ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας

Το Κίεβο ρίχνει στόλο θαλάσσιων drones, ενώ αυξάνει τα χτυπήματα με «δυτικά» μέσα στην Κριμαία

Σάββατο 18 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 19 Νοέμβρη 2023

Ukrainian Presidential Press O

Από τη συνάντηση του Β. Ζελένσκι με τον Ντ. Κάμερον
Σχεδιασμούς κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα προωθούν τα δύο στρατόπεδα, σε μια φάση που η κατάσταση στο πεδίο του πολέμου στην Ουκρανία παραμένει σχετικά στάσιμη και στην ουκρανική ηγεσία εμφανίζονται ενδοαστικές ρωγμές.

Τους τελευταίους μήνες υπάρχουν πολλά σημάδια ότι η «Δύση» και το Κίεβο στρέφουν την προσοχή τους στη Μαύρη Θάλασσα και έχουν αυξηθεί τα ουκρανικά χτυπήματα εκεί και στην Κριμαία, που ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014.

Ενδεικτική είναι και η επίσκεψη του νέου ΥΠΕΞ της Βρετανίας και πρώην πρωθυπουργού, Ντ. Κάμερον, σε Κίεβο και Οδησσό την Πέμπτη - λίγες μόλις μέρες μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του - ενώ στη συνέχεια μετέβη στη Μολδαβία.

Ο Κάμερον τόνισε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να παρέχει στην Ουκρανία «πάνω από όλα στρατιωτική υποστήριξη που χρειάζεστε, όχι μόνο φέτος και του χρόνου αλλά για όσο καιρό χρειαστεί», ενώ βρίσκεται σταθερά στον προσανατολισμό της η αύξηση της συμπαραγωγής όπλων με την Ουκρανία.

Η Μαύρη Θάλασσα στο επίκεντρο της γεωπολιτικής σύγκρουσης

Η επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΕΞ στην πόλη - λιμάνι της Οδησσού, αλλά και στη Μολδαβία, έφερε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η γεωπολιτική σύγκρουση στη Μαύρη Θάλασσα κλιμακώνεται. Εξάλλου, η Βρετανία είναι από τις ΝΑΤΟικές εκείνες δυνάμεις που έχουν συμβάλει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, επισήμανε ότι «για πρώτη φορά στην Ιστορία ένας ουκρανικός στόλος θαλάσσιων drones άρχισε να δραστηριοποιείται στη Μαύρη Θάλασσα» και «τώρα, ως ένα από τα κύρια αποτελέσματα των ενεργειών μας, η Ρωσία δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τη Μαύρη Θάλασσα ως εφαλτήριο για να αποσταθεροποιήσει άλλες περιοχές του κόσμου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία «έχει αρπάξει την πρωτοβουλία από τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και ανάγκασε τον ρωσικό στόλο να αποσυρθεί στο ανατολικό τμήμα της». Πριν από λίγες μέρες ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Μ. Φιοντόροφ, δήλωσε ότι η χώρα του έχει ξεκινήσει μαζική παραγωγή θαλάσσιων drones, χωρίς να διευκρινίσει πόσα έχουν παραχθεί και πού. Δεν αποκλείεται το Λονδίνο να έχει ανάμειξη σε αυτό.

Το Κίεβο με «δυτική» υποστήριξη και εξοπλισμούς εντείνει τις επιθέσεις κατά της Ρωσίας σε Μαύρη Θάλασσα και Κριμαία, θέλοντας να απομακρύνει τις ρωσικές δυνάμεις από το δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, όπου είχε δημιουργήσει μονομερώς έναν «ανθρωπιστικό» διάδρομο για εξαγωγή σιτηρών και άλλων εμπορευμάτων από ουκρανικά λιμάνια. Χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της εντεινόμενης αντιπαράθεσης στην περιοχή ήταν και το χτύπημα εμπορικού πλοίου στο λιμάνι της Οδησσού, με έναν νεκρό και τραυματίες από το πλήρωμα, το οποίο χτύπημα αποδόθηκε σε ρωσικό πύραυλο.

