρόσωπος της UNRWA διεμήνυσε ότι αν δεν αρχίσουν μέχρι σήμερα οι αποστολές καυσίμων, θα υποχρεωθεί να σταματήσει το έργο της.

Αντίστοιχα, καταρρέει το σύστημα Υγείας, εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων - φαρμάκων και των συνεχών ισραηλινών βομβαρδισμών. Χαρακτηριστικά, το «Νοσοκομείο της Ινδονησίας», το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της βόρειας Γάζας, έκλεισε το ρεύμα σε όλες τις μονάδες εκτός από τη ΜΕΘ.

Δυσφορία στην ισραηλινή κυβέρνηση από τη μαρτυρία πρώην ομήρου

Στο μεταξύ, δυσφορία προκαλεί στην ισραηλινή κυβέρνηση η μαρτυρία 85χρονης πρώην ομήρου στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία μεταδόθηκε από τα ισραηλινά ΜΜΕ πριν προλάβει να «φιλτραριστεί» κατάλληλα από τα κρατικά επιτελεία.

Η 85χρονη Γιοτσεβέντ Λίφσιτζ, η μία από τις δύο ηλικιωμένες ομήρους της Χαμάς που απελευθερώθηκαν προχθές, σε χθεσινές δηλώσεις της παρουσίασε μία θετική εικόνα για τις συνθήκες κράτησής της στη Γάζα. «Οταν φτάσαμε εκεί μας είπαν ότι είναι πιστοί του Κορανίου, ότι δεν θα μας πειράξουν», είπε η ηλικιωμένη Ισραηλινή, ο άντρας της οποίας είχε αναπτύξει δράση υπέρ των Παλαιστινίων στη Γάζα και εξακολουθεί να κρατείται. Είπε επίσης ότι τους προσφέρθηκαν τρόφιμα και ότι την επισκέφτηκε γιατρός, ο οποίος και εξασφάλισε πως η ίδια και άλλοι όμηροι θα έπαιρναν το ίδιο είδος φαρμάκων που έπαιρναν και στο Ισραήλ.

Η 85χρονη αποτυπώθηκε μάλιστα σε βίντεο κατά την απελευθέρωσή της να γυρνάει και να δίνει το χέρι της σε έναν από τους ενόπλους της Χαμάς, λέγοντας «σαλώμ» (συνήθης εβραϊκός χαιρετισμός, που σημαίνει «ειρήνη»).

Στο μεταξύ, ενώ συνεχίζονται διαπραγματεύσεις για την απελευθερώσεις ομήρων με άλλες υπηκοότητες, χθες κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι τα στελέχη της Χαμάς ετοιμάζονταν να απελευθερώσουν άλλες δύο Ισραηλινές για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά αυτή η προσπάθεια δεν είχε αίσια κατάληξη, καθώς η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν ενδιαφέρθηκε.

Στο εσωτερικό του Ισραήλ εντείνονται οι αντιδράσεις από συγγενείς ομήρων και άλλους, που κατηγορούν την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι έχει στρέψει όλο το ενδιαφέρον της στο αιματοκύλισμα της Γάζας αντί της απελευθέρωσης των ομήρων.

Μπαράζ συλλήψεων στη Δυτική Οχθη, νέες προκλήσεις στο Αλ Ακσά

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις αυξάνουν το μπαράζ συλλήψεων Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη.

Επιπλέον, Εβραίοι έποικοι συνεχίζουν ανεμπόδιστα τις εγκληματικές επιθέσεις σε βάρος Παλαιστινίων καθημερινά, καίγοντας περιουσίες, τρομοκρατώντας παιδιά ή ηλικιωμένους, καταστρέφοντας και λεηλατώντας καλλιέργειες...

Χθες, οι κατοχικές δυνάμεις για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες εμπόδισαν την πρόσβαση μουσουλμάνων προσκυνητών στο τέμενος Αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ, από όλες τις θύρες και για άτομα κάθε ηλικίας.

Αντίθετα, η ισραηλινή αστυνομία επέτρεψε σε φανατικούς Εβραίους έποικους να εισέλθουν στον αυλόγυρο του τεμένους και να κάνουν τελετές, μολονότι αυτό απαγορεύεται ρητά από τη σχετική συμφωνία Ισραήλ - Ιορδανίας.

Κόντρες για το επόμενο στάδιο κλιμάκωσης της επίθεσης

Ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, υποναύαρχος Ντ. Χαγκάρι, επανέλαβε χθες ότι ο ισραηλινός στρατός είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» για την «επόμενη φάση» του πολέμου, και ότι περιμένει πολιτικές εντολές.

