ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Οργανώνονται απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της Απεξάρτησης και στο «νέο ΕΣΥ»

Πραγματοποιήθηκε μια από τις μαζικότερες συσκέψεις του χώρου, αποφασίζοντας πρόγραμμα δράσης

Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023

Από τη μαζική σύσκεψη σωματείων στο ΨΝΑ Δαφνί
Ηχηρή απάντηση με διαδοχικές και πολύμορφες δράσεις στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για επιπλέον συμπίεση των κρατικών κονδυλίων για την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση αποφάσισαν να δώσουν σωματεία και μαζικοί φορείς κατά τη διάρκεια μιας από τις μαζικότερες συσκέψεις, η οποία πραγματοποιήθηκε προχτές, Τετάρτη, στο ΨΝΑ Δαφνί, με πρωτοβουλία του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, που σκοπεύει να φέρει και με νομοσχέδιο, σύμφωνα με «διαρροές», αφορά την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», που επιφέρει κλείσιμο δομών και περαιτέρω εμπορευματοποίηση υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, την παράδοσή τους σε ΜΚΟ και ιδιώτες.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η σύσταση Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, όπου η κυβέρνηση σκοπεύει να εντάξει όλους τους εγκεκριμένους οργανισμούς και φορείς απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ), καθώς και όλα τα Δημόσια Προγράμματα Απεξάρτησης που λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Νοσοκομεία Κέρκυρας, Ιωαννίνων και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Δαφνί), κάτι που θα λειτουργήσει ως «Δούρειος Ιππος» και για τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ.

Τα Σωματεία Εργαζομένων σε 18 ΑΝΩ, ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, DETOX, Δρομοκαΐτειο, Ασκληπιείο, «Αττικόν», «Θριάσιο», η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων ΚΕΘΕΑ, ο Σύλλογος Γονέων Θ.Π. «Διάπλους», τα παραρτήματα όμορων δήμων του ΕΣΥΝ και της ΟΓΕ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφάσισαν:

«Το νομοσχέδιο, με βάση τις εξαγγελίες, αποτελεί συνέχεια των έως τώρα εφαρμοζόμενων πολιτικών στον τομέα της Ψυχικής Υγείας και έρχεται να συνεχίσει, στο όνομα πάντα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της "πολυπόθητης" αποασυλοποίησης, τη μετατροπή - μετασχηματισμό των τριών ψυχιατρικών νοσοκομείων που έχουν απομείνει. Εξάλλου, οι κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ψυχική Υγεία που έφερε τον Φλεβάρη η κυβέρνηση αφορούν την ελαχιστοποίηση των κρατικών δαπανών για την Ψυχική Υγεία και παράδοση όλο και μεγαλύτερου μέρους των αναγκών των ψυχικά ασθενών στην επιχειρηματική δράση, είτε απευθείας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις του χώρου είτε στις ΜΚΟ που ξεκοκαλίζουν προγράμματα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, Στ. Καλαρίτης.

Για «μια ξαναζεσταμένη σούπα του 2017» έκανε λόγο ο Ηλ. Γκότσης, εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων 18 ΑΝΩ, σχετικά με το νομοσχέδιο, στηλιτεύοντας τη μετατροπή προγραμμάτων σε ΝΠΙΔ, με στόχο την καταρράκωση των εργασιακών σχέσεων, αλλά και της φιλοσοφίας της Απεξάρτησης.

Στον διαχρονικό στόχο, από το 1996, να συγχωνευτούν «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης με προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων αναφέρθηκε ο Δ. Γιαννάτος, εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη ΠΝΠ που κατέλυσε το αυτοδιοίκητο του Κέντρου.

Στην απουσία των Κέντρων Πρόληψης από το νομοσχέδιο, «σαν να μην υπάρχουν», στάθηκε ο Π. Παπαδόπουλος, εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ.

«Καμία αναμονή. Να αποσυρθεί τώρα. Πρόκειται για τη συνέχεια της πολιτικής μείωσης της βλάβης της ΕΕ για την εξασφάλιση ενός "λειτουργικού" χρήστη. Η συγχώνευση μόνο προβλήματα θα προκαλέσει, θα αφανίσει την ταυτότητα, την ιστορία και τις θεραπευτικές μεθόδους των προγραμμάτων. Το πρόσχημά τους περί "εξουδετέρωσης" του στίγματος μας γεμίζει οργή. Αν θέλουν να εξαλείψουν το στίγμα να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό, να ενισχύσουν τα προγράμματα με πόρους και υποδομές», σημείωσε μεταξύ άλλων η Αννα Δημητροπούλου, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων ΚΕΘΕΑ.

Τον ορισμό που έχει δώσει η ΕΕ για την τοξικοεξάρτηση και ασπάζονται όλα τα αστικά κόμματα στη χώρα μας, ότι δηλαδή πρόκειται για «χρόνια υποτροπιάζουσα νόσο», «υπενθύμισε» η Σ. Σκλαβενίτη, εκ μέρους του ΕΣΥΝ, υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι η εξέλιξη αυτής της πολιτικής, όπου ως στόχο της πρόληψης θέτει την «καθυστέρηση έναρξης της χρήσης».

Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση στο Δρομοκαΐτειο, από όπου εκπρόσωποι των εργαζομένων μετέφεραν στη σύσκεψη την εφιαλτική εικόνα που έχει διαμορφωθεί από τη μέχρι τώρα υλοποίηση της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης»: «Ζήσαμε το πρώτο μέρος αυτής της μεταρρύθμισης, όπου ξεφύτρωσαν άπειρες ΜΚΟ. Αυτά σταματάνε στον δρόμο με αγώνα», σημείωσε η Ε. Θερμού.

«Ενα παράδειγμα που αποκαλύπτει τη λογική του κόστους - οφέλους σ' ένα σύστημα όπου η ανθρώπινη ζωή αξίζει όσο ένα εισιτήριο τρένου» μετέφερε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Ασκληπιείο Βούλας, όπου στον Ψυχιατρικό Τομέα μεταφέρθηκαν πριν από μια δεκαετία τα περιστατικά από τη Μονάδα Οξέων Περιστατικών στο Νταού Πεντέλης που έκλεισε και σήμερα λειτουργεί με δύο γιατρούς, αν βρεθούν, συν δύο επικουρικούς και μόλις 12 νοσηλευτές.

«Γιγαντώνουν τον ιδιωτικό τομέα, χτυπούν τα δικαιώματα ασθενών και εργαζομένων. Αυτήν την πολιτική θα συνεχίσουν. Δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή ούτε για αυταπάτες. Αυτό που συντελείται είναι οργανικό τμήμα του σχεδιασμού για το "νέο ΕΣΥ"», σημείωσε εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου ο Μ. Βαρδαβάκης, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ.