«Εφυγε» ο σπουδαίος Νίκος Γιούτσος
Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2023

ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ν. Γιούτσος
Μία από τις σημαντικότερες μορφές που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Νίκος Γιούτσος, ο οποίος έγραψε τη δική του ιστορία φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού, «έφυγε» χθες από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. Τις τελευταίες βδομάδες νοσηλευόταν αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας, ενώ είχε διασωληνωθεί από την Κυριακή.

Ο Νίκος Γιούτσος διέπρεψε στα γήπεδα ως επιθετικός, με το στυλ παιχνιδιού του να αφήνει το στίγμα του στο ελληνικό ποδόσφαιρο και να γίνεται ακόμα και σύνθημα στις τάξεις των φιλάθλων, με το περίφημο «έμπαινε Γιούτσο».

Γεννημένος στις 16 Απριλίου 1942 στο Μακροχώρι Καστοριάς, μεγάλωσε στην Ουγγαρία, όπου είχε καταφύγει ως πολιτικός πρόσφυγας μαζί με την μητέρα και την αδερφή του. Πρώτη ομάδα της καριέρας του ήταν η ουγγρική Τσέπελ, στην οποία αγωνίστηκε για μια τετραετία (1960 - 1964) έχοντας 11 γκολ σε 36 συμμετοχές.

Το καλοκαίρι του 1964 επέστρεψε στην Ελλάδα και μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό, όπου ξεκίνησε τη μεγάλη καριέρα του στα ελληνικά γήπεδα για μια ολόκληρη δεκαετία, μέχρι το καλοκαίρι του 1974. Με την ερυθρόλευκη φανέλα πανηγύρισε την κατάκτηση 4 πρωταθλημάτων και ισάριθμων Κυπέλλων Ελλάδας, ενώ συνολικά αγωνίστηκε σε 330 ματς σημειώνοντας 128 γκολ. Το καλοκαίρι του 1974 έφυγε από τον Ολυμπιακό και πήγε στον Εθνικό, όπου αγωνίστηκε για δύο χρόνια, μέχρι το 1976, οπότε και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

Ο Γιούτσος ήταν επίσης διεθνής με την Εθνική Ελλάδας, με την οποία αγωνίστηκε 15 φορές σημειώνοντας 6 γκολ.

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση για το θάνατό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει: «Ο Νίκος Γιούτσος υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου και της ομάδας του Ολυμπιακού.

Γεννήθηκε στις 16/4/1941 στο Μακροχώρι Καστοριάς, ένα χωριό με ηρωική ιστορία. Μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού, μαζί με την αδελφή του και χιλιάδες άλλα παιδιά, φιλοξενήθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας. Εκεί, έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στην Ουγγρική ομάδα Τσέπελ, στην οποία αγωνίστηκε για μια τετραετία (1960-64).

Ο ίδιος ερωτηθείς για τις συνθήκες ζωής του και ειδικά στο ειδικό σχολείο στο οποίο μεγάλωσε, είχε απαντήσει: "Κοιμόμασταν μέσα, τρώγαμε μέσα, σχολείο εκεί, μπάλα εκεί. Οργανωμένη εκπαίδευση στην μπάλα. Στην Εκπαίδευση και στον Αθλητισμό έδιναν μεγάλη βάση".

Το καλοκαίρι του 1964 επέστρεψε στην Ελλάδα και αγωνίστηκε στην ομάδα του Ολυμπιακού για περίπου μια δεκαετία και στη συνέχεια του συμπολίτη Εθνικού. Σε αυτή τη δεκαετία κατέκτησε 4 πρωταθλήματα και ισάριθμα Κύπελλα Ελλάδας.

Η δεινότητά του στο σκοράρισμα και το δυναμικό στιλ που τον χαρακτήριζε, είχαν ως αποτέλεσμα να βγει η θρυλική φράση "Εμπαινε Γιούτσο", που έγινε σύνθημα και παραμένει ζωντανό στις μνήμες μέχρι και σήμερα.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».