ΟΧΙ στην εξαγωγή του εκπαιδευτικού μοντέλου της ΕΕ

Το ΚΚΕ καταψήφισε την πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για «συνεργασίες με τρίτες χώρες σε θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»

Πέμπτη 18 Απρίλη 2002

Από παλιότερη κινητοποίηση φοιτητών ενάντια στη «Συνθήκη της Μπολόνια»
Επεξηγώντας την αρνητική ψήφο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στην έκθεση Dc. Sarnex για τη συνεργασία με τρίτες χώρες σε θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο Κ. Αλυσσανδράκης ανέφερε τα εξής:

«Κάτω από τον τίτλο "ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες σε θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης" κρύβεται η αναδυόμενη επιχείρηση εξαγωγής του εκπαιδευτικού μοντέλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο τις υποψήφιες για ένταξη χώρες, τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου, αλλά και τις χώρες του τρίτου κόσμου. Χαρακτηριστική είναι η έμφαση που δίνει η έκθεση που εξετάζουμε στην ανάπτυξη "διεθνώς ανταγωνιστικών συστημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης", κάτι που κάνει εντελώς σαφές ότι αντιμετωπίζει την παιδεία ως εμπόρευμα που υπόκειται στους νόμους της αγοράς, στη φιλελευθεροποίηση και τον ανταγωνισμό. Στο σημείο αυτό η έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής υπερβαίνει το σχετικό κείμενο της Κομισιόν.

Παραπέρα, η έκθεση επαναλαμβάνει τις γνωστές θέσεις για κινητικότητα φοιτητών και διδασκόντων, κοινά προγράμματα σπουδών μέχρι και κοινά πτυχία, αναγνώριση διδακτικών μονάδων, κύκλων κατάρτισης και πτυχίων, στο όνομα των οποίων επιβάλλεται η ισοπεδωτική προς τα κάτω εναρμόνιση των πανεπιστημιακών σπουδών και η συνολική υποβάθμιση της παιδείας. Δεν παραλείπει, βεβαίως, η έκθεση να υπενθυμίσει τις δηλώσεις της "Μπολόνια" και της "Πράγας", που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της παρέμβασης στα εκπαιδευτικά συστήματα ευρωπαϊκών χωρών, είτε αυτές είναι μέλη της ΕΕ είτε όχι.

Το ΚΚΕ παλεύει για συνολική αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της, κατά της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικοποίησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Για τους λόγους αυτούς οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε την έκθεση».