ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2024
Ματωμένα πλεονάσματα και «τσεκούρι» για το λαϊκό εισόδημα, «ζεστό» χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους
Σάββατο 25 Νοέμβρη 2023 - Κυριακή 26 Νοέμβρη 2023

Eurokinissi

Φοροκαταιγίδα με 63 δισ. φόρους, ματωμένα πλεονάσματα, περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες, ουσιαστική καθήλωση των μισθών που θα συνεχίζουν να εξαϋλώνονται από την ακρίβεια, την πολιτική της «πράσινης μετάβασης» και την «απελευθέρωση» - εμπορευματοποίηση, αποτελούν τα βασικά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 που κατατέθηκε την περασμένη Τρίτη στη Βουλή, ενώ η συζήτησή του άρχισε ήδη στις αρμόδιες επιτροπές.

Ολα αυτά στο όνομα της «ανάπτυξης», του πολλαπλασιασμού δηλαδή των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για τους οποίους η κυβέρνηση το 2024 φέρνει νέες επιδοτήσεις, διατηρεί και θεσπίζει νέες φοροαπαλλαγές, ενώ τους «φιλεύει» και με μερικά ακόμα δισ. και πάνω από 80 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που βρίσκονται στο «επικαιροποιημένο» σχέδιο για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, σχέδιο το οποίο εγκρίθηκε από την Κομισιόν τη βδομάδα που πέρασε.

Ετσι, ο προϋπολογισμός προβλέπει:

Χαράς ευαγγέλια για τους ομίλους

Ενώ λοιπόν τα λαϊκά νοικοκυριά θα «ματώσουν», στον προϋπολογισμό περιγράφεται με σαφήνεια όλο το πλέγμα των νέων επενδυτικών και φορολογικών κινήτρων - ελαφρύνσεων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως:

-- Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%.

-- Μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

-- Κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων σε κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω, που από τα στελέχη της κυβέρνησης και των προπαγανδιστικών μηχανισμών παρουσιάζονται ως «χαμηλού δημοσιονομικού κόστους», έρχονται να προστεθούν στις δεκάδες φοροαπαλλαγές, στην εθελοντική φορολόγηση και στα πρόσθετα φορολογικά κίνητρα, που έχουν ως αποτέλεσμα το 95% των συνολικών φορολογικών εσόδων να το πληρώνει ο λαός και μόλις το 5% να πληρώνουν οι όμιλοι. Μεταξύ πολλών άλλων, στον προϋπολογισμό προβλέπονται για τους ομίλους 12,1 δισ. ευρώ «ζεστό» χρήμα μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (8,5 δισ.) και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (3,6 δισ.).

Επιπλέον, διασφαλίζεται ότι όλος ο σχεδιασμός θα είναι «κομμένος και ραμμένος» γύρω από τις «πράσινες» μπίζνες τους και απέναντι στις λαϊκές ανάγκες, αφού, όπως λέγεται χαρακτηριστικά στον προϋπολογισμό, «η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στον προϋπολογισμό αποτελεί κύρια συνιστώσα του νέου συστήματος δημοσιονομικής μεταρρύθμισης που υποστηρίζει την ολοκληρωμένη αξιολόγηση των πολιτικών και δράσεων της Δημόσιας Διοίκησης», σύμφωνα και με τους στόχους της ΕΕ.

Τα βασικά μεγέθη

Στα βασικά του μεγέθη - τα οποία, αξίζει να σημειωθεί, είναι αναθεωρημένα προς το χειρότερο σε σχέση με το προσχέδιο - ο προϋπολογισμός προβλέπει:

Μεγάλος «αστερίσκος» η πορεία της διεθνούς οικονομίας

Ολα αυτά με μεγάλο «αστερίσκο» το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην καπιταλιστική οικονομία διεθνώς, την ώρα που τα «σύννεφα» μαζεύονται, με την κυβέρνηση να επικαλείται τις «αβεβαιότητες» για την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής για τη θωράκιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Οπως επισημαίνεται, «η οικονομική δραστηριότητα εξαρτάται από τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον και τις ενδεχόμενες εξωγενείς κρίσεις» - όπως βαφτίζονται μια σειρά από στοιχεία που ακουμπάνε στο DNA του καπιταλιστικού συστήματος - σημειώνοντας ότι η διεθνής οικονομία παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης, οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι σε χώρες της Ευρώπης αυξάνονται, ο πληθωρισμός, αν και αποκλιμακώνεται, συνεχίζει να παραμένει υψηλός διεθνώς, ειδικά σε βασικά είδη διατροφής, ενώ η περιοριστική νομισματική πολιτική επιδρά αρνητικά στην πιστωτική επέκταση.

Ολα αυτά φυσικά αντανακλούν το μεγάλο και ανεπίλυτο πρόβλημα της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας, αυτό της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων που δεν βρίσκουν κερδοφόρα διέξοδο.

Ενώ βέβαια στην εξίσωση μπαίνει και η κατάληξη των παζαριών στο εσωτερικό της ΕΕ για τα νέα μνημόνια διαρκείας, σχετικά με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, εκεί όπου η κυβέρνηση διεκδικεί για λογαριασμό του κεφαλαίου «ευελιξία» στη διάθεση των κεφαλαίων για τις «πράσινες» μπίζνες και τους εξοπλισμούς.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό: «Οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία περιβάλλονται από υψηλή αβεβαιότητα και περιλαμβάνουν σημαντικό αριθμό καθοδικών κινδύνων. Μία πιθανή κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι λοιπές γεωπολιτικές εντάσεις ενδέχεται να επιδεινώσουν τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις διακυμάνσεις στις τιμές τροφίμων, καυσίμων και άλλων βασικών εμπορευμάτων, με κίνδυνο να προκληθούν κοινωνικές αναταραχές σε ευάλωτες οικονομίες. Η αυξημένη γεωοικονομική αστάθεια δύναται να εντείνει τους περιορισμούς στη διασυνοριακή ροή αγαθών, κεφαλαίων, τεχνολογίας και εργαζομένων και να εμποδίσει την πολυμερή συνεργασία για την επίτευξη της ενεργειακής και επισιτιστικής ασφάλειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», όπως βαφτίζονται τα σχέδια για την Ενέργεια και τις «πράσινες» μπίζνες, περιγράφοντας έτσι και μερικές ακόμα από τις συνέπειες για τον λαό λόγω της πολιτικής της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.