ΗΠΑ και Ισραήλ σχεδιάζουν την «επόμενη μέρα» της κατοχής
Πέμπτη 2 Νοέμβρη 2023

Copyright 2023 The Associated

Από τη διαμαρτυρία κατά της σφαγής στη Γάζα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη Γερουσία
Πλάι στο ανελέητο σφυροκόπημα της Γάζας, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ μαζί με τους συμμάχους τους σχεδιάζουν ήδη την «επόμενη μέρα» της κατοχής, αποκλείοντας το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να έχει ελεύθερη πατρίδα και να ορίζει ο ίδιος τον τόπο του.

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες εξετάζουν «σειρά πιθανών συνδυασμών» για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε την Τρίτη μιλώντας σε επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Χαμάς δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας και ότι ούτε το Ισραήλ επιθυμεί να το πράξει.

Μεταξύ των δύο αυτών επιλογών, ανέφερε, «υπάρχει μια σειρά ενδεχόμενων συνδυασμών τους οποίους εξετάζουμε πολύ προσεκτικά αυτή τη στιγμή εμείς, όπως και άλλες χώρες».

«Σε κάποια δεδομένη στιγμή, αυτό που θα είχε περισσότερο νόημα θα ήταν μια αποτελεσματική και αναζωογονημένη Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης και, τελικά, της ασφάλειας της Γάζας», είπε ο Μπλίνκεν, παραπέμποντας ουσιαστικά στο «μοντέλο» που εφαρμόζεται στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Αν η Παλαιστινιακή Αρχή δεν μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Γάζας, πρόσθεσε, «τότε υπάρχουν άλλες προσωρινές διευθετήσεις οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν έναν αριθμό άλλων χωρών της περιοχής. Μπορεί να περιλαμβάνουν διεθνείς υπηρεσίες οι οποίες θα βοηθήσουν τόσο στη διακυβέρνηση όσο και στην ασφάλεια».

Οι σχεδιασμοί αυτοί θα συζητηθούν και κατά τη νέα επίσκεψη του Μπλίνκεν στην περιοχή, ο οποίος θα βρεθεί ξανά στο Ισραήλ την Παρασκευή, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ιορδανία, δίχως να αποκλείονται στάσεις και σε άλλες πρωτεύουσες της περιοχής.

Νωρίτερα, πληροφορίες του αμερικανικού πρακτορείου «Bloomberg» ανέφεραν και το ενδεχόμενο ανάπτυξης στη Γάζα μιας «πολυεθνικής δύναμης», στην οποία θα συμμετέχουν και αμερικανικά στρατεύματα, ή την προσωρινή ανάληψη της εποπτείας του παλαιστινιακού θύλακα από τον ΟΗΕ.

Σχολιάζοντας εκ μέρους του Λευκού Οίκου αυτές τις πληροφορίες, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) Αντριαν Γουάτσον δήλωσε στο «Bloomberg» πως η αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στη Γάζα «ως μέρος ειρηνευτικής δύναμης δεν είναι κάτι που μελετάται ή συζητείται για την ώρα».

Από την άλλη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε πως γίνονται οι πρώτες συζητήσεις για το μέλλον της Γάζας και πως στη συνέχεια αυτό θα είναι το βασικό θέμα σημαντικής «διπλωματικής κινητικότητας».

Στο φόντο της προσπάθειας του Μπλίνκεν να «προδιαγράψει» τα σενάρια της «επόμενης μέρας» αλλά και των διαδοχικών αποκαλύψεων για το έγγραφο του ισραηλινού υπουργείου Πληροφοριών με τα σχέδια για βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων της Γάζας στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Ανέφερε ότι το επίμαχο έγγραφο αποτελεί ένα από τα δεκάδες ανάλογα έγγραφα που κυκλοφορούν στα υπουργεία και στις υπηρεσίες ασφαλείας, ενώ πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, επέμεινε πως... η «επόμενη μέρα» δεν έχει συζητηθεί επισήμως μεταξύ Ισραηλινών αξιωματούχων, επειδή τώρα όλο το βάρος είναι στο πώς θα διαλυθούν το κέντρο διοίκησης της Χαμάς στη Γάζα και οι στρατιωτικές της υποδομές και δυνατότητες.

Ανακάλεσε τον πρέσβη από το Ισραήλ η Ιορδανία

Η συνέχιση της αιματοχυσίας στη Γάζα μετατρέπει σε καζάνι που βράζει τις χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, με τις εντεινόμενες λαϊκές αντιδράσεις να πιέζουν και τις ηγεσίες των χωρών της περιοχής.

Η Ιορδανία, που έχει επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ από το 1994, αποφάσισε την ανάκληση του πρέσβη της σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μπαράζ σφαγών σε βάρος χιλιάδων αμάχων. Ο υπουργός Εξωτερικών Αϊμαν Σαφάντι ανακοίνωσε πως η απόφαση αυτή συνιστά «καταδίκη του ισραηλινού πολέμου που σκοτώνει αθώους ανθρώπους στη Γάζα». Ξεκαθάρισε πως ο Ιορδανός πρέσβης στο Ισραήλ δεν πρόκειται να επιστρέψει πριν το τέλος των βομβαρδισμών στον παλαιστινιακό θύλακα.

