ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Πάνω από 10.000 νεκροί στη Γάζα - Περισσότερα από 4.000 σκοτωμένα παιδιά
Τρίτη 7 Νοέμβρη 2023

Copyright 2023 The Associated

Με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, το Ισραήλ συνέχισε χτες για 31η μέρα το μακελειό στη Λωρίδα της Γάζας, με βομβαρδισμούς και χερσαίες επιχειρήσεις, χτυπώντας προσφυγικούς καταυλισμούς (όπως ο καταυλισμός Αλ Μαγάζι το Σάββατο, με πάνω από 47 νεκρούς), πανεπιστήμια (όπως το Πανεπιστήμιο «Αλ Αζχάρ»), το μοναδικό ψυχιατρείο, χώρους κοντά σε μεγάλα νοσοκομεία και συνοικίες της Πόλης της Γάζας.

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιθέσεις έφτασαν χτες τους 10.022, εκ των οποίων 4.104 είναι παιδιά και έφηβοι και 2.641 γυναίκες.

Οι τραυματίες έχουν φτάσει τους 25.408, ενώ οι εκτοπισμένοι υπολογίζονται από τον ΟΗΕ σε 1,5 εκατ., από τους 2,2 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

Η ανάσχεση (για τρίτη φορά) των τηλεπικοινωνιών και του διαδικτύου στη Γάζα, την Κυριακή, υποχρέωσε πολλούς αμάχους να μεταφέρουν τις σορούς των αγαπημένων τους με γαϊδούρια ή ΙΧ, γιατί δεν μπορούσαν να έρθουν σε επικοινωνία με ασθενοφόρα.

Η απελπιστική κατάσταση ώθησε την Κυριακή 18 οργανώσεις του ΟΗΕ και διεθνείς ΜΚΟ να απευθύνουν απεγνωσμένα έκκληση για άμεση εκεχειρία, μετά από 30 μέρες συνεχούς βομβαρδισμού.

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, σε χτεσινές δηλώσεις του χαρακτήρισε τη Γάζα «νεκροταφείο παιδιών».


Copyright 2023 The Associated

Ο ίδιος τόνισε πως σε αυτόν τον άνισο πόλεμο στη Γάζα σκοτώθηκαν περισσότεροι εργαζόμενοι και υπάλληλοι του ΟΗΕ από καταβολής του Οργανισμού, ανακοινώνοντας ότι έχουν ήδη εξοντωθεί από ισραηλινά πυρά 89 υπάλληλοι της UNRWA, του οργανισμού αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Οι χερσαίες επιχειρήσεις» του ισραηλινού στρατού «και οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί πλήττουν αμάχους, νοσοκομεία, προσφυγικούς καταυλισμούς, τεμένη, εκκλησίες και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων και καταφυγίων. Κανείς δεν είναι ασφαλής», είπε.

Στη λογική των «ίσων αποστάσεων», βέβαια, έσπευσε να προσθέσει ότι «η Χαμάς και άλλοι μαχητές χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και συνεχίζουν να εκτοξεύουν ρουκέτες αδιακρίτως εναντίον του Ισραήλ».

Στο μεταξύ και ενώ το Ισραήλ συνεχίζει από τις 7 Οκτώβρη τον δολοφονικό αποκλεισμό κάθε παροχής και ανεφοδιασμού σε ρεύμα, νερό, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο, που άνοιξε εν μέρει στις 21 Οκτώβρη, έμεινε κλειστό το Σαββατοκύριακο.

Το πέρασμα ξανάνοιξε τη Δευτέρα το πρωί, ωστόσο η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας δεν φτάνει σε καμία περίπτωση για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες.

Διχοτόμηση της Γάζας και απειλές για ατομική βόμβα...

