ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ
Κροκοδείλια δάκρυα και εμπλοκή με φερετζέ «ανθρωπισμού»
Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2023

Eurokinissi

Χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα στη Διάσκεψη στο Παρίσι για τη Γάζα, ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε στην παρέμβασή του «βαθιά θλίψη» για την «κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση» και την «απώλεια αθώων πολιτών». Στο μεταξύ, όλο το προηγούμενο διάστημα αναγνώριζε στην κυβέρνηση Νετανιάχου το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα», κάνοντας γαργάρα τόσο τη μακρόχρονη κατοχή και καταπίεση του Παλαιστινιακού λαού, όσο και τα νέα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ κατά αμάχων, ευθύς αμέσως με την έναρξη των επιχειρήσεών του, ενώ απείχε ακόμα και από την ψηφοφορία επί του ψηφίσματος στον ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός και ανθρωπιστική βοήθεια, τασσόμενος αναφανδόν με τη γραμμή των ΗΠΑ - Ισραήλ.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα υλοποίησης βρώμικων σχεδιασμών, και καθώς έχει διαρρεύσει σχέδιο του κράτους - δολοφόνου για βίαιο εκτοπισμό των 2,5 εκατομμυρίων Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας προς άλλες χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι έτοιμες «να συμβάλουμε σε κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση της δυστυχίας των ανθρώπων», τόσο με αποστολές αεροπορικώς ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά ταυτόχρονα συμβάλλοντας και «στην ιδέα ενός θαλάσσιου διαδρόμου» για «παροχή αυξημένης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, που μόνο ένα πλοίο μπορεί να μεταφέρει», αρκεί «να προσδιοριστεί μια κατάλληλη ζώνη αποβίβασης στη νότια Γάζα, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες λιμενικές υποδομές και, φυσικά, να διασφαλιστεί η ασφάλεια της διαδρομής, κάτι που θα απαιτήσει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων».

Οπου «ασφάλεια της διαδρομής» είναι η ακόμα πιο ενεργή ανάμειξη, στο πλευρό του Ισραήλ, των αεροναυτικών δυνάμεων που έφεραν στην περιοχή οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί, και όπου η ελληνική κυβέρνηση συνεισφέρει ήδη με μέσα, υποδομές, υποστήριξη.

«Εάν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις», είπε ο Μητσοτάκης, «η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να παράσχει ακτοπλοϊκά μέσα για να συνδράμει σε αυτό το σχέδιο». Επιβεβαίωσε, δηλαδή, στοιχεία που έχει αποκαλύψει ήδη ο «Ριζοσπάστης», συγκεκριμένα ότι ετοιμάζονται τουλάχιστον 6 επιβατηγά πλοία για δρομολόγια στη ζώνη του θανάτου.

Σημειωτέον, στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο Μητσοτάκης είχε διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, όπου συζητήθηκαν «η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και η ανάγκη ανθρωπιστικών παύσεων και αποκατάστασης συνεχούς ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα». Επίσης, «η πρόταση για τη διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου διά θαλάσσης, αναγνωρίζοντας τις επιχειρησιακές δυσκολίες του εγχειρήματος», όπως λένε από το Μαξίμου.

«Δούρειος Ιππος» και για τα σχέδια ξεριζώματος των Παλαιστίνιων

Διμερή συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός και με τον ομόλογό του της Παλαιστινιακής Αρχής, Mohammad Ibrahim Shtayyeh, ο οποίος του τόνισε ότι «πρέπει να σπάσουμε το εμπάργκο. Η πολιορκία της Γάζας είναι ένας αργός θάνατος για όλους, ειδικά για τους τραυματίες. Δεν είναι μόνο τα τρόφιμα, αλλά και οι ιατρικές προμήθειες. Το κύριο μέλημά μας είναι πραγματικά να μπορέσουμε να περιθάλψουμε τους τραυματίες». Τους προσδιόρισε σε 26.000 ανθρώπους, δηλώνοντας άγνοια για το «πόσοι από αυτούς θα επιβιώσουν».

Τόνισε, πάντως, με έκδηλη την ανησυχία για τις πραγματικές στοχεύσεις όλων αυτών των περιλάλητων ανθρωπιστικών διαδρόμων, ότι «για εμάς, όπως γνωρίζετε, το πιο σημαντικό είναι πως ό,τι κι αν κάνουμε, δεν θα το κάνουμε ή δεν θα χρησιμοποιηθεί ως τρόπος για να φύγουν οι άνθρωποι. Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε τελείως, διότι γνωρίζουμε ποιες είναι οι προθέσεις του Ισραήλ. Η πρόθεση των Ισραηλινών είναι να διώξουν όσο το δυνατόν περισσότερους Παλαιστίνιους».

Το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μετάσχει τελικά σε απομάκρυνση πληθυσμού, με τη μια ή την άλλη πρόφαση, διαφάνηκε ως προοπτική και από τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Π. Μαρινάκη, χτες, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν «σκεφτεί ξανά η κυβέρνηση οι θαλάσσιοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι να αφορούν και τη μεταφορά αμάχων - τραυματιών τουλάχιστον - από τη Γάζα», δεν το απέκλεισε: «Μένουμε, ακριβώς, σ' αυτά τα οποία ειπώθηκαν στη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της Παλαιστινιακής Αρχής. Και εφόσον υπάρχει κάτι, οτιδήποτε άλλο συνολικά για το ζήτημα, σας ενημερώνουμε», είπε.

