ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στο Κίεβο ο Βρετανός ΥΠΕΞ, με έμφαση στα όπλα και την αντιπαράθεση στη Μαύρη Θάλασσα
Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023

Ukrainian Presidential Press O

Από τη χθεσινή συνάντηση Κάμερον - Ζελένσκι στο Κίεβο
Επίσκεψη στο Κίεβο πραγματοποίησε χθες ο νέος ΥΠΕΞ της Βρετανίας και πρώην πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον, λίγες μόλις μέρες μετά την τοποθέτησή του στο αξίωμα, σηματοδοτώντας όλα όσα διακυβεύονται στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Κάμερον μετέφερε το μήνυμα για συνεχή στρατιωτική υποστήριξη και «επανεστίαση» στην Ουκρανία, με φόντο και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

«Αυτό που θέλω να πω με την παρουσία μου εδώ είναι ότι θα συνεχίσουμε να σας παρέχουμε την ηθική, διπλωματική, οικονομική αλλά πάνω από όλα στρατιωτική υποστήριξη που χρειάζεστε, όχι μόνο φέτος και του χρόνου αλλά για όσο καιρό χρειαστεί», είπε.

Αναφορικά με τις διαφωνίες του με τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπ. Τζόνσον, ο Κάμερον είπε πως η υποστήριξη του Τζόνσον στην Ουκρανία ήταν «ό,τι καλύτερο» και διαβεβαίωσε τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι ότι η προσοχή του Λονδίνου «είναι εδώ».

«Τώρα ο κόσμος δεν είναι επικεντρωμένος στην κατάσταση στην Ουκρανία, αυτό δεν βοηθάει, και είμαστε ευγνώμονες που πάντα στηρίζετε την Ουκρανία», ανταπέδωσε ο Ζελένσκι.

Οπως τόνισε από την πλευρά του ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα, «το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει σταθερό στην παροχή όπλων στην Ουκρανία, αλλά και στην αύξηση της συμπαραγωγής τους σε ουκρανικό έδαφος, καθώς επίσης στην αντιμετώπιση των ρωσικών απειλών στη Μαύρη Θάλασσα».

Ιδιαίτερη αναφορά στο μέτωπο της Μαύρης Θάλασσας, που «φουντώνει» τους τελευταίους μήνες, έκανε και ο Ζελένσκι, ισχυριζόμενος ότι η Ουκρανία «έχει αρπάξει την πρωτοβουλία από τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και ανάγκασε τον ρωσικό στόλο να αποσυρθεί στο ανατολικό τμήμα της».

Το Κίεβο με «δυτική» υποστήριξη και εξοπλισμούς εντείνει τις επιθέσεις κατά της Ρωσίας σε Μαύρη Θάλασσα και Κριμαία, θέλοντας να απομακρύνει τις ρωσικές δυνάμεις από το δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, όπου το Κίεβο είχε δημιουργήσει μονομερώς έναν «ανθρωπιστικό» διάδρομο για εξαγωγή σιτηρών και άλλων εμπορευμάτων από ουκρανικά λιμάνια. Χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της εντεινόμενης αντιπαράθεσης στην περιοχή ήταν και το χτύπημα εμπορικού πλοίου στο λιμάνι της Οδησσού, με έναν νεκρό και τραυματίες από το πλήρωμα, το οποίο χτύπημα αποδόθηκε σε ρωσικό πύραυλο.

«Για πρώτη φορά στην Ιστορία ένας ουκρανικός στόλος θαλάσσιων drones άρχισε να δραστηριοποιείται στη Μαύρη Θάλασσα», υπογράμμισε ο Ζελένσκι, ενώ ισχυρίστηκε ότι «τώρα, ως ένα από τα κύρια αποτελέσματα των ενεργειών μας, η Ρωσία δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τη Μαύρη Θάλασσα ως εφαλτήριο για να αποσταθεροποιήσει άλλες περιοχές του κόσμου».

Από τα τέλη Αυγούστου, έναν μήνα μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας, υπάρχουν αναφορές στον Τύπο και από Ουκρανούς αξιωματούχους ότι το Κίεβο «χτίζει» στόλο θαλάσσιων drones. Πριν λίγες μέρες ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Μ. Φιοντόροφ, δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει ξεκινήσει μαζική παραγωγή θαλάσσιων drones, χωρίς να διευκρινίσει πόσα έχουν παραχθεί και πού. Δεν αποκλείεται το Λονδίνο να έχει ανάμειξη σε αυτό.

Η Βρετανία δήλωσε «εντυπωσιασμένη» από «την επιτυχία της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και θα αυξήσει την υποστήριξη», σύμφωνα με δήλωση του Κουλέμπα μετά από συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του στην Οδησσό.

Ο Κάμερον εξέφρασε ικανοποίηση που επισκέφτηκε την Οδησσό, «στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, όπου το ουκρανικό Ναυτικό σημείωσε σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των ρωσικών επιθέσεων και στην ενίσχυση του ελέγχου αυτής της σημαντικής θαλάσσιας οδού».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «εισήχθη ένα νέο εργαλείο, το οποίο θα βελτιώσει την ασφάλιση των πλοίων που θα χρησιμοποιούν αυτήν τη θαλάσσια διαδρομή. Αυτό το βήμα έχει μεγάλη σημασία για τα εξαγωγικά κέρδη της Ουκρανίας και την οικονομική της ανάκαμψη».

Στις χθεσινές επαφές οι δύο πλευρές συζήτησαν για «νέες οδούς εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών, την επέκταση ενός διεθνούς συνασπισμού για την υποστήριξη της Ουκρανικής Φόρμουλας Ειρήνης και την παροχή πρόσθετων όπλων στην Ουκρανία, ιδιαίτερα την ενίσχυση της αεράμυνας».