Αφήνοντας αιχμές για τις συμβουλές των ΗΠΑ σε σχέση με το πώς και αν ή πότε θα γίνει η κλιμάκωση της επίθεσης σε χερσαίο επίπεδο, ο Χαγκάρι είπε ότι το Ισραήλ «μαθαίνει» από την εμπειρία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή αλλά «ο δικός μας πόλεμος διεξάγεται στα σύνορά μας, όχι χιλιάδες μίλια από το Ισραήλ». Πρόσθεσε ότι θεωρεί πως οι πολεμικές συγκρούσεις θα διαρκέσουν «πολλές βδομάδες», αν και ορισμένοι προβλέπουν ότι η κλιμάκωση θα επεκτείνει τη διάρκεια του πολέμου και μέσα στο 2024.

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα και διαρροές καταγράφουν διαφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ για το σχέδιο που θα υπηρετήσει αποτελεσματικότερα την επόμενη φάση του μακελειού εναντίον των Παλαιστινίων.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι οι Ισραηλινοί δεν έχουν θέσει ρεαλιστικούς, «εφικτούς» στόχους για τη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους, το Ισραήλ ακόμα δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση ή μια σειρά «χειρουργικών» και «στοχευμένων» χερσαίων επιχειρήσεων των ειδικών δυνάμεων.

Νέο εκτενές ρεπορτάζ των «New York Times» αναφέρει ότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν θεωρεί πως μια χερσαία επέμβαση στη Γάζα θα κρατήσει «παραπάνω» από την αμερικανική επέμβαση στη Μοσούλη του Ιράκ. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, στο Πεντάγωνο τονίζουν ότι μια μάχη σε αστικό περιβάλλον θα εξελιχθεί «σε αργούς ρυθμούς» και με υψηλό αριθμό απωλειών, και σε στρατιώτες και σε αμάχους. Εκτιμούν δε πως η Χαμάς διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων στοών και μεγάλο οπλοστάσιο, και πως έκανε τις επιθέσεις επιδιώκοντας συγκρούσεις μακράς διάρκειας, καθώς προετοιμάζεται «εδώ και πολύ καιρό».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αρκετοί Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι προτείνουν στο Ισραήλ να δράσει με έναν συνδυασμό «χειρουργικών» χερσαίων και αεροπορικών επιδρομών από ειδικές δυνάμεις, όπως έκαναν οι ΗΠΑ στη Μοσούλη κατά του «Ισλαμικού Κράτους» το 2017 (τότε είχαν δολοφονηθεί πάνω από 11.000 άμαχοι...).

Φάνηκαν δε να αποθαρρύνουν τους Ισραηλινούς να υιοθετήσουν ένα μοντέλο επίθεσης παρόμοιο με εκείνο της χερσαίας επέμβασης του αμερικανικού στρατού στη Φαλούτζα του Ιράκ το 2004.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν στους Ισραηλινούς στρατιωτικούς ότι «και οι δύο στρατηγικές μάχης θα φέρουν βαριές απώλειες».

Ο Ισραηλινός πρέσβης στις ΗΠΑ, Μ. Χέρτζογκ, μιλώντας στο CNN ανέφερε ότι οι Αμερικανοί «μας συμβουλεύουν, δεν μας λένε τι θα κάνουμε».

Μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων που έχουν αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο στο Ισραήλ είναι και ο στρατηγός Τζέιμς Γκλιν, που βρίσκεται ήδη στο Ισραήλ και είχε συμμετάσχει σε επιθέσεις κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στους κόλπους της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου για το αν και πότε θα ξεκινήσει μια χερσαία επέμβαση.

Διάφορες διαρροές σε ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι στρατιωτικοί θεωρούν πως θα είναι καλύτερο να ξεκινήσει όσο πιο νωρίς γίνεται, και ότι «ανησυχούν» πως η κυβέρνηση πολέμου μπορεί να μη δώσει τελικά εντολή για την κλιμάκωση του πολέμου σε αυτό το στάδιο, ή να την αναβάλει επ' αόριστον.

Στο μεταξύ, η Χαμάς απαντά στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς με εκτοξεύσεις ρουκετών, όπως αυτές που έπεσαν χθες κοντά στον εβραϊκό εποικισμό Αλφέι Μενασέ στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, βορειοανατολικά του Τελ Αβίβ, χωρίς να αναφερθούν τραυματίες.

Ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν επίσης ότι μαχητές της Χαμάς επιχείρησαν για μία ακόμα φορά να εισβάλουν από τη θάλασσα σε εδάφη που ελέγχει το Ισραήλ. Τα ίδια ρεπορτάζ ανέφεραν πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 μέλη της Χαμάς, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έλεγαν ότι κάποιοι συνελήφθησαν ή αναζητούνται.