Ο Κάμερον εξέφρασε ικανοποίηση που επισκέφτηκε την Οδησσό, «στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, όπου το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό σημείωσε σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των ρωσικών επιθέσεων και στην ενίσχυση του ελέγχου αυτής της σημαντικής θαλάσσιας οδού».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «εισήχθη ένα νέο εργαλείο, το οποίο θα βελτιώσει την ασφάλιση των πλοίων που θα χρησιμοποιούν αυτήν τη θαλάσσια διαδρομή. Αυτό το βήμα έχει μεγάλη σημασία για τα εξαγωγικά κέρδη της Ουκρανίας και την οικονομική της ανάκαμψη».

Στη Μολδαβία ο Βρετανός ΥΠΕΞ συνομίλησε με την Πρόεδρο της χώρας, Μ. Σάντου, μεταξύ άλλων και για την «ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας».

Ζελένσκι: Σχεδιάζεται νέο πραξικόπημα στην Ουκρανία

Την ίδια στιγμή η ενδοαστική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Ουκρανίας, που εκφράζει ευρύτερες γεωπολιτικές αντιθέσεις και στο «δυτικό» στρατόπεδο, φαίνεται ότι οξύνεται.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος δήλωσε πως «ανησυχεί» ότι «ένα νέο πραξικόπημα σχεδιάζεται στην Ουκρανία» για να τον εκδιώξουν και ισχυρίστηκε πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από αυτά τα σχέδια, όπως μετέδωσε το «Bloomberg» για τη συνάντηση του Ζελένσκι με ξένους ανταποκριτές.

«Λαμβάνουμε αυτές τις πληροφορίες από τις υπηρεσίες πληροφοριών μας και τους συνεργάτες μας», είπε ο Ζελένσκι, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους ερείσματα έχει η Μόσχα στο εσωτερικό της Ουκρανίας. Πάντως, σημείωσε ότι η Μόσχα επιδιώκει να σπείρει διχασμό στην ουκρανική κοινωνία, δημιουργώντας «χάος» στο εσωτερικό της χώρας με σκοπό την απομάκρυνση του Προέδρου.

Αυτές οι δηλώσεις του Ζελένσκι είναι μια ακόμη ένδειξη για το ρήγμα που φέρεται να έχει δημιουργηθεί στην ουκρανική άρχουσα τάξη και ηγεσία, όπως αναφέρουν ουκρανικά και διεθνή ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, επισημαίνονται διαμάχες μεταξύ του Ζελένσκι και των κορυφαίων στρατιωτικών, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Β. Ζαλούζνι, ο οποίος σε άρθρο του στον «Economist» έκανε λόγο για «αδιέξοδο» και «στασιμότητα» στο πεδίο.

Κύριο αντικείμενο της διαφωνίας φέρεται να είναι η τακτική για την εξέλιξη της σύγκρουσης και οι εισηγήσεις του Ζαλούζνι για κάποιου είδους κατάπαυση του πυρός, ώστε ο ουκρανικός στρατός - που έχει μικρότερες «δεξαμενές» για να αναπληρώσει τις μεγάλες απώλειες του πολέμου - να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί. Σύμφωνα μάλιστα με φήμες και «διαρροές», ο Ζαλούζνι ενδέχεται να διεκδικήσει το ανώτατο αξίωμα κατά τις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Επιπλέον, βρίσκεται αρκετά κοντά στον πρώην σύμβουλο του Ζελένσκι Αλ. Αρέστοβιτς, ο οποίος φέρεται επίσης να τρέφει προεδρικές φιλοδοξίες και έχει στραφεί δημόσια εναντίον του Ζελένσκι, ενώ εγκατέλειψε την Ουκρανία πηγαίνοντας στην Αυστρία.

ΝΑΤΟ: Πρέπει να αυξηθεί η στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας

Ενώ οι άμεσες παραδόσεις εξοπλισμού και πυρομαχικών στο Κίεβο από τα κράτη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ φέρεται να έχουν μειωθεί, κυβερνήσεις, επιχειρηματικοί όμιλοι και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί της «Δύσης» «επενδύουν» στη μακροπρόθεσμη στρατιωτική στήριξη, καθώς και στην παραγωγή «δυτικών» όπλων σε ουκρανικό έδαφος.

