ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΙΝΕΖΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Αναζήτηση «υπεύθυνης διαχείρισης» των διμερών σχέσεων, ενώ φουντώνει ο ανταγωνισμός

Στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με την Κίνα, οι ΗΠΑ προτάσσουν την ενίσχυση της συνεργασίας με διάφορες χώρες του Ειρηνικού

Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2023

Από προηγούμενη συνάντηση του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό ομόλογό του
Διήμερες επίσημες συναντήσεις στις ΗΠΑ ξεκίνησε την Παρασκευή ο ΥΠΕΞ της Κίνας, Γουάνγκ Γι, με φόντο την όξυνση των μεταξύ τους αντιθέσεων σε μια σειρά από ζητήματα και ενώ φουντώνουν ανταγωνισμοί σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, αλληλεπιδρώντας και με τη γεωπολιτική ισορροπία δυνάμεων. Εκτός από τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, αναμενόταν να συναντήσει και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν. Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδιδε ότι δεν αποκλειόταν και μια συνάντηση με τον Pρόεδρο της χώρας, Τζο Μπάιντεν.

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αντριαν Γουότσον, δήλωσε πως «η συνάντηση είναι συναφής με δεσμεύσεις και των δύο πλευρών για τη διατήρηση αυτού του στρατηγικού διαύλου επικοινωνίας, ως μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την υπεύθυνη διαχείριση της σχέσης (τους)».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ ΜακΚολ, σε κοινή δήλωση με την επικεφαλής της υπο - επιτροπής για τον Ινδο-Ειρηνικό, Γιουνγκ Κιμ, τόνισε πως «η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν πρέπει να παρασυρθεί από εσφαλμένες υποσχέσεις αλλά να απαιτήσει αποτελέσματα» σε ζητήματα όπως και «η διακοπή της στρατιωτικής επεκτατικότητας (της Κίνας) στον Ινδο-Ειρηνικό».

Οι επαφές του Γουάνγκ θα ξεκινούσαν λίγες ώρες μετά τις αναφορές Μπάιντεν για τις εντάσεις που τις τελευταίες βδομάδες μεγάλωσαν ανάμεσα στην Κίνα και τις Φιλιππίνες, που σχολίασε διαμηνύοντας πόσο «ατσάλινη» είναι «η αφοσίωση των ΗΠΑ στην άμυνα των Φιλιππίνων». Σε συνέντευξή του, ο Αμερικανός ηγέτης ανέφερε πως σχεδιάζει να «ανταγωνιστεί» με την Κίνα «σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες - οικονομικά, πολιτικά και με άλλους τρόπους -, αλλά» δεν επιδιώκει «σύγκρουση». Αντιδρώντας στις δηλώσεις Μπάιντεν, η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ, είπε ότι «οι ΗΠΑ δεν είναι μέρος του ζητήματος της Νότιας Σινικής Θάλασσας, δεν έχουν το δικαίωμα να αναμειγνύονται σε ένα πρόβλημα ανάμεσα στην Κίνα και τις Φιλιππίνες» και ότι «η δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τις Φιλιππίνες δεν θα πρέπει να βλάπτει την κυριαρχία και τα θαλάσσια συμφέροντα της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα και δεν θα πρέπει επίσης να επιτρέπει και να ενθαρρύνει τις παράνομες διεκδικήσεις των Φιλιππίνων».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, Γου Σιάν, δήλωσε - σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» - ότι η χώρα του «αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη επαφών μεταξύ στρατιωτικών στελεχών δικών της και των ΗΠΑ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας θα βρεθεί στην Κίνα τις επόμενες μέρες για να συμμετάσχει σε διεθνές φόρουμ για την ασφάλεια.

Σημειώνουμε ότι είναι πιθανόν να γίνει συνάντηση μεταξύ του Μπάιντεν και του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (11 - 17 Νοέμβρη) στο Σαν Φρανσίσκο.

Συνάντηση Μπάιντεν με τον Αυστραλό πρωθυπουργό

Την Πέμπτη, ο Μπάιντεν υποδέχτηκε στο Λευκό Οίκο τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Αντονι Αλμπανίζ που - σημειωτέον - έσπευσε κι αυτός να συνταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ, τόσο γύρω από την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία όσο και γύρω από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός ηγέτης τόνισε πως η εταιρική σχέση ΗΠΑ - Αυστραλίας είναι «μια συμμαχία που χαρακτηρίζεται από φαντασία, ευρηματικότητα και καινοτομία», προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες που οι δύο πλευρές θέλουν να επιταχύνουν αφορούν το να διασφαλιστεί πως «η περιοχή του Ινδο-Eιρηνικού θα παραμείνει ελεύθερη, ανοιχτή, ευημερούσα και ασφαλής».

Μεταξύ άλλων, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επενδυτικά σχέδια που συνδέονται και με τη συσπείρωση χωρών του Ειρηνικού γύρω από τις δικές τους γεωπολιτικές προτεραιότητες, κατά της αντίστοιχης διείσδυσης που επιδιώκει η Κίνα.

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, ο Αλμπανίζ εστίασε και στην υλοποίηση χωρίς καθυστέρηση της συμφωνίας εντός AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία) για μεταφορά ευαίσθητης τεχνολογίας πυρηνικών υποβρυχίων των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Αυστραλία, την οποία όμως επιβράδυναν οι δυσκολίες ανάδειξης νέου προέδρου στην αμερικανική Βουλή. Ακόμα, συζητήθηκε και η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, όπως και για την παραγωγή ορυκτών σπάνιων γαιών της Αυστραλίας, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από την Κίνα (που αποτελεί τον βασικότερο προμηθευτή παγκοσμίως). Η αμερικανική πλευρά διέρρεε ότι θα θεωρούσε μια κυβερνοεπίθεση στην Αυστραλία ως «ένοπλη» επίθεση που θα πυροδοτούσε τις υποχρεώσεις συλλογικής άμυνας των ΗΠΑ, ανάλογα με την περίπτωση.

Ο Αλμπανίζ πρόκειται να επισκεφθεί την Κίνα (που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας του και ο μεγαλύτερος αγοραστής του σιδηρομεταλλεύματός της), στις 4 Νοέμβρη.