Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά

Κατάθεση στεφανιών στον χώρο του Πολυτεχνείου από φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας

Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2023

Μαχητικά, με σεβασμό μπροστά στο μεγαλείο του ηρωισμού, κρατώντας ζωντανό το ανατρεπτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας τίμησαν χτες τα 50 χρόνια από τον φοιτητικό λαϊκό ξεσηκωμό με καταθέσεις στεφανιών.

Το ραντεβού είχε δοθεί στη Νομική, σε μια συμβολική κίνηση ανάδειξης της πορείας κορύφωσης του αγώνα του φοιτητικού κινήματος εκείνη την περίοδο, με την κατάληψη της Σχολής να αποτελεί σταθμό στη δράση του μέχρι τον ξεσηκωμό του Νοέμβρη. «Το Πολυτεχνείο ζει - έξω οι Αμερικανοί», «Αγώνας - ρήξη - ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική», «στο Πολυτεχνείο μίλησε ο λαός, ανίκητος δεν είναι ο ιμπεριαλισμός», «η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά», «φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά». Συνθήματα που επαναλαμβάνονταν σε όλη τη διαδρομή, αποτυπώνοντας τα μηνύματα του Πολυτεχνείου και το σύγχρονο περιεχόμενό τους, από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που έφτασαν στον χώρο του Πολυτεχνείου κρατώντας τα στεφάνια των Συλλόγων τους και κόκκινα γαρύφαλλα στα χέρια.

Εκεί τους υποδέχτηκαν με συνθήματα και χειροκροτήματα. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα συγκίνησης, σεβασμού και ανάτασης που απλωνόταν σε όλο τον χώρο του συγκροτήματος στην Πατησίων, κατατέθηκαν στεφάνια των Φοιτητικών Συλλόγων του Παντείου, του Πανεπιστημίου Πειραιά, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, της Φιλοσοφικής, των Σχολών Υγείας, Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, του ΕΚΠΑ και λουλούδια κατέθεσαν πολλοί ακόμα εκλεγμένοι σε ΔΣ Φοιτητικών Συλλόγων.


Κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα του αγωνιστικού εορτασμού, η παρουσία των φοιτητών και φοιτητριών ξεχώρισε στον χώρο. Ανάμεσά τους ο Απόστολος, πρωτοετής φοιτητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου, μας μιλά για την παρουσία του πρώτη φορά με την ιδιότητα του φοιτητή στον ιστορικό χώρο όπου οι συνάδελφοί του 50 χρόνια πριν έγραφαν σελίδες ηρωισμού. Μας μιλά για την ευθύνη και τη συγκίνηση που νιώθει, για το πώς τιμώντας τους γίνεται πράξη η αντιστοίχιση των όσων διεκδικούσαν τότε με τις σημερινές συνθήκες και διεκδικήσεις για σύγχρονες σπουδές, για την Παλαιστίνη. Φοιτήτρια στο πρώτο έτος του Ιστορικού - Αρχαιολογικού ΕΚΠΑ η Αννα, αναφέρεται στην ευθύνη που δημιουργεί η στάση των φοιτητών που τότε αντιμετώπισαν σκληρές συνθήκες, για το πώς σήμερα μπορούμε να τα καταφέρουμε να διεκδικήσουμε τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες, να κάνουμε πράξη τα επίκαιρα συνθήματα του '73.