Στο μεταξύ, κληθείς να δώσει κάποιες πληροφορίες για το τι ισχύει στη Ρόδο, όπου λένε ότι ήδη βρίσκονται 500 πρόσφυγες από την Παλαιστίνη, το απέφυγε με τη δικαιολογία ότι δεν έχει «τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο για τον ακριβή αριθμό της τελευταίας ημέρας».

Από τη Σαουδική Αραβία έως το Μάλι και την Ουκρανία

Την ίδια ώρα, η ελληνική εμπλοκή απογειώνεται ήδη επί του πεδίου. Με τη Σούδα να υποστηρίζει τις αεροναυτικές δυνάμεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών που έχουν αναπτυχθεί στην Ανατ. Μεσόγειο, και τις βάσεις σε Ελευσίνα, Λάρισα και Αγχίαλο να δέχονται επιπλέον αεροπορικά μέσα των ΗΠΑ, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, μετέβη χτες στη Σαουδική Αραβία, για συνάντηση με τον εκεί ομόλογό του, άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά και αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ), από τους οποίους ενημερώθηκε «για το έργο της Ελληνικής Πυροβολαρχίας "Patriot" στη Σαουδική Αραβία, την ενίσχυση της αεράμυνας και ενεργειακής ασφάλειας και τα διδάγματα που αποκομίζουν και μπορούν να τύχουν εφαρμογής», όπως είπε ο ίδιος.

Αργότερα το βράδυ μάλιστα ο υπουργός ανακοίνωσε και την παράταση της ελληνικής παρουσίας, ενώ επιβεβαιώνοντας πως μπίζνες και εμπλοκή πάνε μαζί έλεγε ότι η δύναμη «προσφέρει και στην ευρύτερη ενεργειακή ασφάλεια, γιατί προστατεύει τις πετρελαιοπαραγωγικές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας που είναι σημαντικές και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας».

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για δεκάδες στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί και παραμένουν στο στόμα του λύκου, στην περιοχή Yanbu. Σημειωτέον, η αποστολή, και η αντιαεροπορική «ομπρέλα» που παρέχει, καλύπτει μεταξύ άλλων ενεργειακές υποδομές αλλά και το σχέδιο Σαουδαράβων και άλλων μεγαλοκεφαλαιούχων για την οικοδόμηση ενός νέου επιχειρηματικού κέντρου (το «Neom City project», κόστους 500 δισ. δολαρίων), από επιθέσεις δυνάμεων που φέρονται ως υποστηριζόμενες από το Ιράν.

Επισήμως, βέβαια, η ανάπτυξη εκεί Πυροβολαρχίας Κατευθυνόμενων Βλημάτων «Patriot» «τρέχει», ήδη, από τα τέλη του 2021, «για την υποστήριξη της αεράμυνας του Βασιλείου», στο πλαίσιο υλοποίησης της ΝΑΤΟικής κοπής «διεθνούς πρωτοβουλίας» «Integrated Air and Missile Defence Concept» («Πολυεθνική Πρωτοβουλία Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής Αμυνας»), κι ενώ ήδη οι ΗΠΑ σπεύδουν να αναπτύξουν πρόσθετα συστήματα αεράμυνας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς ήδη βάσεις τους σε Συρία και Ιράκ δέχτηκαν επιθέσεις τις προηγούμενες μέρες, οι οποίες αποδίδονται σε δυνάμεις που έχουν «συνεργασία» με την Τεχεράνη.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρος, υποδεχόταν τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (CEUMC), στρατηγό Robert Brieger, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα. Επισήμως, συζήτησαν τις «τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και στο Ισραήλ, καθώς και τις προκλήσεις ασφαλείας στην Συρία, στην Λιβύη, στον Λίβανο και στο Κόσοβο. Επίσης, συζητήθηκε η εξέλιξη των αποστολών της ΕΕ στην περιοχή του Σαχέλ, καθώς και οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές που οδηγούν σε σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, όπως και σε προκλήσεις ασφαλείας».

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπογράμμισε «την πρόσφατη ανάπτυξη αμερικανικών και γαλλικών μέσων στη χώρα μας για την πραγματοποίηση επιχειρήσεων εκκένωσης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», ενώ επισήμανε και «τη συνεισφορά της Ελλάδας με ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία».

Επίσης, «ιδιαίτερη μνεία έκανε στη συνεισφορά της Ελλάδας σε αποστολές και επιχειρήσεις της ΕΕ», «με πιο χαρακτηριστικές τις αποστολές» στην περιοχή του Σαχέλ, ήτοι στο Μάλι (EUTM MALI), στη Μοζαμβίκη (EUTM MOZ) και στον Νίγηρα (EUMPM NIGER), καθώς και στις επιχειρήσεις EUFOR ALTHEA στη Βοσνία και EU NAV FOR MED IRINI, ναυτική επιχείρηση στα ανοιχτά της Λιβύης, «η Διοίκηση της οποίας έχει αναληφθεί από Ελληνα αξιωματικό από την 1η/10/2023», όπως επαίρεται το ΓΕΕΘΑ, ενώ έχει ενταχθεί εκεί και ελληνική φρεγάτα, συν ιπτάμενο ραντάρ που διατίθεται όποτε ζητηθεί.