Καρμανιόλα για το λαϊκό εισόδημα, ζεστό χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή

Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2023

INTIME NEWS

Ενας ακόμα προϋπολογισμός - καρμανιόλα για το λαϊκό εισόδημα κατατέθηκε χτες στη Βουλή, ενώ η συζήτησή του αναμένεται να ξεκινήσει στις αρμόδιες επιτροπές αύριο Πέμπτη και να ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια στις 13 - 17 Δεκέμβρη. Βασικά χαρακτηριστικά του είναι η φοροκαταιγίδα σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών για το 2024, η ουσιαστική καθήλωση των μισθών, που εξαϋλώνονται από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, και οι περικοπές σε κοινωνικές παροχές.

Ολα αυτά στο όνομα της «ανάπτυξης», που βεβαίως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό με τα ματωμένα «πλεονάσματα» και τους «δημοσιονομικούς περιορισμούς». Βέβαια, όλα αυτά αφορούν μόνο τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, αφού οι μόνοι που ωφελούνται από τις πολιτικές που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, για τους οποίους η κυβέρνηση το 2024 φέρνει νέες επιδοτήσεις, διατηρεί και θεσπίζει νέες φοροαπαλλαγές!

Ετσι, ο προϋπολογισμός προβλέπει:

Χαράς ευαγγέλια για τους ομίλους

Ενώ λοιπόν τα λαϊκά νοικοκυριά θα «ματώσουν», στον προϋπολογισμό περιγράφεται με σαφήνεια όλο το πλέγμα των νέων επενδυτικών και φορολογικών κινήτρων - ελαφρύνσεων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και συγκεκριμένα:

-- Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%.

-- Μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

-- Κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων σε κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα.

Βέβαια όλα τα παραπάνω, που από τα στελέχη της κυβέρνησης και των προπαγανδιστικών μηχανισμών παρουσιάζονται ως χαμηλού δημοσιονομικού κόστους, έρχονται να προστεθούν στις δεκάδες φοροαπαλλαγές, στην εθελοντική φορολόγηση και στα πρόσθετα φορολογικά κίνητρα, που έχουν ως αποτέλεσμα το 95% των συνολικών φορολογικών εσόδων να το πληρώνει ο λαός και μόλις το 5% να πληρώνουν οι όμιλοι. Μεταξύ πολλών άλλων, στον προϋπολογισμό προβλέπονται για τους ομίλους 12,1 δισ. ευρώ «ζεστό» χρήμα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (8,5 δισ.) και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (3,6 δισ.).

Επιπλέον, διασφαλίζεται ότι όλος ο σχεδιασμός θα είναι «κομμένος και ραμμένος» γύρω από τις «πράσινες» μπίζνες τους και απέναντι στις λαϊκές ανάγκες, αφού όπως λέγεται χαρακτηριστικά στον προϋπολογισμό «η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στον προϋπολογισμό αποτελεί κύρια συνιστώσα του νέου συστήματος δημοσιονομικής μεταρρύθμισης που υποστηρίζει την ολοκληρωμένη αξιολόγηση των πολιτικών και δράσεων της Δημόσιας Διοίκησης», σύμφωνα και με τους στόχους της ΕΕ.

Τα βασικά μεγέθη

Στα βασικά του μεγέθη - τα οποία, αξίζει να σημειωθεί, είναι αναθεωρημένα προς το χειρότερο σε σχέση με το προσχέδιο - ο προϋπολογισμός προβλέπει:

Ολα αυτά βέβαια με μεγάλο «αστερίσκο» το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην καπιταλιστική οικονομία διεθνώς, την ώρα που τα «σύννεφα» μαζεύονται (βλ. και σχετικό θέμα).