«Τώρα επικεντρώνομαι στο να λάβω βοήθεια από τη Δύση», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι χωρίς την υποστήριξη «θα υποχωρήσουμε». «Οι προμήθειές μας έχουν μειωθεί», είπε, εξαιτίας της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή που «έχει επιβραδύνει τις παραδόσεις βλημάτων 155 mm στην Ουκρανία».

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η κατάσταση στο πεδίο της μάχης είναι δύσκολη», παραδέχτηκε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, και αυτό «είναι επιχείρημα υπέρ της περισσότερης υποστήριξης στην Ουκρανία. Γιατί, επαναλαμβάνω, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Πρόεδρο Πούτιν να κερδίσει».

Ο γγ του ΝΑΤΟ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν υποστήριξη στην Ουκρανία. «Το μήνυμα όταν ταξιδεύω στις πρωτεύουσες του ΝΑΤΟ είναι ότι οι σύμμαχοι είναι έτοιμοι να στηρίξουν και να εντείνουν την υποστήριξή τους», είπε, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη ανακοίνωση της Γερμανίας ότι θα διπλασιάσει τη στρατιωτική στήριξη που θα χορηγήσει στο Κίεβο το 2024, στα 8 δισ. ευρώ.

Το Βερολίνο επιδιώκει να εξασφαλίσει έναν αναβαθμισμένο ρόλο για το γερμανικό κεφάλαιο στην «επόμενη μέρα» σε Ουκρανία και Ανατολική Ευρώπη και γι' αυτό από την αρχή της ρωσικής εισβολής έχει διαθέσει περίπου 22 δισ. ευρώ στο Κίεβο, σε στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη.

Η ολλανδική κυβέρνηση έχει δεσμεύσει επιπλέον 2 δισ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία το 2024, είπε την Παρασκευή η υπουργός Αμυνας της χώρας. Με αυτό το τελευταίο πακέτο η συνολική υποστήριξη της Ολλανδίας από την έναρξη του πολέμου ανέρχεται σε περίπου 7,5 δισ. ευρώ.

Πρόταση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ χωρίς τα κατεχόμενα εδάφη

Ενδεικτική των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι η πρόταση που διατύπωσε πρόσφατα ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, πρώην γγ του ΝΑΤΟ και από τους βασικούς εμπνευστές της λεγόμενης «φόρμουλας ειρήνης» των δέκα σημείων, της Ουκρανίας.

Ο Ράσμουσεν έχει υποβάλει πρόταση να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, αλλά να εξαιρεθούν τα εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία. Οπως τόνισε, η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας δεν μπορεί να αναβληθεί ξανά το επόμενο έτος. «Ηρθε η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα και να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Χρειαζόμαστε μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, στην οποία η Ουκρανία βρίσκεται στην καρδιά του ΝΑΤΟ», σημείωσε.

Ανέφερε δε ότι ένα σχέδιο για μερική ένταξη της Ουκρανίας δεν θα συμβόλιζε το «πάγωμα» της σύγκρουσης, αλλά θα σηματοδοτούσε μια αποφασιστικότητα της «Δύσης» να ξεκαθαρίσει στη Ρωσία πως δεν μπορεί να εμποδίσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, ο Ράσμουσεν ισχυρίστηκε ότι με αυτόν τον τρόπο... θα μειωθεί ο κίνδυνος μιας απευθείας σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας, καθώς το άρθρο 5 «θα αποτρέψει τη Ρωσία από το να πραγματοποιήσει επιθέσεις εντός του ουκρανικού εδάφους, εντός του ΝΑΤΟ, και έτσι θα απελευθερώσει τις ουκρανικές δυνάμεις να πάνε στην πρώτη γραμμή».

Ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε, δηλαδή, ότι θα συνεχίζεται ο πόλεμος, με την Ουκρανία να είναι πλέον επίσημο μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά η Ρωσία δεν θα πραγματοποιεί επιθέσεις εντός ουκρανικού εδάφους...

«Είτε σε τμήματα είτε σε οποιαδήποτε μορφή, η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι απαράδεκτη για τη Ρωσία», σχολίασε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Ζαχάροβα.


Ε. Μ.