Στο μεταξύ, χθες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε 3 ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και άλλα 2 στον εναέριο χώρο της ρωσικής περιφέρειας Μπριάνσκ.

Ρωσία: Ανάπτυξη διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου με υπερηχητικό όχημα ολίσθησης

Επιπλέον, η Ρωσία αναπτύσσει νέα πυραυλικά συστήματα, στέλνοντας τα δικά της μηνύματα κλιμάκωσης προς τη «Δύση».

Χθες ανακοινώθηκε από τηλεοπτική εκπομπή του υπουργείου Αμυνας ότι οι πυραυλικές δυνάμεις της Ρωσίας ανέπτυξαν σε σιλό εκτόξευσης στην περιφέρεια Ορενμπουργκ, κοντά στο Καζακστάν, έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο εξοπλισμένο με το υπερηχητικό όχημα ολίσθησης «Avangard», που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν είχε ανακοινώσει τη δημιουργία του «Avangard» το 2018, ως «απάντηση» στην ανάπτυξη από τις ΗΠΑ μιας νέας γενιάς όπλων και ενός αμερικανικού συστήματος πυραυλικής άμυνας, που το «Avangard» μπορεί να το διαπεράσει.

Καθώς πλησιάζει τον στόχο του, το σύστημα ολίσθησης «Avangard» αποσπάται από τον πύραυλο και μπορεί να κάνει απότομους ελιγμούς εκτός της πορείας του πυραύλου και με υπερηχητικές ταχύτητες, οι οποίες φτάνουν έως και 27 φορές την ταχύτητα του ήχου.

Η Ρωσία είχε αναπτύξει τον πρώτο εξοπλισμένο με το «Avangard» πύραυλό της (σε συμβατικό πύραυλο τότε) το 2019, στην ίδια εγκατάσταση στο Ορενμπουργκ.

Η Φινλανδία κλείνει 4 συνοριακά περάσματα με τη Ρωσία

Τη νύχτα της Παρασκευής η Φινλανδία θα κλείσει 4 από τα 9 μεθοριακά περάσματα με τη Ρωσία, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι επιτρέπει σε μετανάστες χωρίς χαρτιά να διασχίσουν τα σύνορα.

Το Ελσίνκι αποφάσισε να κλείσει τα μεθοριακά περάσματα Βάαλιμα, Νούιγιαμα, Ιμάτρα και Νίιραλα, ενώ λίγες μέρες πριν είχε απευθύνει σχετικές προειδοποιήσεις στη Μόσχα, εκφράζοντας υποψίες για προσπάθειες αποσταθεροποίησης.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για διαφόρων ειδών ενέργειες, για κακόβουλες ενέργειες εκ μέρους της Ρωσίας, οπότε η κατάσταση δεν προκαλεί έκπληξη», δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Π. Ορπο, συμπληρώνοντας ότι «αν η κατάσταση επεκταθεί και σε άλλες μεθοριακές διαβάσεις και γίνει πιο δύσκολη, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα».

Η Φινλανδία διαπίστωσε τις τελευταίες βδομάδες αύξηση των εισόδων μεταναστών από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Αλλά και ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί οι διελεύσεις μεταναστών από τα σύνορα με τη Ρωσία, μέσω Λευκορωσίας και Πολωνίας, προς τη Γερμανία.

Στην Εσθονία, η αστυνομία και η συνοριοφυλακή δήλωσαν χθες έτοιμες να κλείσουν συνοριακά περάσματα με τη Ρωσία αν αυξηθεί η «μεταναστευτική πίεση», ανακοινώνοντας ότι 20 άτομα αφέθηκαν χθες να περάσουν τη ρωσική πλευρά των συνόρων, παρότι δεν είχαν τα απαραίτητα έντυπα εισόδου στην Εσθονία και την ΕΕ.

Εισήγηση της Κομισιόν για 12ο πακέτο κυρώσεων

Το 12ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας εισηγείται η Κομισιόν προς τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει νέες απαγορεύσεις εισαγωγών και εξαγωγών, ενέργειες για την ενίσχυση του πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου κ.ά.

Στην «καρδιά» του νέου προτεινόμενου πακέτου κυρώσεων βρίσκεται η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικών διαμαντιών, κάτι που έχουν ήδη κάνει οι ΗΠΑ, αλλά όχι η ΕΕ, εν μέρει λόγω της προσπάθειας του Βελγίου να προστατέψει το εμπόριο διαμαντιών στην Αμβέρσα. Τώρα το Βέλγιο συνεργάζεται με την Κομισιόν και το G7 για να προχωρήσει η απαγόρευση αυτή.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ εξέδωσαν χθες νέο γύρο κυρώσεων που σχετίζονται με τη Ρωσία, με στόχο - μεταξύ άλλων - 3 δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου με σημαία Λιβερίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Κίεβο θα λάβει δυτικά πολεμικά πλοία για περιπολίες στον «διάδρομο» της Μαύρης Θάλασσας (2023-11-28 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας (2023-11-18 00:00:00.0)
Εντείνεται η «στρατιωτική πίεση» σε Μαύρη Θάλασσα και Κριμαία (2023-10-25 00:00:00.0)
Παραπέρα στρατιωτική βοήθεια και «επενδυτικό ενδιαφέρον» από τις ΗΠΑ (2023-09-26 00:00:00.0)
Με «Patriot» και «έξυπνες βόμβες» ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» οι ΗΠΑ (2022-12-23 00:00:00.0)
«Ηταν πύραυλος» (2001-10-13 00:00:00.0)