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνεχίζει το αιματοκύλισμα της Γάζας και με βομβαρδισμούς και από τη στεριά, δηλώνοντας ότι πέτυχε από την Κυριακή τη διχοτόμηση του παλαιστινιακού θύλακα σε νότια και βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι η πλήρης κατάληψη της Πόλης της Γάζας είναι θέμα «μίας ή δύο ημερών», επιβεβαιώνοντας τις σφοδρές μάχες σε συνοικίες της πόλης. Αξιωματούχοι της Χαμάς από την πλευρά τους ανέφεραν ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές επέφεραν σημαντικά πλήγματα στον ισραηλινό στρατό, σε οχήματά του κ.λπ.

«Πλήττουμε τη Χαμάς και προωθούμαστε, οχυρό το οχυρό, ακολουθώντας το σχέδιό μας, στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας για να καταστρέψουμε τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόρνικους. Επιβεβαίωσε δε ότι οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης είναι τουλάχιστον 30.

Χτες ανακοινώθηκε ότι οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να επιτεθούν στους μαχητές της Χαμάς στις υπόγειες σήραγγες και στα καταφύγιά τους στη βόρεια Γάζα, έχοντας πλέον απομονώσει την περιοχή.

Στο φόντο αυτής της φονικής επιχείρησης ήρθαν να προστεθούν και οι απειλές ακόμα και για χρήση πυρηνικών όπλων (που υποτίθεται ότι δεν διαθέτει το Ισραήλ...) από τον Ισραηλινό υπουργό Θεμάτων της Ιερουσαλήμ και Εθνικής Κληρονομιάς, Αμιχάι Αλιάου. Μιλώντας σε ραδιοσταθμό την Κυριακή είπε πως η «λύση» για τη Γάζα θα ήταν ενδεχομένως και η χρήση ατομικής βόμβας... Λίγη ώρα μετά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου αναγκάστηκε να απαγορεύσει τη συμμετοχή του Αλιάου στο υπουργικό συμβούλιο.

Στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης πολέμου καταγράφονται κι άλλες «κόντρες». Την Κυριακή ο Μπένι Γκαντς, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, ο οποίος συμμετέχει στο στενό πολεμικό συμβούλιο, κάλεσε τον Νετανιάχου να ανακαλέσει ένα σχόλιο που φέρεται ότι έκανε σχετικά με την ανάγκη να ελεγχθεί αν μια αντικυβερνητική διαμαρτυρία εφέδρων του ισραηλινού στρατού ώθησε τη Χαμάς να πραγματοποιήσει την επίθεσή της τον περασμένο μήνα.

ΗΠΑ: Αυξάνουν τη στρατιωτική στήριξη στο Ισραήλ και τις δυνάμεις στην περιοχή

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ αυξάνουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στην περιοχή και τη στρατιωτική στήριξη στο Ισραήλ.

Στην Ερυθρά Θάλασσα πλέει εδώ και λίγες μέρες και το δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, «USS Dwight D. Eisenhower», όπως και η αρμάδα που το συνοδεύει. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη το αεροπλανοφόρο «USS Gerald R Ford» και η αρμάδα του.

Επιπλέον, αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης «Οχάιο», που μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, εθεάθη την Κυριακή να περνά τη διώρυγα του Σουέζ.

Σύμφωνα δε με την αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι σχεδιάζει την παράδοση στο Ισραήλ «έξυπνων βομβών» για αεροπορικά πλήγματα, εκτιμώμενης αξίας 320 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η θυγατρική της ισραηλινής «Rafael Advanced Defence Systems» στις ΗΠΑ, η «Rafael USA», θα παραδώσει τις βόμβες στη μητρική εταιρεία προς χρήση από τις Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ.

Κατά τα άλλα, χτες το βράδυ ανακοινώθηκε ότι πραγματοποιήθηκε νέα τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, με θέμα τη δυνατότητα «ανθρωπιστικών παύσεων» στους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ξεκαθάρισε πως «πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή αυτών των συζητήσεων, όχι στο τέλος τους».