Στις 19 Οκτωβρίου, ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα Β' είχε καταδικάσει τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα σε κοινή ανακοίνωση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Α.Φ. Σίσι, απορρίπτοντας αμφότεροι την πολιτική «συλλογικής τιμωρίας του Ισραήλ».

Η έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις σφαγές αμάχων στη Γάζα ανάγκασε χτες τα υπουργεία Εξωτερικών σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Κατάρ να καταδικάσουν, με μεμονωμένες ανακοινώσεις, το αιματοκύλισμα του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπαλίγια στη Γάζα.

Χτες, η Βολιβία ανακοίνωσε ότι «αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το ισραηλινό κράτος αποκηρύσσοντας και καταδικάζοντας την επιθετική και δυσανάλογη ισραηλινή στρατιωτική επίθεση που λαμβάνει χώρα στη Λωρίδα της Γάζας», όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Φρέντι Μαμάνι.

Η Κολομβία και η Χιλή ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους από το Ισραήλ, ενώ άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως το Μεξικό και η Βραζιλία, ζήτησαν επίσης κατάπαυση του πυρός.

Προτάσεις για εμπάργκο και «ειρηνευτική» διάσκεψη

Στο φόντο των παραπάνω αντιδράσεων, αλλά και των ανελέητων σφαγών στη Γάζα, ο Ιρανός σιίτης ανώτατος ιερωμένος Αλί Χαμενεΐ πρότεινε σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες να επιβάλουν εμπάργκο τροφίμων και καυσίμων στο Ισραήλ.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, που μετέβη στην Αγκυρα και συνάντησε τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, συζήτησε μαζί του μία πρόταση περί σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης για την αποφυγή περιφερειακής σύρραξης στη Μέση Ανατολή, το συντομότερο δυνατόν.

«Ο Ιρανός Πρόεδρος πρότεινε διάσκεψη με τους τοπικούς ηγέτες και τις μουσουλμανικές και αραβικές χώρες, το συντομότερο δυνατόν, για τον τερματισμό του πολέμου» στη Γάζα, δήλωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Φιντάν.

«Οι χώρες της περιοχής πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, διαφορετικά αυτός ο κύκλος βίας θα συνεχιστεί στην περιοχή», δήλωσε από την πλευρά του ο Φιντάν. Εκφράζοντας την «ανησυχία» του, προειδοποίησε πως «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι και άλλα ένοπλα στοιχεία στην περιοχή μπορεί να επέμβουν στη σύρραξη, αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες». «Μία κατάπαυση του πυρός και η ειρήνη είναι σημαντικές όσο ποτέ», ανέφερε.

Στη συνέχεια ο Φιντάν συζήτησε τις εξελίξεις στη Γάζα με τους ομολόγους του σε Ιορδανία και Σαουδική Αραβία.

«Ειρηνευτική διάσκεψη» για το Παλαιστινιακό επιθυμεί και η Κίνα, σύμφωνα με δηλώσεις του Κινέζου ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι. Μετά από συνομιλία που είχε με τον ομόλογό του από το Ομάν, Σαΐντ Μπαντρ Αλ Μπουσαΐντ, εξήγησε ότι το Πεκίνο υποστηρίζει τη σύγκληση μιας ευρείας και έγκυρης διεθνούς «ειρηνευτικής» διάσκεψης το συντομότερο δυνατόν, για να ωθήσει το παλαιστινιακό ζήτημα προς μια λύση δύο κρατών.

Νέες υποκριτικές «αντιδράσεις» από την ΕΕ

Από την πλευρά της η ΕΕ έριξε μερικά κροκοδείλια δάκρυα για τις τεράστιες απώλειες από τον ισραηλινό βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, χωρίς βέβαια να παραλείπει ποτέ τα περί «δικαιώματος αυτοάμυνας» του Ισραήλ.

«Συγκλονισμένος» για τις απώλειες στον προσφυγικό καταυλισμό δήλωσε χτες ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, λέγοντας ότι «οι νόμοι του πολέμου και το ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει πάντα να εφαρμόζονται». Και πρόσθεσε: «Οι νόμοι του πολέμου και της ανθρωπιάς πρέπει πάντα να εφαρμόζονται, και όταν πρόκειται για ανθρωπιστική βοήθεια», ενώ υπενθύμισε πως «η ΕΕ έχει ζητήσει από την περασμένη βδομάδα ανθρωπιστικούς διαδρόμους και παύσεις για τις ανθρωπιστικές ανάγκες».

Στη Λευκωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε χτες ότι η Κύπρος αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την αποστολή πλοίων προς τον παλαιστινιακό θύλακα, ώστε να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια την οποία θα παραλάβει προσωπικό του ΟΗΕ.

Η εξέλιξη φαίνεται ότι δρομολογήθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Μπ. Νετανιάχου με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Χριστοδουλίδη το βράδυ της Τρίτης και, κατά τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Νετανιάχου είδε «την πρωτοβουλία με θετικό τρόπο».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Times of Israel», πλοία με ιατρικές προμήθειες, φάρμακα, ρουχισμό και τρόφιμα θα αναχωρήσουν από το λιμάνι της Λεμεσού, «αφότου εξασφαλιστεί» ότι τίποτα από όσα θα μεταφέρουν «δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν όπλο κατά του Ισραήλ».